[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]

370 回覆
43 Like 8 Dislike
咁差唔多時間我就搭巴士出機場。

芬蘭警察與警犬。(當然無香港個啲咁恐怖)

話咁快就去到機場,不過一入去,SAS Counter無人!?????

佢個到有部自助check in機,不過得Finnair先用到。我唔想上唔到機返唔到香港呀
既然係咁,周圍行陣先。

IKEA家居風格嘅裝潢。

除左SAS n咁多個廣告之外,呢到啲廣告仲有話啲名人(我一個都唔識)以Turku為家嘅原因。所以話機場嘅設計係一個城市嘅nutshell,可以呈現城市特色。係香港先整到國際商場,話比人聽香港人係右翼炒賣天堂(另外仲有芬蘭唔同城市嘅市徽)(個架模型係SAS B737(-600 ?))

行左陣之後,終於等到有地勤出現check in。個時係departure time前半個鐘。不過,張boarding pass好慳皮,logo都無個...
張boarding pass係咁。

跟著就上機了。

今日坐嘅機係Bombardier CRJ 900,Bombardier 係加拿大飛機生產商。呢隻機係瞄準80座位嘅市場,即係啲比較少客量航線。TKU-ARN呢啲航線有好多商務客放工返Stockholm過weekend。Leg Pitch以我呢個小矮人比例尺而言係闊嘅。(佢config係比北歐人坐所以會闊啲)

bye bye啦芬蘭,我地遲啲再來玩。

一起飛就係一堆Archipelago。

途中飛過一堆雲。

下面係奧蘭群島。(Aland)

飛多陣就到瑞典ARN。
咁返到ARN已經九點,不過我未食飯。一開始我諗住入去隔離sky city食飯,見啲餐廳一個main course都只係~100-130 SEK (~80-110 HKD),都幾抵食。(係香港HKG先咁離譜機場價係市區1.5倍)不過我去到個時,個到啲餐廳:sorry we are closing soon.
咁好啦,惟有去第二度搵野食。
行返去入境層得返MAX Burger有開,咁惟有入去啦。
(第二朝補影返)

MAX Burger係間瑞典漢堡包店,咁我去到佢份menu得瑞典文。我惟有望住堆瑞典文9估。我見到Fiskmal呢樣野,覺得似係英文入面"Fish"。排到我個時我好攰所以我亂咁讀。
跟住個中東藉店員(瑞典係移民國家)用好自豪嘅語氣講: It's "Fiskmal"
我心諗: 是Q但啦快啲整比我食。

等左陣終於整好,一開箱真係魚柳包,仲要係即炸。佢啲魚柳包係咁,口感唔係金拱門個啲level。(不過要成70 HKD
https://www.max.se/sv/Maten/Meny/Maltider/fiskmal/

瑞典語教室: 瑞典文同英文係同一個語系,所以啲字係相近。例如英文"Hi" = 瑞典文"Hej",而Fisk喺英文解Fish,所以有時睇住啲瑞典文係可以用英文字大概估佢意思。
咁今晚我去左一個好特別嘅地方瞓,去個個地方只要喺機場出面坐Shuttle去。
咁坐左陣就去到了。

呢晚瞓Jumbo Stay,一晚要成五百幾SEK。 不過作為一個出色嘅飛機膠係要瞓返晚飛機。
Jumbo Stay係由空中女王改建而成嘅酒店,我呢啲平民就瞓機艙,有錢啲可以瞓引擎位或者Cockpit。 佢特別之處除左係一架飛機之外,係可以上去機翼行,望到飛機起降。Btw我去到個時啱啱好睇埋日落,夠鐘沖涼瞓覺。

間房係咁

Day 9 (13/6)完
Day 10-11 (14-15/6) ARN -> DME -> SIN (SQ 361 09:45 - ??? - 06:20 +1) -> HKG (SQ 856 09:55 - 13:55)
話咁快就最後一日,就要離開北歐呢個自由的地方。(連張床都特別舒服

好啦,咁我就返去機場Check In入禁區等飛機。神根候機區入面成間商場咁,不過Non-Schengen Zone就好靜。

本來我諗住早啲去影飛機,不過個窗係咁就咩都影唔到。

題外話,呢日係2018 World Cup開始,所以入莫斯科嘅航班係好多人,包括唔同國家嘅記者。

北歐我地遲啲再見啦。
自推 搭埋飛機返香港就完
咁我就上機經DME返新加坡。

話說我選位犯左個錯誤,我選左近機翼嘅窗口位,隻機翼擋住半個窗口位....

起飛了,不久的將來我會回來探索瑞典。(後記規劃個陣講瑞典有咩玩

瑞典ARN飛莫斯科DME得個幾兩個鐘機程,食下野就落機。睇下飛機餐有咩食。(歐洲內陸有half tray我諗得SQ先咁搞,half tray係亞太區短線標準)
開箱時間 (今次時間短唔叫Singapore Sling住)

話說呢餐有得選三文治或者雞肉丸。有鑑於之前芬蘭食麵包硬到好似殺人武器嘅經驗,同埋架機由瑞典出發,所以我選左瑞典名物肉丸。開箱結果係好好食,雞肉丸肉質質感啱啱好,雞肉配果醬幾夾。(肉丸配果醬係瑞典食法,瑞典人幾中意食甜。)水準同地面餐廳有得揮。
食完野睇下下面archipelago就飛到莫斯科。

本來可以喺飛機上面望到FIFA World Cup,同埋呢日係世界盃開幕個機師會講下,不過個機師咩都無講過就降落左。(隔離S7係DME最大用戶)
land左之後就過安檢,班官都係好似傳統俄羅斯人咁黑口黑面。上返離境層之後想refill支水,但係又搵唔到水機。跟住班俄羅斯staff又好似唔識英文咁十問九唔應咁。
(我: Water?? Staff: (you up mud 9?)
好啦,連飲水都搵唔到,俄羅斯人真係別樹一格。

咁等上機無野做就周圍行下,DME-ARN呢段loading都係95%+,不過得大約40-50個係由ARN出發,入面仲有成村人揸挪威護照。(就咁睇見到十幾本)
我諗SQ係主力serve英歐美澳地區,我估ARN呢個航點loading唔算太好,始終唔係好覺有瑞典人坐呢條線。不過好多俄仔俄妹坐SQ去東南亞(e.g. Bali DPS, Phuket, Chiang Mai, Langkawai (PEN)),我裝到前面個個係去Bali度假。佢啲歐洲新航點都係中停DME,幫補下客源。(之前係DME-MAN,宜家係SIN-MAN-IAH)
行完無野做就拉下筋,幫A350特寫下。 A350隻機翼幾優雅。

跟住我地又上返機。坐我隔離係兩個挪威囡囡,佢地仲有3個同伴喺我後面。長途機Y Class不外乎都係飲飲食食玩IFE訓覺。我地睇下晚餐有咩食先。
呢個係Chicken Kiev,係啲炸雞胸中間搽啲香草醬,係俄羅斯名菜。(飛機餐一般而言選出發地嘅野食比較好,不過有例外。台灣carrier早餐選台灣粥,韓國carrier選韓式拌飯。有另一個講法係選多汁嘅野。)
歐洲出發麵包果然有質素保證,入口係鬆軟,唔似亞洲出發咁難食。

食完之後有得睇空姐沖Singapore Sling,首先係倒1/3 菠蘿汁,之後再倒滿藥酒。去酒吧調酒師都係咁沖。

食完之後我醒起新航有出啤牌,於是我問空姐攞,佢一比就成袋咁派。呢啲紀念品遲啲開箱J下
咁上到巡航高度就燈光show比人瞓覺。我訓左一陣之後覺得好撚煩,有啲好煩嘅"叮" "叮"聲喺到嘈。原來係隔離班女係到叫service攞小食。咁你又唔食啲正餐 班crew又真係踩佢地唔叫佢地去galley拎。 總之就無覺好瞓,但係又好想瞓覺,真係好難頂。
咁惟有寫下遊記啦。

終於頂到早餐時段,咁早餐有得選英式早餐(即係用炒蛋機炒出嚟嘅炒蛋加德國腸)或者雲耳蒸雞炒麵。咁炒蛋機炒出嚟都係一樣,所以我要左炒麵。

個Yogurt係俄佬自己牌子,雲耳蒸雞好似香港茶記個啲(我諗呢個係最佳形容詞),好撚好食。
食完之後就落機,一開門一陣濕氣撲埋嚟,好似返到地獄咁。
頭先唔記得講,架A359飛左4程,有兩程因為架機有小毛病delay左成個鐘,Airbus啲機設計有時都膠下。

咁我返到新加坡要等三個鐘先上機,我就行去動植物園睇下蝴蝶先。不過新加坡真係好撚濕熱,我睇左五分鐘就返入去涼冷氣。
https://www.tripadvisor.com.sg/LocationPhotoDirectLink-g294265-d8152168-i291064954-Butterfly_Garden-Singapore.html

咁難得飛去新加坡,就當然要食下新加坡喇沙。我去左L2嘅food court (我唔記得係邊間了),就叫左碗喇沙。

呢碗野係白咖喱底+香茅之類嘅唔同香料,食落個味道都唔錯。(4 SGD半飽) (叻沙唔一定係白咖哩底,我下個遊記會講

食完之後就等下瞓下覺,(我生理時鐘仲係凌晨)就差唔多上機返香港。
多謝大家有耐性等我拖左7個月寫完呢篇遊記
後記: 快樂可以好簡單,最緊要係心靈上自由。
喺香港生活有好多束縛。除左政治上要擔心白色恐怖(唔係呢篇主題),日常生活都有好多潛規則。有時做啲野與眾不同會比人杯葛,做啲不符合身邊嘅人嘅期望嘅野會有無形壓力之類。即使物質生活豐富,心靈上覺得有所制肘都係唔快樂。去到芬蘭見到個細路可以好開心咁玩滑板,同埋個咩都講嘅hostel host,可見心靈自由自在,無憂無慮做人就會開心。

計劃篇:
因為小編比較年輕同埋係第一次自己plan旅行,所以比較心多同省錢。我係買左機票先之後慢慢諗行程。本來我係諗住ARN入 CPH出,不過我見新航$3888 不過無open jaw,照買住先啦。
咁行程就一開始諗住去挪威,但係太貴搞唔掂。 咁又唔想淨係去大路地方,所以就睇左唔同地方。以我生活節奏,其實波羅的海可以玩到8-9日(仲有好多地方未去,立陶宛Kaunas,Tarkai,Hill of Crosses,拉脫維亞Riga新城區,Tallinn新城區)。(入埋啲博物館睇幾粒鐘)我就9-10點起身,食兩餐,9-10點返酒店瞓覺。芬蘭其實算係冷門,啲人去芬蘭係聖誕老人村同Inari Ivalo睇極光,Helsinki做中轉地玩一日。其實芬蘭深度遊係一個唔錯嘅體驗,心靈上真係可以放鬆下。
(睇極光瑞典Abisko平啲,因為有火車直去Stockholm,同埋Stockholm係其中一個歐洲平航點)Helsinki仲有魚市場,芬蘭堡同埋Espoo可以玩。
其實有左行程規劃其他野就可以慢慢諗出嚟,不過airline要早訂,早訂歐洲有early bird。住宿同交通可以一至兩個月前留意定,西歐北歐~25-30 EUR hostel一晚,中歐東歐會平啲。食方面唔會太貴,歐洲平價~50-70 HKD/meal, 中價80-120~meal , 貴價野我諗會平過香港,不過我諗中價餐廳都會好食。
Airline方面我個人prefer長+短航程,長個程可以直接瞓耐啲。同埋通常長+短嘅公司落機係朝早,可以用盡啲。(所以我唔係咁中意中東三寶,瞓得三四粒鐘就要起身轉機。)
想平同埋CP值高可以留意以下呢幾間:VN SK QR SQ BR EY
(唔推薦EK 一來EK偏貴 二來A380真係垃圾 AY出少左優惠 CX 9-10月有超早鳥直航歐洲)
歐洲carrier多航點不過service差啲。通常呢幾個航點會平啲:
AMS MAD BCN ARN MXP CPH CDG
機型有得選盡量 B777 > A350 > A330 (= A340) > B787 > ...> 奴隸船。
除非你有被虐傾向同埋好中意人多,又或者好想試A380,如果唔係可免則免。

行程+洗費瞓醒繼續。
完整行程:
4-15/6/2018
Day 0 HKG - SIN (SQ891) - Singapore (tour by SQ) - SIN - ARN (+1)
Day 1 SIN - ARN (SQ362) - Uppsala - ARN - VNO (DY4555)
Day 2 Vilnius Old Town - New Town - Siauliai (by train)
Day 3 Siauliai - Hill of Crosses (原定) - Riga Old Town
Day 4 Riga Central Market - Tallinn (Lux bus) - Linnahall - Old Town
Day 5 Tallinn - Helsinki (ferry) - Helsinki Town
Day 6 Helsinki Kamppi - Lahit (Onnibus) - Tampere (train)
Day 7 Tampere
Day 8 Tampere - Turku (Onnibus)
Day 9 Turku Forum Marinum - Turku Town - TKU - ARN (SK4237) - Jumbo Stay
Day 10-11 ARN - SIN (SQ361) - HKG (SQ856)

洗貴: (summary)
Transport: 82.1 EUR + 180 SEK
Intercity Transport: 24.9 EUR
Living: 142.52 EUR + 550 SEK
Food: 75.91 EUR + 126 SEK + 4 SGD (食飯之後transit會食簡單啲 夜晚有時自己煮)
Entrance Fee 39.9 EUR
Other Expense 487.5 HKD + 240 SEK
Short Haul Flight 41.16 EUR + 810 SEK
Long Haul Flight 3888 HKD
(13/6/2018 EUR/HKD: 9.23, SEK/HKD: 0.908)
-> Total ~ 9900 HKD
由此可見,去北歐係無想像中咁貴
[花絮]
好彩我出發之前買左保險,我用恆生卡買QBE 20日 487.5HKD
部相機跌爆左攞返條屍去Nikon整, 之後claim單攞足全費維修

新航啤牌開箱: (呢啲珍藏當然係當藝術品咁睇)

個盒係新航B787-10,不過呢隻機都多災多難。本來新航好興奮咁搞埋$787 offer慶祝B787-10飛香港,不過架機ground左搞到要用返A333/B772飛。
Anyway B787外型係優雅嘅。

[全篇完]
張床單
宜家先見到呢個留言
Baltic物價平過香港
芬蘭瑞典自己煮同香港差唔多
出街食低檔貴過香港 中檔同香港相若 高檔平過香港
Intercity 最好on foot
對自己無信心買day pass
Helsinki坐3-4程已經抵晒
跨市交通芬蘭瑞典唔算太貴 (丹麥好貴)
Souvenir除左postcard係天價級貴
Postcard 公價每張1 EUR
紀念幣Guam US$0.51 立陶宛 2 EUR
遊記有連豬連狗腦魔先突顯到神髓
射手 有關係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞