【練膽大法】我每日迫自己搵一位陌生人傾偈

520 回覆
849 Like 16 Dislike
好正
之前番工都有個婆婆入黎睇野
睇睇下佢問我野 之後開始講佢既人生
講佢以前做咩工 佢以前同宜家生活係點
可惜傾左15分鐘我就唔可以傾落去
始終番緊工 d大既以為我係道吹水唔做野
但其實單單果15分鐘 雖然好多野我唔係完全明
但我係佢講既野當中我感受到佢一直好孤獨
講起佢個仔搵好多錢 老闆對佢好好 好有前途
但因為咁就忽略左佢好多
我臨去做野前講左句唔好意思呀婆婆 我要去做少少野
佢捉住我手講 比心機呀後生女 我唔阻你啦 多謝你
好心酸
有勇氣 之前都有個疑似gay佬同我傾計
個陣好驚 唔知會唔會係樓主你
想知樓主係邊個
lm
留名支持 真係好有趣
好有趣
真心有趣 希望有機會遇到你
樓主有冇興趣同我傾下偈
今日有冇
支持
支持巴打 幾有趣
真係好有趣,
每個人都有唔同既故事
每個故事都充滿住唔同道理同意義
https://www.facebook.com/ChatToStranger

《陌樂偈》第8天-雨傘下長大的下一代
今天跟一位中學生傾偈,我問了他一條問題
「你覺得自己係唔係中國人?」
「香港人」
「咁你覺得自己係唔係中國人?」
-------------------------------------------------------------------------

在巴士上層,連續三次被陌生人拒絕了
讓我發現下班時間很難進行「陌樂偈」
因為回家途中的人都已經十分疲倦

即使找到眼睛張開的目標
前後左右總有人在睡覺
我也不好意思在旁邊傾計

在我心灰意冷的時候,找到了一位穿著中學校服的男生
本來打算找其他類型的陌生人,以滿足各位的好奇心
但十分抱歉,整架巴士上單獨又清醒的生物,我都已經試過了

「Hello,可唔可以同你傾吓偈?」
他爽快地說:「好呀!」
看來年輕的男生,都比較喜歡「陌樂偈」

「我之前同中學生傾偈,佢話而家啲學生好少上FB」
「而家啲人用IG囉,我就Facebook同IG都會上,你而家做咩㗎?」
他竟然反客為主了!

我提到自己在參與電影電視的工作
他說正在讀Applied Learning的電影科
而我不知道Applied Learning是甚麼
原來Applied Learning,是讓學生選擇去讀的興趣科目
例如飛機維修,汽車等等,可以計DSE分,最高拿4分

「點解你會讀呢科?」
「畀個目標自己,我想做導演」
在荒謬的教育制度下,終於找到了一位有夢想的學生

他中一時參與校園電視台,覺得拍片十分有趣
我問他拍過甚麼,他說拍過「微電影」
「你知唔知咩係短片?」我問
「廣告囉,冇故事性嘅」
原來新一代已經用「微電影」取代了「短片」

我告訴他,以前沒有「微電影」這個名詞
我們都是用「短片」來稱呼所有短的影片,短片也可以有故事性
有些中國人認為「微電影」這個名詞有「電影」兩個字比較有型
所以便用「微電影」這個名詞把「短片」包裝成「電影」
就像「副學士」其實不是「學士」、「HKU Space」不是「HKU」

提到外來語入侵,我問了他一條問題
「你覺得自己係唔係中國人?」
「香港人」
「咁你覺得自己係唔係中國人?」

他思考了一會,然後說:「我唔會話自己係中國人囉」
「即係呢個身份你無可避免,但係你唔想承認?」
他點頭說:「我有港獨意識㗎麻」
我笑著說:「喂~你唔好咁大聲!咁你啲同學呢?」
「我間學校喺雨傘運動搞過罷課」
「中學都咁大膽?最後有冇俾人罰?」
「啲老師都支持」

他在雨傘運動時去過金鐘過夜,也有去過旺角
「你嗰陣先中二、三,你知發生咩事嘅?」
「我知,迫到埋嚟冇得唔知,再唔知就港豬㗎喇」
中學時期還是政治冷感的我,心感慚愧

他接著說:「冇得救㗎喇...我哋可以做得啲乜啫...冇嘢可以做到」
這句說話由一位中學生說出來,份外悲哀

我再問他:「你覺唔覺而家有好多中國嘅用詞入侵香港?
例如:打造,富二代,小三」
「我哋學校有一班,半班都係中國人」
「講普通話?」
「自己人同自己人講普通話,對住我哋講廣東話」

「我睇新聞話 魚蛋 要寫做 魚丸子
返學要講普通話,唔准講廣東話?」
「嗰啲小學嘅姐,中學就唔會嘅」

「咁你覺得嗰啲外來用語有冇問題?」我問
「冇問題嘅,台灣都係咁用,台灣同中國有啲嘢係相通」
「即係你對台灣文化唔反感,所以唔介意用台灣嘅用語?」
「係,都叫法題問姐,但我覺得唔可以剩係學普通話,就唔學廣東話」

我說:「最緊要保留到我哋原本嘅語言、文化,好似 放題 唔會取代到 自助餐,多啦A夢 唔會取代到 叮噹 咁。係喎,嗰隻嘢你會點叫佢?」

「多啦A夢」
「你知唔知佢叫叮噹?」
「知,技安都知」
「咁你自細都係叫多啦A夢?」
「唔記得喇,我好似夾雜咗喺中間」
看來再下一代,就沒有人知道甚麽是叮噹

香港人喜歡說有新鮮感的外來語,各大傳媒也帶頭推廣
外來語本來沒有問題,最理想當然是新舊文化也能保留
最怕是我們的香港文化,不知不覺被取代了,被遺忘了

文化入侵,最簡單的做法是由新一代入手
新一代不會再說短片丶有錢仔丶二奶丶魚蛋
不懂創造,不會建造,不識製造,只知打造
因為他們聽也沒有聽過
就像新一代,不知道甚麼是「叮噹」一樣

他到站了,我們還有很多說話未傾,時間實在不夠
他問我有沒有工作機會可以介紹,我說不習慣留電話
只告訴他可以到「陌樂偈」的Facebook Page找我
至今,還未收到他的訊息

我們不知道對方名字,沒有交換電話,就此告別
我們都是陌路人,就這樣傾了一場「陌樂偈」

《陌樂偈》第9天-粥店內的倉務員
我吃著皮蛋瘦肉粥,鄰桌有一位上了年紀的男人
獨個兒在吃粥,臉上帶著一份飽歷盡滄桑的神情
機會來了,陌生人!

經過幾分鐘的心理掙扎,我拿著粥走了過去
「請問我可唔可坐在喺度?」
他邊吃邊點頭
「你今日放假?」
他邊吃邊回答「要返工」
「你做邊行?」
「倉務」

「返工辛唔辛苦呀?」
「緊係辛苦啦!」他用疲倦的語氣回答
「你平時返工負責做乜?」
「搬搬抬抬囉,執貨囉」
他是散工,開工不定時,做這一行已經十年

「搵得多唔多錢?」
「緊係唔多啦!有得揀都唔好做呢行呀」
他覺得我好像很有興趣,於是勸我不要做這一行

「點解當初會做呢行?」
「以前份工冇得做,咪要搵嘢做」
「你之前做咩?」
「電子廠,我負責砌電路」
他當年跟師父學師,學滿師後找工廠做了很多年
後來,工廠都搬到中國大陸了,他只好轉工

「嗰陣你有冇諗過去大陸做?」
「冇錢,冇得上去做」
「要好多錢先可以上去做?」
「佢哋請香港人上去教完啲大陸人,就會炒晒啲香港人
因為大陸人人工低好多,除非你有錢,自己上去開廠」

他曾經是一位專業人士
但隨著時代的變遷,社會的轉型
這位專業人士,無奈地變成了一位「勞力士」

「咁你做呢份工開唔開心?」我問
「食完先講啦,我食嘢嗰陣唔鍾意講嘢」
「哦,好呀~慢慢食」
傾了大約十分鐘,他突然表示「食嘢嗰陣唔鍾意講嘢」
不知道是我問得太多,還是問了他不想回答的問題
我只好等他吃完東西再傾
接著,我們各自靜靜地吃粥

他很快把東西吃完,不發一言,轉身走了去結帳
我們不知道對方名字,甚至沒有跟對方告別
我們都是陌路人,就這樣傾了一場「陌樂偈」
第10日前面有巴打幫手貼了,Thank You!
舊po追到黎留名

多謝巴打支持!!
幾得意
但每次既人都係新識 會唔會覺得傾黎傾去都係d 好表面既野?

唔會,因為每個人都係獨一無異
好有趣我都想試下搵陌生人傾偈
愈黎愈多對話由玩實搬到入電話
變到依加一到現實同人講野就會好緊張
緊張到連對方都會感覺到
好想改善下

我都覺得呢個係好大問題
而家啲人連電話都唔想打,有事都用Whatsapp
愈來愈唔識用口講嘢
幾有趣喎
試過俾人搭訕 但係個傳教既姨姨

無啦啦同你講嘢,通常係 傳教,Sell野 比較多
所以好多人都好怕我
留名
幾有趣不過唔敢試應該
份人比較怕生

巴打你得嘅!
好有興趣
勇於走出自己comfort zone其實好難
巴打加油

初頭真係好難做到!
做左一個月,而家依然覺得好難開口
Lm
好似試下

去啦!171cm!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞