[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]

370 回覆
43 Like 8 Dislike
係...
去完呢度心情好沉重
呢個係Riga Old Town地圖

我由Riga Castle入

呢度係Riga Castle嘅背面。

跟住我繼續行。

呢個係Riga Dome同Dome Square。

(小編唔記得左個日點行,要睇相諗返個日條路線,所以要出慢啲
跟住我繼續行,行去黑頭宮。

呢個就係黑頭宮,佢以前係商會會址。不過係二戰比德國炸爛左,而佢係1995年重建。佢門口出面有句野: "Should I ever crumble to dust, rebuild my walls you must!",所以佢係Riga地標。

呢個係市政廳。

有啲國家好中意收埋自己國恥,不過波羅的海國家都好願意將過往發生嘅事分享比後人,希望令更多人了解佢地國家歷史同價值觀。係黑頭宮隔離就係Occupation Museum,就係講拉脫維亞被蘇佔時期嘅國恥。
(不過我17:00先開始行古城區,無得入去睇館)

不過幾諷刺咁,隔離放左個Latvian Rifleman Statue,係記念俄羅斯紅軍同白軍。
明天final,今晚唔寫住啦
跟住我繼續行多陣。

呢個係賣酒專門店。

我買左支野莓味芬達,佢幾好飲,甜得嚟有啲紅莓味。不過香港無得賣。

行左無耐就到火藥塔。呢種塔係防禦用嘅,而佢係建於14世紀。佢隔係戰爭博物館,出面有塊版寫住Riga 1918年獨立前3個月每日發生咩事。

行完火藥塔就去附近公園坐陣。歐洲有橋嘅地方就有愛情鎖。不過無女嘅我都係唔關事

呢個係Lamia Clock,起嘅原意係提人夠鐘準時返工。

附近係國家歌劇院。

跟住我去左最出名嘅地標---自由紀念碑。佢係紀念1918年獨立個陣戰死嘅軍人。頭頂3粒星係代表自由同獨立,底部嘅文字係解"祖國和自由"。
佢正面面向西方,係代表拉脫維亞面向西方自由世界,逃離俄狗嘅魔爪。

明天繼續, 推下先
今晚寫term paper+明天垃圾科final, 明天考完加更!
呢個係德國大使館。

係自由紀念碑附近,有班細路好開心咁吹波波。話時話呢幾年係香港無見過自由自在咁玩嘅小朋友。 聯合國講過小朋友每日應該有一小時玩樂時間,不過我諗香港係呢方面應該衰過發展中國家。格魯吉亞都話傾緊廢除考試。

跟住我行返去hostel個頭。

咁今晚我買左啲野返去煮做晚餐。途中行過火車站,跟住我返去hostel煮野食之後瞓覺。 Riga紅燈區其實幾出名,同Amsterdam紅燈區一樣都好多人去蒲。不過我對呢方面無咩興趣,所以無去睇。

btw 唔記得左打 Day 3 完!!
Day 4 (8/6) Riga Central Market -> Tallinn by bus (via Parnu) -> Linnahall -> Tallinn Old Town

一早起身食返個早餐先。去人地M記可以估到人地飲食文化係點,唔同地方嘅M記有唔同嘅產品配合當地飲食。最重要原因係樓下就有M記 我叫左個wrap,裡面係炸雞同菜。呢條野賣2.5 EUR,係經濟實惠之選。不過我叫野食嘅時候諗住用部自助售賣機,碌卡個時佢要6位 pin碼,我試過自己密碼,6個0都係唔得。最後惟有去counter "I want this".......

食完之後就去Central Market,佢係全歐洲最大嘅街市。個外型係幾特別,裡面就同香港街市差唔多。佢有4部分,每部分賣唔同嘅野,好似係蔬果,肉,芝士同乾貨。(裡面唔比影相)

不過我去買野飲個時..... "砰" 成部相機噠落地下,佢對唔到焦同個鏡頭轉唔到。跟住我即刻灰到無心情行,直接去等車去Tallinn。
佢影相係咁....

Riga篇完
街市物價Riga平過香港, e.g. Riga Central Market 生雞肉 1kg 1.5 EUR
期待塔林
我部相機跌爛左,咩心情都無,惟有走去等車。

過左一陣我就上車去Tallinn。我係波羅的海兩程都係Lux Bus,每程12 EUR。呢程架車都幾寬,仲要有IFE,我睇左陣戲就到。Btw跨國車係要check passport,而佢上車之前會問你"Document?" 我黑人問號左一陣之後佢先講passport。
再見了Riga。

無耐架車係一個叫Parnu嘅小鎮停低落客。

之後架車就開到Tallinn。

去到Tallinn之後我即刻坐電車去hostel擺低行李先。佢隻電車個配色我覺得係成個trip最好睇。

我住Fat Margret Hostel,佢係由以前啲城堡改建而成。我住個時佢一個床位14 EUR。佢入面有桑拿房 (蒸氣個隻),大家有興趣可以體驗下。

跟住我就去左Linnahall。佢其實係市政廳,係蘇聯1980奧運個時起,比帆船比賽用。據講以前蘇聯計劃如果比人入侵塔林個時用呢度做橋頭堡。宜家佢翻新緊,而喺個主建築行好有一種滄桑嘅感覺。我見到好多青年會去呢度對住波羅的海飲酒談心。

Alan Walker首Faded都係呢度拍MV。
https://www.youtube.com/watch?v=60ItHLz5WEA
去完Linnahall之後我就去左Tallinn Old Town。塔林係中世紀起嘅,係貿易據點。我由Fat Margret Tower入去古城,Fat Margret Tower同我住嘅Fat Margret Hostel以前係堡壘。呢個出名嘅gate係Great Coast Gate,隔離而家係海事博物館。

跟住我一直行。

塔林即使飽受戰火,大部分中世紀城牆都可以保存。

塔林受過俄羅斯統治,所以有好多東正教教堂。呢個係 Orthodox Church of Nicholas。

行多陣就係Viru Gate。

佢係中世紀起,好有歲月痕跡。

由附近公園望過去Viru Gate。

行行下我係到見到架馬車。
你覺得tallinn需要幾多日,我遲d去. 1.5日夠嗎?
你覺得tallinn需要幾多日,我遲d去. 1.5日夠嗎?

以我經驗淨係睇個古城+上觀景台, 食埋lunch同dinner預一個full day
入去教堂, museums睇要自己加時間, Viru Hotel 23樓係前KGB監聽站, 入場費10 EUR, 值唔值見仁見智. (睇KGB點樣迫害平民 Riga/Vilnius同類景點會平啲)
btw Old Town過啲有個皇宮 (卡利柯治皇宮)
小編會加快更新, 如果唔係根據呢個速度寫完應該開sem。
行完Viru Gate之後我就行到去Freedom Square,途中經過Viru Hotel。
Viru Gate啲背景資料。

呢個係Viru Hotel,佢以前係KGB啲監聽站,喺23樓監聽啲住客。
宜家係博物館,記錄返當時嘅事。除左呢樣野,佢仲有關於芬蘭獨立嘅特別展覽。

跟住我就去Freedom Square。

Freedom Square附近有座山丘公園仔,可以望到Freedom Square同St. John Square。個碌十字係War of Independence Victory Column,係紀念愛沙尼亞係1918年打獨立戰爭。

Freedom Square附近有啲古城牆。

對於愛沙尼亞人而言,俄羅斯永遠都係侵略者。

行下行下就行去Tallinn Town Hall Square,準備搵餐廳食飯。
去到Town Square附近都8, 9點,都係時候要搵野食。咁一開始我就跟住地圖推介去食pancake,就行去Kompressor。呢間野10 EUR內食得飽,同埋都幾好評。

不過去到之後,入面真係好多人.....
: Is there any seat?
: No
:
啱啱咁講,就好似同女神表白之後被狠狠拒絕,一盤冷水淋落去嘅感覺咁灰。
(向女神表白對話示意對話:
: 其實我中意你好耐,可唔可以做我女朋友
: No
: )

呢頭啲餐廳望落唔錯,隔離都係食愛沙尼亞菜嘅餐廳。有啲係中世紀地堡裝潢。不過我去左幾間睇,全部都滿座.....
咁好啦,我惟有周圍搵下有無餐廳有位啦....

跟住行行下就行到去Town Square,心諗呢啲區應該都偏貴,就豪一次啦。行過Cafe Vana Toomas,個侍應邀請我入去,我就入左去坐低食。

我一開個menu,比我想像中平。佢一個main dish係17-22 EUR,去中環食都差唔多價錢。(塔林計呢個地段應該係其中一個最旺地段)呢間係食愛沙尼亞菜,有醃魚,同埋唔同嘅豬肉料理,意粉就好似平啲。(~15 EUR) 個侍應service幾好,唔會有香港個種壓迫感。
咁最後我就叫左呢個。

呢碟係愛沙尼亞香腸,配薯蓉同酸菜,都幾好食。呢啲餐廳仲有無限麵包供應,不過呢個main dish都夠食。埋單17.95 EUR,不過個價係包埋個service同個景。呢度啲份量係大過香港個啲,香港食野我係7-8成飽,而呢間野係9成,大家可以自己預下分量。
可以欣賞下Tallinn Town Square嘅景,好彩嘅話會有啲表演/節目可以湊熱鬧。

食完之後就行返hostel瞓覺。

Day 4 完
推!! 明天更!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞