[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]

370 回覆
43 Like 8 Dislike
Day 5 (9/6) Tallinn Ferry -> Helsinki -> Helsinki Town

呢日我由Tallinn坐船去Helsinki。

而呢條線係用郵輪營運,上面有餐廳,酒吧,觀景台etc,我記得仲有live band show。

Bye Bye Tallinn!! 我有機會會再返去玩!!

Tallinn篇完
[波羅的海篇後記]

唔知道大家有無諗過自己嘅核心價值係咩?

一個人無自由,比唔同野壓迫,同奴隸無咩分別。大部份波羅的海國家民眾係以獨立自由為核心價值。佢地內心嘅信念,令佢地成功逃離強權嘅魔爪。

打完一戰之後,立陶宛,拉脫維亞同愛沙尼亞分別喺俄羅斯帝國中獨立。不過俄羅斯一直想控制波羅的海地區,所以佢地係1940年捲入大國衝突,1944年比蘇聯吞併左,因為美英將東歐國家賣豬仔咁推入火坑。

蘇聯大力打壓異見份子,派KGB監控人民,製造白色恐怖。佢禁止左宗教,而天主教係立陶宛嘅精神支柱。同埋佢禁止左自己語言,迫佢地講俄文。佢地向波羅的海地區大量輸入俄裔人口,意圖"團結"當地人民。

不過波羅的海國民當然反抗。佢地二戰之後成立游擊隊反抗俄羅斯。佢地私底下講自己語言,同埋唱歌跳舞,保留民族意識。(唔係今天我個種)

去到1980年代,蘇聯比阿富汗同列根玩殘,經濟開始崩潰。東歐各國開始爭取脫離俄狗魔爪。波羅的海三國人民係1989年組成人縺,由維爾紐斯到塔林,呢個係舉世聞名嘅波羅的海之路,令世界各國關注佢地。去到1990年佢地各自宣佈獨立,據說佢地揾左瑞典做後援。最後佢地成功復國,加入西方享受佢地嘅自由。而俄羅斯就嘔返晒佢侵佔嘅土地。

可見獨立自由,免受壓迫係波羅的海國民,以至正常人嘅核心價值。反觀東亞人,鼓吹權力至上,大部分人渴望更多權力控制他人。所謂孝道儒家,長幼有序根本係長輩壓迫晚輩嘅藉口。中學大學要埋堆,小圈子圍威喂風氣盛行。佢地往往權鬥啲異見份子,建立威信,保護自己權力。去到社會某啲國家財閥壓搾人民,有啲國家長輩,上司打橫嚟要下屬道歉,呢啲係反人類社會。呢啲垃圾國家同地區留一日都嫌多。
btw 樓主去檳城度假, 返香港之後繼續寫芬蘭篇
推下先
台長幾時渡完假
23號
輕輕一推
台長度完假了
全程用左幾錢
~10000
Tallinn去Helsinki係用郵輪。 我見好多鬼佬上甲板吹海風。

搭船可以望波羅的海。

不過我太眼瞓,返船艙瞓左陣,一陣就到Helsinki。本來我諗住係碼頭瞓陣先去check in,不過我坐左陣,就比個海關趕。

我16年都去咗波羅的海三國+芬蘭 再加波蘭 20日
好掛住當時日子 可惜嘅係我當時冇乜同人交流
如果我再有機會一定會同多啲人傾計(不過已經唔會再有機會)

btw仲記得波蘭host同埋riga個host好靚女
又有新讀者!!
btw 波蘭自己都玩到10日以上, 20日會唔會好趕
郵輪幾錢啊?
單程27 EUR (早買平小小)
去到Helsinki第一時間係去Hostel check in,咁我間hostel係7號電車沿線,所以碼頭一程車過就到。

佢地啲電車要自己開門

去到hostel未夠鐘check in,於是我就行下超市。芬蘭物價同香港差唔多,係食(平至中價)貴香港小小。市區交通都貴,不過咁樣鼓勵佢地踩單車。

呢啲老虎機芬蘭好常見。
樓主芬蘭仲去左咩地方?
Lahti, Tampere, Turku,
樓主文筆唔錯
不過聽聞係一個好矮既男仔?
身高180又話比你知咩
見你座經濟倉都咁舒服就
btw我上次去赫爾辛基中左海鷗d屎
唔好將我腳短嘅事實講出嚟
Helsinki Cathedral 好多人喂海鷗
*餵
我住呢間hostel叫Cheap Sleep Helsinki,24 EUR一晚。雖然同市中心有一段距離,不過隔離係電車站所以位置都ok。呢間野除左有一般hostel有嘅服務,佢仲有搞唔同活動,例如派對同去行郊外行山睇湖,比住客認識新朋友同體驗下芬蘭人平時生活。

我去到hostel check in之後就瞓一陣,之後就出去行。

咁啱我行過一個主題樂園Linnamaki,裡面有全球最長過山車。

入場係唔洗比錢,不過玩機動遊戲好似係39 EUR全包。
我今個月早少少都有去Helsinki,但好似唔係呢間hostel,我嗰陣主要係要睇有得late check in嘅,因為我下下都深夜先到,其中一晚住hostel diana park,另一晚住eurohostel helsinki。

我嗰陣無喺helsinki停留,有時間都即刻過tallinn啦,helsinki咁悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞