【練膽大法】我每日迫自己搵一位陌生人傾偈

520 回覆
849 Like 16 Dislike
我一個月前左右係樓下餐廳等緊外賣
有個男仔話練緊一日同一個陌生人傾計
同佢講左幾句個外賣就黎左就走左
好後悔冇同佢傾多幾句

利申 巴 非hehe
好後悔冇同佢傾多幾句

利申 巴 非hehe

唔知係咪樓主黎
我琴日發夢啲關愛座變晒做陌樂偈座
坐左落去就即係想同陌生人傾計
好後悔冇同佢傾多幾句

利申 巴 非hehe

巴打, 我記得你
你等緊米線
竟然畀你見到呢個post
多謝你肯同我傾偈
https://www.facebook.com/ChatToStranger

《陌樂偈》第34天-主題公園的熊貓飼養員

我在國際著名美式快餐店買了一盒「陌樂偈」
然後捧著餐盤,尋找著目標
一位年約三十的先生,一個人在吃午餐
機會來了~陌生人!

「唔該,請問有冇人㗎?」
他搖一搖頭,我坐了在他對面
「Hello~ 我做緊一個計劃
每日都會搵一位陌生人傾偈
請問我可唔可以同你傾下偈?」
「好呀~」

「你今日洗唔洗返工?」
「唔洗,我上個星期啱啱辭咗職」
「之前喺邊度做?」
「喺xx公園做」

「做咩Post?」
「照顧啲動物」
「嘩!呢份工好吸引,咁你照顧過咩動物?」
「初頭入去就負責餵下魚,之後餵過企鵝同埋熊貓」

我笑著說:「究竟啲熊貓係咪人扮㗎?」
他突然一臉認真地說:
「有啲嘢… 我哋簽咗保密協議…唔可以話畀人知…」
我呆了,不明白他的意思

他繼續說:「不過我而家冇做,話畀你知都冇所謂」
「即係...?」

「嗰幾隻熊貓當然係真嘅,但有時佢哋要做身體檢查
或者幫佢哋清潔緊嗰陣,我哋會有人替住先」
「替?」
「即係扮熊貓」

我失笑了,他一定是開玩笑吧!

我配合著他說:「有套熊貓衫,後面有拉鍊嘅?」
他竟然十分認真地回答:
「冇拉鍊,個頭套同個身分開,著嗰陣成個人穿落去」

我當然不相信這樣荒謬的話,他一定是開玩笑吧!

他冷冷地說:「你唔信呀?」
然後拿出現電話,展示了一張照片給我看

照片中,他穿著一套栩栩如生的熊貓服裝,拿著熊貓頭套
我認得出他身處的位置,就是那個主題公園內的熊貓館!
然後,他再撥到下一張照片
戴上頭套後,他看起來真的跟平時看到的熊貓一模一樣

我呆了!
跟你現在一樣,感到非常震驚、難以置信!

他繼續說:「你以為平時啲人講笑呀呢?
就係個個都當講笑,所以先冇人會估到我哋有人替」

回想起來,有時那些熊貓的動作,真的很像人

我問他:
「有時我見到…佢哋啲動作好似人,因為真係人扮嘅?」
「唔係!佢哋真係好似人……
通常我哋替嗰陣,反而唔會點郁,怕啲客睇得出」

他吃完最後一口乾炒牛河,沒有跟我告別,便站起離開
餘下我一個人,目定口呆地獨坐在快餐店內
我們都是陌路人,在愚人節傾了一場陌樂偈
好後悔冇同佢傾多幾句

利申 巴 非hehe

巴打, 我記得你
你等緊米線
多謝你肯同我傾偈

米線 巴打真係你
sorry啊我個人比較怕醜(毒)
你係咪都住果度附近
好想撞下巴打你
好後悔冇同佢傾多幾句

利申 巴 非hehe

巴打, 我記得你
你等緊米線
多謝你肯同我傾偈

米線 巴打真係你
sorry啊我個人比較怕醜(毒)
你係咪都住果度附近

唔洗sorry, 多謝你同我傾偈就真
住邊唔講太多了哈哈~
好想撞下巴打你

希望有日撞到你
原來你都係連登巴打
我係個日係kt海濱
你仲問我有記者影相介唔介意
樓主寫到100日可以出本書
原來熊貓真係人扮
見到巴打話香港人同外國人好唔同因為香港人永遠只會講自己既野 唔會點問對方
其實我覺得係因為香港人好慘 有時連想搵個人呻 講雨自己既野 開心唔開心都無對象
可能擔心阻住對方生活 太多顧忌
原來你都係連登巴打
我係個日係kt海濱
你仲問我有記者影相介唔介意

巴打加油
繼續做自己想做嘅嘢
樓主寫到100日可以出本書

多謝支持~
原來熊貓真係人扮

4月1號特別版
見到巴打話香港人同外國人好唔同因為香港人永遠只會講自己既野 唔會點問對方
其實我覺得係因為香港人好慘 有時連想搵個人呻 講雨自己既野 開心唔開心都無對象
可能擔心阻住對方生活 太多顧忌

你講得好啱,我同香港人同鬼佬都有傾過陌樂偈
鬼佬好明顯會多啲問關於你嘅嘢
https://www.facebook.com/ChatToStranger

《陌樂偈》第28天-茶餐廳內的鐵匠伯伯

茶餐廳內,我跟一位伯伯搭枱
他把一罐酒放到枱上,罐上寫著「First Class」
枱上有些膠杯,但他主動叫店員為他拿一隻玻璃杯
「唔該!攞隻玻璃杯畀我丫!」

繁忙的店員沒有回覆他,過了一會他再說一次
「唔該!攞隻玻璃杯畀我丫!」
店員煩躁地說:「得!等等!」

我發現這是很多香港人的通病,不喜歡對別人作出回應
對方不知道你有沒有聽到,再次要求時,便會十分煩躁

過了一會,他的玻璃杯終於來了
他獨自用玻璃杯享受著他罐中的酒
機會來了~陌生人!

我指著他那罐寫著「First Class」的酒說:
「哥哥,你呢罐正嘢嚟㗎喎!」
「唔係~ Cheap嘢嚟啫~」
「個罐上面寫住頂級喎!」
「個罐就正,啲酒唔正」
「點解嘅?」
「個罐舊㗎,我自己斟啲酒落去飲」

「我見飲酒啲人都鍾意用玻璃杯,玻璃杯好飲啲㗎?」
「慣咗,摸落去涼浸浸咁」

我問他退休多久了
他說1960年做到60歲,現在75歲

這時,他的牛肚麵來了
75歲的伯伯,竟然把一羹又一羹的辣椒油加到麵中
「嘩!你咁食得喇辣嘅! 你以前做邊行?」
「整鐵器」
「你做打鐵?」
「係呀,整鐵閘呀、扎鐵嗰啲鐵呀、監獄啲閘呀、夾萬呀」

「你負責整個夾萬,咁你會唔會識開夾萬?」
「夾萬有啲暗位嘅, 撳啱個位就會打開
我整嗰啲我咪知囉,其他人整嗰啲,就人哋先知喺邊」

「咁你見到自己整嗰啲夾萬,咪可以隨便開得到囉?」
「開?冇鎖匙點開呀?」
原來暗位只是雙重保障,夾萬還是要有鎖匙才能打開

我問他退休後有甚麼活動,他說踩單車和釣魚
然後分享了很多釣魚經歷,說在大海看過很大的魔鬼魚
我問他有沒有釣過魔鬼魚,他說:
「魔鬼魚好撚重㗎!點釣呀?吊威也咩?哈哈哈哈哈」
他說完後自己在大笑

伯伯一個人住,有一個兒子,沒有孫
我問他為甚麼沒有孫
他說:「你問下我新抱囉,佢唔肯生!」
接著,他說了很多關於新抱的壞話

「你個仔做邊行?」
「做咕哩」
「佢多唔多返嚟同你食飯呀?」
「好少返嚟… 佢有功夫要做丫麻,好忙…
唔得閒返嚟睇我咪算囉…… 最緊要身體健康」

老實說,每個人有多忙,還是有空閒時間
只是很多子女選擇用這些時間做其他事情,而忽略了父母

伯伯又說:「個仔有時會打返嚟問我夠唔夠錢洗,
我話夠,叫佢留返自己洗,有個咁嘅仔仲想點丫……」
父母要的其實十分簡單,可能一個電話已經很足夠

「新年佢有冇約你食飯呀?」
「新年都冇得約㗎,返就返,唔返就唔返,冇得強求」

我問他覺得最開心是甚麼事
他說釣魚最開心,可以跟別人「打牙骹」(傾偈)
本來不認識的陌生人,透過釣魚也能變成朋友

「你成日約啲朋友出去釣魚?」
「唔駛約㗎,出到去就會見到」

伯伯問我做邊行,我告訴了他
他又問我「做呢行O唔OK」,我說「算OK啦」

他說:「行行出狀元啦!不過做老闆就最OK!」
「做老闆都好大壓力嘅」
「做老闆有咩壓力呀?淨係叫人做,自己唔使做嘅!
我以前都做過老闆啦~ 唔洗做嘢,淨係叫人哋快手啲!
問人哋「瞓醒未呀你!」哈哈哈哈哈!」

我要走了,站起來跟他道別
「我走先喇,新年快樂!身體健康!」
他笑著說:「新年快樂!得閒再打牙骹啦!」

我離開後,這張枱只餘下這位喜歡「打牙骹」的伯伯
獨自喝著「First Class」罐內倒出來的廉價酒
我們都是陌路人,就這樣傾了一場陌樂偈

好正
之前番工都有個婆婆入黎睇野
睇睇下佢問我野 之後開始講佢既人生
講佢以前做咩工 佢以前同宜家生活係點
可惜傾左15分鐘我就唔可以傾落去
始終番緊工 d大既以為我係道吹水唔做野
但其實單單果15分鐘 雖然好多野我唔係完全明
但我係佢講既野當中我感受到佢一直好孤獨
講起佢個仔搵好多錢 老闆對佢好好 好有前途
但因為咁就忽略左佢好多
我臨去做野前講左句唔好意思呀婆婆 我要去做少少野
佢捉住我手講 比心機呀後生女 我唔阻你啦 多謝你
好心酸

我都有類似嘅經歷 啲呀婆呀公會捉住你同佢講佢後生嘅事 無奈冇咁多時間同佢傾落去 有時會諗佢地老咗 冇人可以傾 個種孤單好難受
有文啦~
好正
之前番工都有個婆婆入黎睇野
睇睇下佢問我野 之後開始講佢既人生
講佢以前做咩工 佢以前同宜家生活係點
可惜傾左15分鐘我就唔可以傾落去
始終番緊工 d大既以為我係道吹水唔做野
但其實單單果15分鐘 雖然好多野我唔係完全明
但我係佢講既野當中我感受到佢一直好孤獨
講起佢個仔搵好多錢 老闆對佢好好 好有前途
但因為咁就忽略左佢好多
我臨去做野前講左句唔好意思呀婆婆 我要去做少少野
佢捉住我手講 比心機呀後生女 我唔阻你啦 多謝你
好心酸

我都有類似嘅經歷 啲呀婆呀公會捉住你同佢講佢後生嘅事 無奈冇咁多時間同佢傾落去 有時會諗佢地老咗 冇人可以傾 個種孤單好難受

但每個人都會變老
有文啦~

多謝等待
lm
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞