[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]

370 回覆
43 Like 8 Dislike
行完Uppsala Museum就過隔離睇大教堂。
我發現教堂附近有好多Kebab流動小販,大約6歐羅一份。

座大教堂係天主教教堂,真係好大,大到我有啲難影到全貌。

其實入面同其他教堂一樣無咩特別,不過呢個教堂比較大,同埋安葬在好多瑞典國王,所以感覺上比較莊嚴。

行完大教堂之後我就去Uppsala Slott,係要行一段山路。

行左一陣去到山頂就係Uppsala Slott。

呢座城堡係16世紀建成,係瑞典國王以前住嘅地方,同埋有重要決定都喺到宣佈,例如瑞典參戰三十年戰爭,可以話係見證瑞典重要時刻。宜家呢度係藝術館。

當然,作為皇宮一定有守衛設施,例如城牆,大炮同投石機。呢到個位置係Uppsala制高點,可以望到Uppsala全市。

睇完Uppsala Slott就去埋隔離嘅皇宮花園Linneanum。呢到係平時國王去休息嘅地方。(隔離係Uppsala University)

個花園本身保養得好,加埋藍天真係幾靚。

呢個應該係後庭

水池+皇宮

Uppsala University
得閒幫我推下
大家有野想講可以留言!! 台長想同大家吹下水
睇完之後就差唔多夠鐘搭飛機走啦。
咁我就走去巴士站,沿途都係佈滿國旗。

瑞典買長途巴士飛除左上網之外係可以去便利店買。
Btw行過嘅時候發現好多地方買糖。

買完就返去落車個位等車啦。話說我地排隊諗住由車頭比司機check飛之後上車,不過個司機見多人排隊,就開後門直接比我地上車,唔洗check飛。所以話歐洲人係講求自律,佢地信啲人自律先費事check。

車程40分鐘,話咁快又返到ARN。

我陣間係坐Norwegian,佢喺Stockholm都幾大,ARN T5佢同SAS係最主要嘅operator。咁我就去自助機check in先。
見有時間剩我落左去7-11買肉桂卷,49 SEK 4個。瑞典人放break Fika都係食呢啲。
我以為佢啲肉桂卷係香港空氣麵包size,點知佢好真材實料,我食左兩個已經好飽,最後我都係食晒.....

Singapore + Uppsala篇完
開始下幾篇之前,等我放張地圖,等大家有個依據去睇遊記。
去到夠鐘我就入禁區,神根區只須要安檢唔洗check passport。
入去神根區候機區好似普通商場咁。

呢架就係今日嘅飛機--- Norwegian B737-800。(唔係由天跌落地個架)

挪威航空係一間廉航,主要經營由北歐,英國,西班牙同埋歐洲-亞洲/北美洲嘅航線。佢喺廉航入面算係幾好,佢多平飛,同埋停大機場。不過佢過度擴張蝕好多。
佢啲B738機隊經濟艙seat pitch有34",應該係地球上其中一間最闊嘅經濟艙。
我係由地面行樓梯上飛機,所以可以影到飛機唔同角度。

可以見到佢本航空雜誌宣傳阿根廷。

我見啲外國人坐得好舒服。因為我超過24個鐘無瞓,所以我一坐低就瞓,瞓醒已經落機。

落機了,我中意行樓梯落,因為可以欣賞架飛機。
Wizz Air A320系列。

去到VNO大約9點半,啱啱好開始日落。

芬蘭想玩ice fishing 有冇邊間local tour介紹
我夏天去,唔太清楚
終於去到立陶宛。
一入到去個機場候機大堂是咁的。

感覺上好有古典氣息。

Vilnius機場唔講真係好似藝術館。

由Vilnius機場出市區有兩個方法,第一個係搭機場隔離嘅巴士(1 EUR),第二個係行一段路(有指示)去火車站搭火車(0.7 EUR),不過班次比較疏。兩者都係去中央車站。我係搭火車嘅。

咁我就一直等等到尾班車(22:16開),成車淨係得我同另一個乘客同埋一個女職員(佢會喺車上幫你買飛),得小貓兩三隻。
跟住我去到中央車站,諗住搵路去Hostel。點知張卡上唔到網。
咁無辦法啦,我部機又無咩電,惟有開offline map搵啦。我又唔慣用手機地圖,淨係睇慣實體地圖。個時又入黑,咁我喺火車周圍兜圈,最後望住張租單車嘅地圖先明點行。

去到Hostel之後,搞完一輪張卡都係上唔到網。最後我決定沖涼瞓覺,Day 1完。
Day 2 (6/6) Vilnius Old Town -> Vilnius - Siauliai by train

第二朝,我起身都係搞唔掂張卡,所以我喺hostel大堂攞張地圖,放低大背包就開始行程。咁我就行去舊城區。立陶宛啲建築感覺上比瑞典嘅舊(尤其係古城區出面)。

行過一條街就到黎明之門 (Gate of Dawn)。
Vilnius係世界上政權易手最多次(29次) 嘅首都,可見立陶宛成日打仗,咁黎明之門係以前古城牆嘅城門。佢喺戰火中倖存,係以前16世紀起嘅城牆入面唯一倖存嘅城門。

Vilnius Old Town喺2009年入左UNESCO,係歐洲最大嘅古城區。

波羅的海盛產琥珀,所以立陶宛,拉脫維亞同愛沙尼亞係好多賣琥珀產品嘅鋪頭。咁我就入去一間專賣琥珀嘅鋪頭行左陣。不過我都係無錢買

出來之後我向市政廳嘅方向行。

呢座係東正教堂。

樓豬病病地,休息一陣先
好似唔洗點食野
下篇食lunch
咁我一直行,就行到市政廳廣場。

呢座係土耳其大使館。

呢座係聖凱西米爾教堂,係立陶宛第一座巴洛克教堂。

不過比起Uppsala Cathedral呢座比較細,所以我行完就走。

繼續行市政廳廣場,我行左入去市政廳,平時市長係到辦工,不過我去個時見唔到佢。入面同我認知嘅市政廳差唔多。

行完我肚餓了,所以我求其去左一間餐廳食飯。
病左都要負評
明天繼續!!!
立陶宛人以前務農為生,同埋比較窮,所以佢地食嘅野都係以薯仔同豬肉為主。例如我諗豬耳豬雜除左中國同立陶宛之外無咩地方智食。不過我無睇tripadvisor,所以無咩留意立陶宛菜嘅餐廳。咁我行過呢間餐廳嘅時候,個侍應邀請我入去(應該係見我靚仔),咁我就入左去食。(就係呢間)

佢係食魚嘅,佢望出去個景觀係咁。

歐洲出街食午餐係平過晚餐,不過就算晚餐都係比大家想像中平。(攻略我最後寫)呢間9.9 EUR 有個lunch set,夜晚8-10 EUR一份主餐,小食2 EUR 起,加上佢服務態度真係好,係旅遊區中心加埋個景計其實物有所值。(夜晚當你比13-15 EUR都係 ~120-140 HKD,呢個價去又一城我諗淨係食到一個主食。)

一開始佢問"Do you want water" 我話要之後佢比左支水我。大家記住答唔洗或者"Tap water is ok",因為支水係要收錢嘅。(第一次去歐洲無為意到,之後識點做)
咁我就叫左lunch set,好似叫catch of the day。
一開始先上個餐湯。

個湯係南瓜湯,佢整到好滑同好香忌廉同南瓜味,幾好味。
跟住就上主餐。

係煎鱸魚(?)下面配中東米 (唔記得啦好似係),好有地中海飲食嘅感覺。啲中東米配啲紅椒炒得幾好食。塊魚皮煎得脆而且塊魚唔會太乾,同埋塊魚幾新鮮,之後個侍應仲問我好唔好食。總之呢餐係幾好。

去到找數我諗住比張10 EUR之後走人,不過打完張單發現係12.4 EUR,因為支水要2.5 EUR。跟住我比左15 EUR佢找左2 EUR比我,我諗佢零頭當小費掛。

不過點都好,喺外國洗錢開心過喺香港洗錢。地球有大部分地方係價廉物美過香港。(遲啲攻略講)香港省啲洗之後外國用係開心過喺香港消費。我比啲無品味嘅有錢朋友拉左去又一城SXXXXX LXXX食brunch,又係食類似嘅野。不過個間野塊魚皮煎完之後係淋嘅,同埋又唔飽,跟住佢加一收HKD 17X。問心真係食譚仔好過。我個有錢朋友覺得要食貴野先至開心,不過我覺得用錢堆砌嘅生活無咩品味可言,尤其係用貴價食嚴重overrated嘅野。價錢同質素唔一定係正比,我覺得香港人要培養下咩叫品味,因為香港人中意嘅野大部分都唔掂同嚴重overrated,簡單啲講即係中意做水魚。
食完飯之後我周圍行,行左去隔離Radisson Blu。

人地酒店大堂行歐洲古典風,配合返城市特色。(好好彩咁裡面廁所唔洗收錢)

跟住我繼續行,行上去維爾紐斯大學個頭。

之後我行多陣,去左維爾紐斯主教座堂。
呢座係蓋迪米納斯大公紀念雕像。下篇會介紹佢,佢係呢座城嘅重要人物。

呢座就係維爾紐斯主教座堂,佢係波羅的海地區最大嘅天主教堂。立陶宛係天主教國家,所以成個國家比較重宗教氣息。隔離個座係守衛塔兼鐘樓,下半部啲洞係槍口。

進入內部參觀。

呢部機係入錢換紀念幣。
立陶宛好正
想去多次
都係ga
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞