[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]

370 回覆
43 Like 8 Dislike
輕輕一推
Day 8 (12/6) Tampere -> Turku
咁呢日行程都係比較悠閒,(其實應該用半日去Espoo)。朝早入左去Tampere Talo,就係去睇Moomin展覽。 

Moomin館本來收12 EUR,不過因為隔離維修,所以收平左。
(比著香港軍政府會因為維修加價)

Moomin呢個家族住在芬蘭森林,佢出版左好多漫畫同書。佢出名都到芬蘭同日本都有主題樂園。 而Moomin係代表住芬蘭精神同價值觀。裡面就係關於Moomin嘅藝術展,有啲係令人反思人生。(不過太耐了唔比影相無咩印象)收銀處隔離有Moomin手信,不過我有Guamzilla呢隻吉祥物就唔要Moomin。
(今次無帶Guamzilla影相,想睇呢隻吉祥物可以留意遲啲寫嘅檳城遊記

關於Guamzilla詳情可以睇呢度:
[回帶] 8日關島遊 [2018]
https://lih.kg/971935
點解個po咁耐都未出完嘅?
Moomin展館補圖

睇完Moomin同賣完檳城關島廣告之後,我就準備食飯走人。
不過走人之前有樣好重要嘅野要做,就係寄Postcard!!!!

(佢啲郵票幾靚,都係湖呀Moomin呢啲展現到芬蘭特色嘅野。不過好貴,Postcard 10張10 EUR 郵票要14 EUR
不過呢芬蘭人派Postcard就好高效率,我呢日寄出去,返到香港一兩日(我15號返到)啲friend就陸續收到了。

寄完就去食飯,咁我已經知道芬蘭野唔上得大檯(下n篇會講芬蘭飲食),所以我就去睇下有咩食。芬蘭同瑞典好興lunch buffet,我行過一間lunch buffet 10 EUR,食亞洲野。我見係日本師傅開,想體驗下glocalization,於是我入左去。

點知..... 好撚難食。 (以下相片由食物質素由好至差排列)

個麵豉湯無麵豉味,啲要煮嘅野係完全唔掂。全部都係過咸,真係暴大啲can比起佢係天堂。 所以去歐洲唔好食亞太地區野。(美加唔同,老師傅移民神髓仲keep到)

臨走之前周圍行下。

呢個係Tampere Orthodox Cathedral

臨走前最後一張

Tampere篇完
因為我多野講
坐左幾個鐘車之後就到Turku。

分享下Turku地圖先,成堆酒店個到係市中心,而我住個到係Turku景點集中所在。

一去到先去酒店放低野check in先。

喺酒店放低完野之後就去隔離行下。
隔離就係Turku Castle,佢係芬蘭其中一個歷史最悠久嘅中世紀建築。Turku位於芬蘭最西南部,呢座城堡相信係防守用。

Turku本身係一個貨運大港,所以我行行下就行左去碼頭個邊睇。

個碼頭隔離就係VR(芬蘭國鐵),方便運貨。

而我呢晚嘅住宿就係佢。

呢隻係一隻郵輪酒店,叫M/S Bore。咁呢日我比較早休息,係架船到食完野就瞓。

Day 8 完
放心,Day 9 會寫多啲野 (Day 10, 11主要係搭飛機)
招人組團去波羅的海
Day 9 Turku -> Stockholm Arlanda

M/S Bore 係一隻係1960年起嘅客船,佢本身係汽車渡輪,係營運芬蘭-瑞典航線。之後佢改建左做一隻遊輪。最後,佢2010年比人轉手,做左間酒店,裡面有餐廳同博物館。

呢個係以前啲客艙。

宜家客房佈置。

船嘅其他角落。

btw 補返 Turku -> Stockholm (SK 4237 20:35 – 20:20 SAS TKU – ARN)
寒帶地區啲野一般而言比熱帶地區難食同單調。因為緯度越近極地就越冷,種唔到菜同比較少香料。所以南歐地中海,東南亞,廣東,印度,南美啲野食多變啲同味道豐富啲。(西非個啲野可以去非洲與南亞租界重慶大廈食,不過我不了詳情請留意檳城遊記
而北歐,日韓呢啲煮野手法係比較單調。(不過寒帶地區多深海海鮮)(韓國就泡菜,日本要煮嘅野都係偏濃味同咸

芬蘭野食就真係慘不忍睹,基本上得幾樣野食係出得街。
基本上海鮮類好難煮得好差。(所以SQ新加坡空廚真係好強大,可以毀滅魚柳,詳情可以睇#16)首先出場嘅係北極甜蝦。

甜蝦沙律係好食嘅,啲蝦係幾新鮮,口感細細隻係幾特別。
仲有魚湯係ok嘅,本來諗住去Helsinki Old Market飲,不過佢開到6點,跟住又搵唔到其他野食,所以就食左其他野了。

芬蘭係千湖之國,所以佢地好興country life,週末佢地會去湖邊木屋度假,行下山玩下SUP咁。佢地會採下野莓,磨菇,加條香腸咁就一餐,又或者食下肉丸,過住寫意人生。

所以芬蘭超市係好多莓味汽水。

美食討論區分享完畢,以下開放劣食討論區。
芬蘭野食出得街真係得呢幾樣,其他野真係唔掂。(鹿肉未食過,味道好似一般) 而芬蘭野真係出名難食,法國時任總統曾經講過: 繼芬蘭之後,英國野係最難食。(想知英國菜有幾難食可以搵名菜仰望星空
https://www.theguardian.com/world/2005/jul/04/france.foodanddrink
先唔講芬蘭人無味覺唔識煮野,佢地啲早餐係好撚難食。佢地早餐係會食黑麥麵包,係硬到好似殺人武器咁。

跟住呢個係卡累利亞麵包,不過塊芝士真係唔撚得,好滯。

佢地仲會食Porridge,不過個外表已然好慘不忍睹,所以唔影啦。
推 post先
食完早餐之後,我就去左隔離嘅Forum Marinum。

呢座博物館係講船運嘅。有講民用航運同海軍。
一開始先係歷史堂,介紹下Turku歷史。Turku係9XX年建港,係以前芬蘭地區最大城市(商埠)。Turku一直都係重要港口。

亦正係芬蘭對出海域地利重要,所以個到成日打交。
1808年

1943年

二戰用嘅水雷,船隻。

芬蘭海軍簡介
on9連登打側晒啲圖
其實佢室外展區有兩個,一個係展示啲船隻模型,一個係登上真船參觀。
咁我去左模型區先。模型展區係講民用船同造船工藝,不過都有講軍艦。("38"個隻應該係快艇)

展示啲船隻模型,一個係登上真船參觀。

跟住帶大家睇下民用船科技。

搜救船隻。

呢個係郵輪科技。

Turku港同清關

仲有其他野

第二間館,呢兩張係講維京人以前用簡單材料造船。

跟住就介紹下芬蘭港口同航運發展情況,同埋模型。
17XX年工業時代

現代

「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国
推下先
跟住就出左去睇戶外泊河邊嘅船。
首先呢隻係帆船Suomen Joutsen。

呢隻係法國船,係1902年起好,佢係攞去做商船。

裡面就展覽下二十世紀商船嘅用品。

隔離就係啲警用艇,艇仔之類。

跟住去睇隔離軍艦。首先去睇下架水雷艇。

之後就去左睇水兵起居工作啲房。

咁水雷艇顧名思義係放水雷,真係打交係用呢啲。

呢架係巡邏艇之類嘅野。呢堆係架船啲機房。

下面係佢啲武器。

呢堆係魚雷。

同場加映芬蘭現役軍車。
最後就係睇軍事展覽
下面係啲二戰同近代軍艦, 軍服, 水雷構造

跟住就到現代飛彈

同場仲有現代反艦飛彈攻擊戰略

隔離係講芬蘭未來戰艦同SAAB (瑞典軍火商)

總結而言呢,呢個館係幾值得睇,尤其係航海/軍事迷。佢講芬蘭航海史講得好詳細。佢16 EUR睇晒所有館,而張飛係2日有效。
留名。
香港反而連自治都危危乎。
Oh your English is so good. I'm ashamed of not being able to write as good English as yours.
中共就快做第二個蘇聯
頂到2020應該中共倒台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞