[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]

370 回覆
43 Like 8 Dislike
行完之後我諗住上蓋迪米納斯塔,行過見到對面山嘅三十字架。

呢座就係蓋迪米納斯塔。

蓋迪米納斯係Vilnius嘅建城者。傳說佢有一次打獵喺Vilnius嘅位置瞓覺,發左個特別嘅夢,夢醒之後佢就起左個城。這座城堡以他命名,古代是軍事用途,大家可以見到佢戰火嘅痕跡。呢座城堡可以望到成個Vilnius,不過我去個日佢維修,所以無得上去睇。

於是我去新城區行陣。

呢座係立陶宛國立博物館,不過我唔夠時間入去睇。裡面係立陶宛啲歷史,文化之類。
咁我就出發行新城區。
呢部係無軌電車,個配色望落去好似蘇聯時代。

跟住我行到呢個牆,係紀念波羅的海之路,啲磚有參與者嘅名。

行完之後,我去左獨立廣場,國家圖書館個頭。

呢座係國家圖書館。

裡面是咁的。

隔離係議會大廈,係議員開會嘅地方。1990年立陶宛政府係呢度讀獨立宣言,向外界展示追求自由,獨立嘅決心。(有鐵閘保護

附近有個地方擺左啲障礙物同反坦克路障,係1990年宣佈獨立嘅時候用嚟擋垃圾俄狗嘅坦克。

隔離放左支烏克蘭旗,記念烏克蘭2011年無左克里米亞同埋強調俄狗中意做侵略者嘅角色。

出面就係獨立廣場,記念立陶宛終於喺1991年再次獨立。

佢有個小型金字塔,四面有寫立陶宛唔同階段嘅領土。
1263 立陶宛大公國。

1392-1430 強大的立陶宛大公國。

1569 簽左盧布林條約之後共享波蘭立陶宛大公國榮耀。

1920 立陶宛復國

現代立陶宛,人口係香港一半都無

halo 新讀者
小編要考final,明天繼續
加油
多謝
之後我繼續行返去火車站個頭。

呢個係國家芭蕾舞劇院。

呢個係一間M記出面,今年係波羅的海三國獨立100週年,所以周圍都係呢啲記念貼紙。

呢個係Hotel Novotel Vilnius。

之後我行左去總統府,佢星期五六日有免費導賞團。

總統府都有標語紀念獨立100週年。

跟住就離開Vilnius。
跟住我搭火車去Siauliai。

啲火車感覺上比較先進,唔似其他硬件咁(新城區建築望落去有啲殘,佢地無錢保養
架車都ok闊,我買左Kibinai做晚餐,係立陶宛傳統饀餅,入面係豬肉饀。佢特別之處係平,1.1 EUR 2個已經食得飽。

話咁快就到Siauliai。Siauliai其實係一個普通嘅小鎮。

Day 2 完
[特別公告]
我後日去鄉下祭祖,會唔更新2-3日。
希望明天可以完立陶宛篇。
Hi新讀者
立陶宛獨立果年出世
兩年內要去波羅的海
同時係愛沙尼亞同拉脫維亞嘅獨立日。
*獨立年
自膠
好想去波羅的海三國 加 芬蘭
波羅的海之路好撚熱血
好彩無變到六四咁
之後寫一篇專講呢件事。
如果變六四咁好似話秘密搵左瑞典出兵幫手
同埋蘇聯都散啦,如果唔係就第二次布拉格之春。
Day 3 (7/6) Siauliai -> (原定) Hill of Crosses -> Riga -> Riga Old Town
之所以無啦啦排去Siauliai呢個小鎮係因為想去Hill of Crosses,不過我遲左起身所以無去到。
同埋Hostel班俄佬行為奇奇怪怪咁令我瞓得有啲驚,我就起身之後就即刻call的士,去大巴站等車去Riga。
個大巴站係連住個商場,於是我入左去睇下人地商場係點,順便買埋午餐。

呢個係立陶宛傳統嘅主食。

呢個係預製左嘅Cepelinai,其實係薯仔包肉。平時立陶宛人係配酸忌廉食,不過我見過對於呢個野最好聽嘅食評係試過就算,所以我無咩特別興趣食。

人地商場有天台比人放鬆下。

過左一陣就上車去Riga。

遠處就係Hill of Crosses,補返張圖。(source: National Geographic)

Hill of Crosses其實係一堆十字架,係立陶宛人嘅身份同埋反俄象徵。據講第一個十字架係1831年立陶宛人反抗俄國起義失敗之後,啲家屬搵唔返啲遺體,就放十字架悼念。後來啲人持續放十字架,延續到蘇聯時期,蘇聯威脅要剷走十字架,不過就越嚟越多十字架出現。 去到最後獨立成功,呢到變左景點同埋紀念以前歷史。

架車開多一陣就到拉脫維亞。

立陶宛篇完
err 唔好好似我咁貪心
Vilnius + Riga + Tallinn + Helsinki 10日應該夠玩
冇去十架山等於冇去過立陶宛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞