[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]

370 回覆
43 Like 8 Dislike
人去旅行有不同意義,有啲人中意物質享受,有啲人中意陽光與海灘同水上活動。
(可以參考無膽小編嘅舊作: [回帶] 8日關島遊 [2018] - https://lih.kg/971935
小編係一個重視自由嘅人,所以第一次獨遊就去左一啲社會氣氛同思想比較自由,唔會點壓迫人嘅地方,比自己放鬆下。(喺香港比人權鬥得好嚴重,基本上啲人思想接近威權你唔肯認同佢地就會抹黑,甚至用白色恐怖手段對付)
同時都可以感受下人地國家嘅歷史,體會另一個地方啲人嘅價值觀(好老實,香港以至東亞啲價值觀真係不敢恭惟,完全唔係一個人應有嘅思維)
總而言之,自由萬歲。

喺ig其實post過 (勿相認),不過instagram啲人比較中意圖片,我覺得唔多人睇字,同埋instagram講野要就住就住,無咩癮。(雖然因為一啲事件,去到後期某幾篇遊記我係借古諷今追住啲仆街嚟打)

講左咁多內心說話之後,貼圖先(我喺Riga跌爛左部相機,所以有啲圖係網上補返,個啲我會quote source)

行程我會最後一次過打晒完整嘅。
上次關島篇係用文字支援圖片,今次係會以文字為主。(因為歷史文化成分比較多,我諗多文字會容易表達我想講嘅野)
老規矩,你問我咩都答,除左身份同人身攻擊(或者我唔想答)。呢排接近final (又無意中透露自己嘅年齡) 同埋我想講多啲野,所以會更新慢啲。
希望5月可以加速寫,我盡量一日一更,大家可以討論多啲。
有咩意見都可以分享。
Day 0 (4/6) HKG -> SIN (SQ 891 12:25-16:20) -> Singapore tour -> SIN -> ARN (00:20 +1 depart)

話說我前一日先喺關島返香港,我喺香港留唔夠24小時又飛過。
我大概9點半去到機場check in,我以為小SQ又飛SIN又飛SFO個counter會好大好多人,原來小SQ得個counter仔,我唔洗排隊就輕鬆check in。
Check in之後我去左搵朋友D,佢屋企去加拿大探親。佢班機都係12點幾飛,所以我地一齊入禁區。

入左閘之後我地行左陣,去左間酒鋪,朋友D話想買返啲酒。
睇完之後我地就分開,因為朋友D個閘口比較遠,大家可以估下佢坐咩機。
咁身為飛機膠我當然去影飛機 (香港真係一個飛機膠friendly嘅機場,其他機場好難無遮擋咁影飛機)

KLM B747

呢架就係今日主角——SQ 891 B777-200,不過佢遲到。

對SQ張boarding pass有啲失望,Y class係全墨水,要J class 以上先有彩色boarding pass.... 排隊上機嘅時候見到好多舊澳洲passport,好多人經小SQ返澳洲,SQ喺英語系國家宣傳幾成功。

話咁快就上機出發。
呢架機相信有一段歷史,因為個mon同埋好花嘅窗。不過我覺得幾好坐,因為張椅夠厚,一坐落去有小小想瞓。legroom以我呢個小矮人比例尺計係ok,不過對於180+嘅人計就有啲迫。

上到機飛到巡航高度派一次酒水同開餐,我預訂左VGML。飲品我叫左Singapore Sling。個VGML係白汁千層麵,以飛機餐計係幾好,尤其係個沙律。

跟住我用左佢套舊IFE玩左陣,最後聽左套講中國成都嘅documentary,之後瞓著左。
架機喺南中國海個陣著晒安全帶燈,不過架B777好定,完全唔覺得佢飄。過多陣就降落了。
(早知早劃位選50排打後,我坐得前淨係影機翼

小編要溫書,今晚繼續
小乜撚野編 睇到打冷震
唔用小編咁用台長
唔記得左講,SQ891呢條線呢排本來有得坐新機B787-10,不過垃圾RR引擎搞到要坐返B772。

去到新加坡落機大約係16:25,一落機係Gate A21,即刻衝過去Transfer Zone A先!!!
咁急腳過去因為我要報local tour,呢個local tour係由樟宜機場搞,免費嘅。

佢啲local tour有兩種,日間個個係睇古跡,夜晚個個係睇地標同夜景。佢通常要你早一個鐘去到counter報名,所以我一落機狗衝過去。(同埋夜晚tour佢要你8hr+ transit time)

我去到個counter係4:5Xpm。 = Reception, = 我
: Sir, please give me the ticket and passport.
: OK No problem
(抄完一堆野之後,佢見到我本特區護照,我偷睇tour list又係一堆澳洲護照)
: 你識講廣東話?
: 識呀。 你又識嘅?
: 我馬來西亞人嚟。你自己去瑞典玩?
: 係呀。
: 我搞掂啦,你去個邊坐陣,我地一陣就行。
我本來以為我係6:00出發個團,不過一分鐘之後....
: 我地出發啦
: !????
就咁,我同十幾個團員,跟左個reception姐姐去第二個counter。個counter喺室內花園,咁我喺室內花園影下相。

等埋第二批人我地就出發,原來個reception就係導遊。

我地上左旅遊巴出發去克拉碼頭。一路行個導遊一路介紹新加坡。
一開始個導遊講: In Singapore we have three weather, hot, very hot, hottest. Now is hot. So we have planted many trees in our country.
之後佢介紹新加坡人口,講: Have you ever imagine Singapore, in this tiny nation, we have 5M population living here. 我聽到之後,望下7.5M人口嘅香港,我笑而不語,心諗你地太年輕。論人口密集好難比得上香港。
之後,架旅遊巴駛過組屋區。個導遊講: We don't own houses, most of us live in flats owned by the government like these, err like 70%. 我唔想諗香港住屋。
過左一陣佢又講: In Singapore, we have mixed Chinese and Western culture..... and we believe in something called 風水, so we have this statue....... 我心諗: 呢到根本就係多樹版香港,不過轉機tour就唔好咁多要求。

留名G持
多謝!!
我地去到克拉碼頭之後落車。落車之後我地就周圍行同打卡,不過我對對面嘅National Art Gallery多啲興趣。

克拉碼頭附近就係商業區,行過條橋就係魚尾獅。魚尾獅係上身獅子代表財富,下身魚代表魚村,係新加坡嘅象徵。

不過行左一陣我覺得有啲悶,就去左隔離個抗日遺址睇,睇到過鐘比導遊捉返上車....

跟著我地去下一個景點,Garden by the Bay。個日同一個地方李顯龍同其他國家高官喺到開會,所以個到好多保安。個導遊話本來走嘅時候無得睇燈光show, 不過佢爭取到有。

呢到好有阿凡達feel,好有未來科幻感覺。Garden by the Bay其實係花園,佢種左n種植物。

睇完植物之後我地就出返落車個到等車睇燈光show。

臨返去嘅時候個導遊喺到sell星耀樟宜 (喺機場隔離座寶石形建築),希望我地之後返去新加坡玩。
新加坡好唔好玩我覺得見仁見智,不過我覺得新加坡人好中意新加坡。我同個坡妹同其他人part project,我地吹水講到新加坡,我話我去轉機,佢即刻話: No you should visit Singapore longer. 無可否認新加坡綠化率真係高,致力比人花園城市嘅印象。
今次睇到好亂,打太多對話,讀者好難ff

始終唔係當事人,唔熟你行程
我之後寫得簡潔啲
追緊
Day 1 (5/6) SIN – DME – ARN (SQ362 00:20 – 08:35) -> Uppsala -> Uppsala Museum -> Uppsala Cathedral -> Uppsala Slott -> Linneanum -> ARN – VNO (DY4555 19:15 – 21:30) -> Vilnius Fortuna Hostel

返到機場之後我周圍行左陣,去左網吧上陣網,睇下未來幾日啲溫度,點知一開Uppsala個氣溫預測…… 4度!?? 仲要落雨!??? 我諗住北歐夏天係十幾度….. 好彩之後幾日天氣係十幾度。

我特登拖長作息時間調整生理時鐘。去到差唔多時間,我就去閘口等上機。我由樟宜機場入去嘅時候唔洗安檢,心諗佢地機場咁把炮。原來佢地喺Gate先安檢。

終於都上機出發了。今次係用A350-900飛!!

(SIN唔係個個gate都影到飛機,比住個機頭大家J下先)
呢隻客機大部分airline都係用同一隻椅,張椅頭枕用人體工學設計,有得較高低同頸枕。用我呢個小矮人比例尺係幾闊,不過班機好多俄仔俄妹,我見隔離啲俄妹坐得幾辛苦。(我唔洗挨後都瞓得好)

A350有最新嘅Krisflyer系統,比大家最期侍嘅沙龍空姐睇,個空姐幾濃妝。(條裙叫沙龍,相信大家睇見條裙都會諗起小SQ )

下面係新航飛行安全片:
SQ safety video: https://www.youtube.com/watch?v=25brQSPMORg
大部分airline都係就咁示範,SQ係藉條片宣傳新加坡,我覺得幾好睇。
(當然有其他好睇嘅片,例如Air New Zealand,British Airways)
安頓好架機就起飛。
多謝支持!
因為架A350幾好坐,所以台長我講多陣先落機。 (雖然我中意B777多啲)

上機都係派下酒水派下餐咁,今次我叫左SFML,不過我覺得原本個餐仲好食....

呢個塊魚柳一夾起,散嘅!?? 邊個話叫魚一定安全.....不過個薯角同蝦沙律幾好食。

呢個係魚柳奄列,好老實魚柳唔應該做奄列,散哂嘅魚柳唔會好食,佢地好成功咁毀滅一塊魚柳.....
而塊麵包..... 小SQ 亞洲出發嘅麵包都係垃圾,成塊石咁硬。
我食完之後就瞓,瞓完之後食,A350係幾好瞓,9個鐘機程我瞓左6個鐘,話咁快就到莫斯科。

落地之後我地係要拎張牌,當係transit客咁過安檢。平時聽聞俄羅斯人平日係黑口黑面,今日終於見識到了。過完安檢我就行左陣DME。

過左陣之後又上機,我終於知點解小SQ要經停DME。DME - ARN呢段得約50個乘客上機 (我去左counter偷睇乘客名單),loading percentage係20% 都唔夠。一上機架A350有啲小毛病搞左成個鐘先起飛。平時歐洲短途線係無野食,不過呢程係有個餐盒。

呢個餐終於似樣啲,喺飛機餐計算高水準。
食完之後當然係3連位咁瞓,不過A359啲位唔算闊,我呢個小矮人平瞓都要小小曲腳。不過Y class價錢,J class享受係幾正。

飛左個幾鐘就到瑞典啦!
臨走之前比大家睇下A350 Y同無錢坐嘅J 嘅椅。

更正番呢張係PEY
lm
多謝!!! 宜加更新入正題
Delay一個鐘之後去到瑞典啦!! 記錄返宜家身處位置--北緯59度。

隔離係SAS A330。

一落機就即刻去過海關,個官係個黑人女人,都係問下啲正常問題,去瑞典做咩,留幾日,跟住就扑左個印,走得。

之後就去拎返個行李,拎行李個陣我望下個機場。正所謂機場係城市/國家第一個到步嘅地方,一個有咩特色嘅國家/城市,個機場就會放啲咩入,例如Changi Airport最出名係室內花園,就係想比人花園城市嘅印象。(香港機場咁多商店,好聽叫購物天堂,唔好聽係金錢至上
Stockholm Arlanda拎行李個到有一堆不同界別名人,當中好多係藝術界,體育界嘅人,政商界係好少,近乎無。可以帶出瑞典係重視文化。

落機之後8分鐘,我帶埋行李踏足出境大堂。咁我就去搵斟水機,原來只要行入間7-11叫個店員幫你斟就得。我順便買埋電話卡,個店員(係個中年阿叔)幫我裝埋,之後我喺7-11隔離坐左陣,塞左個大背包入locker,最後買張巴士飛去Uppsala。
機場買巴士飛係去詢問處買,90 SEK一位。
買完之後就上車出發。

瑞典啲郊外景色係一堆樹,間唔中有啲農舍,令人好放鬆。

話咁快就到Uppsala。
乜撚野小編 家下Facebook page 出post?
之後改返 
至於點解第一站係Uppsala,除左佢比較細(雖然佢係瑞典第4大城市),主要原因係佢距離同Stockholm都係同ARN相距大約40 km。

Uppsala市區地圖係咁。主要景點係瑞典第一座大教堂Uppsala Cathedral,同埋以前皇帝住,見證瑞典成為大國嘅Uppsala Slott。

一開始架巴士停左喺Uppsala C (中央車站)附近,咁我就入去Uppsala C坐陣,同埋研究下點行。

之後我向西北行左一陣,我想行下個城先。雖然得4度,不過有陽光,喺個小城咁行其實幾舒服。呢種生活先似番個人。

途中我見到啲中學生巡遊。因為下一日國慶(6/6),所以家家戶戶都插支瑞典國旗,同埋中學生坐住架貨車/Tractor/etc... 巡遊周圍同人打招呼。(當然Hi埋我)佢地幾fun。一開始上網查話北歐人唔太慶祝國慶,不過我覺得佢地國慶應該幾有氣氛。 (Between 5/6呢日係丹麥國慶,Plan好啲可以玩晒兩個國慶)

跟住我就繼續行,之後過河。好羨慕呢度啲人,無大城市個種壓力,日日對住呢度生活好舒服。

之後我就過河,遠處已經見到Uppsala地標—Cathedral。

之後我行到一間屋仔,係Uppsala Museum,裡面免費,講下Uppsala建城歷史,由建城講到現代(佢係以教堂為中心)。Uppsala 10世紀已建城,不過佢個位置係Gamla Uppsala。佢喺Stockholm出現之前係貿易中心,所以以前佢係首都。除左歷史之外佢都有啲有趣展覽,例如魔術,棋藝等。

可以見到以前啲人點生活。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞