[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]

370 回覆
43 Like 8 Dislike
但係我唔想同你相認

人在tampere
咁我去Tampere嘅重點係呢個-----間諜博物館。(相機壞左wiki借張圖先)

呢個係Spy Museum,係全球第一個以間諜做主題嘅博物館。喺國際關係上面,情報往往好緊要。所以間諜係自古已有嘅作戰單位,用嚟刺探敵軍軍情。用得好仲可以直接參與作戰,好似昨日銅鑼灣咁。

遠古嘅間諜手法好原始,有飛鴿傳書,仲試過剪頭髮,之後將情報寫上去個頭到,等頭髮生返再送情報返去。不過呢個方法每人用到一次。
去到後期,情報手法越加先進,同埋多元化。例如裡面有芬蘭啲電報機,同埋講整假文件由納粹香港德國著草。
呢個係英軍二戰嘅情報站 (偷影)

裡面都好多野睇,隨左一般情報手段之外,仲有講下不同情報人員歷史,特種兵(SAS) 裝備,KGB審問工具等。仲有啲小遊戲例如解密碼,墨水筆等。間諜除左參與作戰,有時仲可以改良武器。話說芬蘭步兵二戰前研發左M1931 Suomi衝鋒槍,不過蘇芬戰爭之前幾日張圖紙唔見左。 過幾年蘇聯出左把結構部分相似嘅槍,叫做波波沙 (PPsh-41)。呢把槍可以大量生產,令蘇聯有足夠連射火力對抗德國。 所以話間諜可以改變戰爭進程。
呢個館入場費要8 EUR,不過係幾值得睇。
推下先
芬蘭人係比較內斂,但普遍人心地善良。

就係因為赫爾辛基唔係太多景點,相比起歐洲一線城市如倫敦、巴黎、巴塞隆拿、羅馬、二線城市如布拉格、布達佩斯,赫爾辛基只算得上三四線城市。但芬蘭吸引人嘅重點係湖泊同北極圈,所以赫爾辛基除六七八月比較多遊客,其他月份頗冷清。
星航有PROGRAMME學芬蘭語? 你學成點? 得閒切磋吓
舊IFE有, 玩左一陣瞓左
呢個我同意
芬蘭識玩一定去湖邊
同埋Helsinki 1550年先開始發展,無咁多野睇。
好正常
Godiva哥哥
繼續隨街拍攝

一間Chapel,入左去坐左陣。

歐洲有橋嘅地方就有愛情鎖。不過都係唔關我事

跟住我就去左一座觀景台
push
Baltic Ways 30週年前推下先
推返個後記
如果識芬蘭語可能會識少少愛沙尼亞語
我唔夠膽講話我識芬蘭語,愛沙尼亞語某啲字我會估到,但唔識讀唔識寫兼聽唔明
佢地係同系language,芬蘭話唔係其他歐洲主流語系(Slavic/英文個種),所以唔可以用平時英文字去估。
估唔到我自己9up左10版。

上回題要,我去左一座觀景台。而座觀景台係個遊樂場入面。

芬蘭/歐洲啲主題樂園唔似香港咁入場收錢,佢地係逐隻game收錢。

而呢個同時都係Angry Bird主題樂園。

座觀景台叫Näsinneula Observation Tower。

順便買posctcard上去一路睇一路寫。

上到去可以見到Tampere係兩個湖中間,而兩邊湖嘅高度差令Tampere可以水力發電。當然,呢座係工業城市,所以風景都係工廠,小屋,湖景之類。(入場費~6 EUR,唔算貴

push
去完觀景台之後我返去Hostel煮野食,之後瞓覺。
(芬蘭飲食篇之後講)

Day 7 完
樓主update得好慢
無計啦
你地明6月9日之後我慢速更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞