[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]

370 回覆
43 Like 8 Dislike
Helsinki除左市區, 可以睇國家博物館, 芬蘭堡同Espoo
跟住我就行去Sibelius Monument。

Sibelius係現代芬蘭音樂舉足輕重嘅人物。除左芬蘭之外,佢對英美音樂都好大影響。
呢個係Sibelius Monument,佢係風管形狀。

行左陣我過左附近個湖坐陣。芬蘭別名千湖之國,國境有好多湖。芬蘭人假日會去湖邊小屋度假,享受人生。
喺外國洗錢開心過喺香港洗錢。地球有大部分地方係價廉物美過香港。(遲啲攻略講)香港省啲洗之後外國用係開心過喺香港消費。

尼幾句甚至尼段都不能認同更多
事實係咁
輕力推推先
瞓醒繼續
喺湖邊hea左陣之後繼續向Helsinki Harbor 行。

呢座古典風格建築係芬蘭國家博物館。話說我行行下有人同我打招呼。

呢座係Finlandia,裡面係歌劇院。

跟住我又繼續行。

呢個曼納海姆像,佢係以前嘅芬蘭元帥,後尾做埋總統。佢係冬季戰爭打柒重創蘇聯軍,保住芬蘭主權。冬季戰爭某程度上增強左納粹德國進攻蘇聯嘅信心。
好似好寫意 最緊要唔會有一大班大陸人 但一日一個國家好似好chur
Helsinki Cathedral多團客
都幾chur 10日其實波浪三國+Helsinki啱啱好
推! 明天講helsinki市中心!!
行多陣就出到火車站個頭。Helsinki係有地鐵,不過係去市郊。

話說火車站出面有food truck賣日本野。

行多陣就係Senate Square。白色個座野係Helsinki Cathedral,佢係東正教style,因為佢本來係起比俄羅斯沙皇。佢油到白色可以比以前啲水手認路,認到Helsinki。

右邊呢座係總理府,係總理辦公嘅地方。

話說呢度真係好多雀。唔知點解咁多人喂雀。
我坐坐下見到一團香港客,佢地講野好大聲,真係大煞風景。
去完Senate Square之後我就行出去Helsinki Harbor。

又見到細路自由自在咁玩。啱啱睇新聞見到小學入學講啲家長花成萬報興趣班,聽完都覺得恐怖,希望個細路開心成長啦。

呢座係Allas Sea Pool,係桑拿加泳池,有個池係波羅的海海水,睇見都覺得凍。

呢個係摩天輪。

有橋嘅地方就有愛情鎖。不過都係唔關我事。
由Helsinki Harbor望返去市區。

行到呢到已經8點,我諗住去Old Market食海鮮湯。不過佢6點已經閉門。咁我就周圍行下睇下有咩食。我行過見到有鹿肉丸set,不過成9 EUR,仲要幾細。所以我行返去火車站睇下有咩食。我行過間印度餐廳,應該係印度移民開,於是我入左去。

呢個係牛油雞,食起上嚟甜甜地,唔會好辣。

食完我就返去hostel啦。芬蘭人啲著衫style好free,咩style都有,唔會話著得頹比人歧視。

返到去之後hostel好熱鬧咁開緊party(間野逢星期六有party),成班人飲啤酒玩啤牌,啲罐一地都係。不過我中意比較靜嘅環境,所以我返去瞓覺。

北歐人平時比較內歛,佢地深入認識對方嘅方法係開party,仲要係好多酒。透過飲酒同活動增加交流,好似上面講咁樣。(飲完酒發生咩事就無人知啦。

Day 5 完
Allas Sea Pool 好正 舊年聖誕落住雪喺室外游水
都係嘅
不過聖誕落水會唔會好凍
上水落水會凍 不過個池真係幾舒服 游完水去焗番個Sauna 成身暖曬
我啱啱5月個trip就係嘗試做類似嘅嘢,喺個湖游水然後焗桑拿,結果人哋以為我有事,送咗我🚑🏥
跟住我喺facebook羣組同唔同網站發問,第一個結論就係游完水焗桑拿係玩命,之後第二個結論就係我游水游差唔多半個鐘根本就係游得太耐
Day 6 (10/6) Helsinki Kamppi -> Lahti -> Tampere

呢日我一起身就去左Kamppi區。

呢個木桶形嘅建築係Chapel of Silence,佢係免費入場。裡面係比人有一個寧靜嘅空間放鬆。佢木桶型奇特建築都值得一睇。

跟住我行去岩石教堂附近。

岩石教堂外型無咩特別,最特別嘅地方係芬蘭人鑿開大岩石,將教堂起係入面。諗起都覺得勁。我想入去睇不過見出面有團人排隊,同埋驚唔夠時間返去搭車,所以無入到去。(其實Helsinki仲有好多地方未玩,例如芬蘭堡,魚市場,國立博物館,Espoo)

岩石教堂附近有手信鋪,啲手信最抵買,postcard歐洲公價1 EUR一張,呢到0.8 EUR。

之後我就返去Kamppi商場搭車。

Helsinki 篇完
一冷一熱身體差會頂唔順。
推推先 明天繼續!!!
push
明天更
台長齋推唔出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞