【練膽大法】我每日迫自己搵一位陌生人傾偈

520 回覆
849 Like 16 Dislike
舊post追過 見樓主一排無更新以為唔再打
頭先搵返原來已經開新post

多謝你一直以嚟嘅支持呀!
(講到好似好耐咁,其實都係做咗1-2個月
人人背後都有故事

係~傾完陌樂偈特別感受到呢個道理!
Shit live咗

放心~嚟緊日日都會打!
支持,加油

幾好睇

多謝各位巴絲支持!
日期係1月12 姐係樓主回憶中打出黎定係已經有好多篇係手?

篇篇都係新鮮打出嚟~

每次傾完我都會Mark低一大堆重點
因為上個月太忙,拖咗好多篇文未打
我而家重有幾十版「重點」,未打返做文章

所以我每日都好痛苦~亦都好努力咁追緊~
多謝大家支持!我會努力打快啲!
做訪問咩屌你 句句都問野

我有時都覺得好似「我問佢答」
我會改善下呢個問題

不過其實有啲我講嘅無謂嘢,我冇打出嚟
所以出到嚟,睇落更加似我係咁問嘢咁
https://www.facebook.com/ChatToStranger

《陌樂偈》第15天-不簽大台的香港小姐

今天,我遇上了有史以來最靚女的陌樂偈對象
她是一位香港小姐,也是一位新演員
出席完一個電影活動,離開時遇上了她
真抱歉,傾偈前我連她的名字也不知道
她也不知道我的名字,那就太好了
符合陌樂偈的原則,我們是陌生人

起初,一位演員朋友打算介紹我給她認識
我說:「唔洗介紹~佢唔識我就最好」
那位朋友也有看陌樂偈,馬上明白了我的意圖
朋友靜靜地行開了,留下我和她單獨傾偈

提提大家,我是一位害羞的男生
面對這位年輕貌美的女士,使我心跳加速,呼吸困難
但為了各位讀者,我只好冒生命危險跟這位靚女傾偈

「Hello… 我每日都會搵一位陌生人傾偈…
今日…可唔可以同你…傾下偈?」
她展露甜美的微笑,跟一位心臟快要停頓的男生說:
「好呀~咁我哋要傾啲咩㗎?」
「冇所謂㗎…傾乜都得…」
想不到她再下毒手,把嘴形成O形,再慢慢點頭

瀕臨死亡的害羞男生問:「點解…你想做演員嘅?」
「因為我偶像係張曼玉, 所以好想學佢做演員」
「咁你當初係點入行?」
「我知道張曼玉係選港姐入行,所以我都學佢選港姐」
「Oh~你選港姐…係入咗圍嘅?」
沒錯,我連她是香港小姐也不知道

「入咗圍,但我冇簽TVB,選完去咗外國讀Acting」
當我正想問她為甚麼不簽大台的時候
一輛私家車來了,原來有司機來接她
她上了私家車,身旁還有一個空位

她問我順不順路,要不要一起上車
這個情況下,我就算不順路,也要說順路了
於是,我上了私家車,坐在她旁邊,車子開出
或許是因為第一次在私家車上進行陌樂偈吧
我臉紅耳赤、血壓上升,心跳快得像震機一樣

當時,我生命受到威脅
我跟她說:「你睇下出面啲街燈,一條、兩條…」
然後,我就把她催眠了……

呀!對不起!
回想起那段經歷,使人太緊張
一不小心,就開始胡言亂語了

車子開出後,她跟我說了很多關於自己過去的事
例如讀過甚麼科,做過甚麼職業
為免各位猜到她是誰,所以不能一一在此透露

她參選港姐前,拍過一些短片作品,還拿過演員獎
但推動她參選港姐的動力,竟然是因為一首歌
她看了一套關於夢想的電影,十分喜歡它的主題曲
每天返工放工,她也會聽著那首關於夢想的主題曲
聽著聽著,就覺得自己還後生,應該要去試一試
仿效自己的偶像-張曼玉,參選香港小姐

一套好的電影、一首好的音樂,真的能改變人一生
參選後,雖然她沒有成為冠亞季軍,但頗有觀眾緣
大台已經準備了電視劇給她拍,看來打算捧紅她
可是,她沒有簽約

「如果簽,係咪要簽十幾年?」

「佢又唔會要你一簽,簽十幾年嘅~
佢會叫你簽7年先,簽咗之後如果你唔做
喺呢7年入面,你就唔可以喺香港做幕前
你可以做其他嘢,做保險、做餐廳
但唔可以做幕前,拍Youtube都唔得
大約第5年嗰時會叫你續約
你唔續呢?『唔好意思喇~呢兩年你冇得做戲喇~』
可能會叫你做兒童節目、做啲唔係黃金時段播嘅嘢」

「點解你唔簽TVB?」

「因為我覺得人生,應該要做咗自己最想做嘅嘢先
我之前已經錯過咗我好想做嘅嘢
我唔想再因為穩陣、穩定,而揀咗錯嘅路」

接下來,是最後一候問題
應該是你們最想知道的問題……

「小姐,你鍾唔鍾意食青椒㗎?」

開玩笑的!當然不是這條問題啦!

但接下來的問題,你們一定很想知道答案

只獎勵閱讀到這裏的讀者~

「選港姐有冇做馬?」

等等!我一直有個疑問,想做一個測試
明明我所認識的香港網民,最討厭閱讀文字
看到多過50字就會說”Too Long Didn’t Read”

為甚麼我每天打的過千字文章,會有過百人Like?
今天早上才放了「不想埋沒良心的健身教練」
不足一天已經有二百多人Like!到底怎麼一回事?

我決定用科學的實驗,來測試一下
「按Like的人到底有沒有看完整篇文章!」
看到這裏的你,請不要按Like/讚好
請按「笑哈哈」,謝謝!

繼續吧~

「選港姐有冇做馬?」

「決賽嗰晚,之前會有幾次彩排,咁會問問題啦
有啲人彩排嗰條問題,同正式嗰條係一模一樣嘅
有啲人嘅問題,係會完全唔一樣,從來未聽過嘅
我唔可以話佢哋做馬,可能係隨機嘅問題
我有份參賽,由我判斷佢公唔公平,係唔公平嘅」

她最後補充:
「都係嗰句,港姐只係一個娛樂性嘅節目
佢哋唔係想選一個 柯德莉夏萍
只係想大家有個Happy Night
所以我唔鍾意留喺嗰度嘅原因
係佢哋覺得自己做緊嘅,係娛樂事業
而我覺得電影,係藝術
好多人合力去創造嘅藝術」

香港人習慣把演員叫做Artist,中文則稱作「藝員」
其實Artist的真正意思是-藝術家

沒有簽長約,換來的是一年多不能在香港做幕前
於是她爭取時間,到外國進修演戲
現在,她成為了電影演員
傾了大約十五分鐘,到達目的地了
我坐完這程不順路的順風車,跟她一起下車

「我同陌生人傾完偈,會將對話內容打出嚟擺上網
我平時唔會出陌生人個名,但你想唔想我出你個名?」
她笑一笑「都係唔好出喇~」
「因為你透露咗好多黑幕?」
她突然醒覺:「你唔好講呀!你唔好講呀!」
「放心,我絕對保密嘅」

我們不知道對方名字(除非Google一下)
沒有交換電話(雖然我很想交換)
就此告別
我們都是演員,就這樣傾了一場陌樂偈

https://www.facebook.com/ChatToStranger
強帖留名
繼續出
強帖留名

繼續出

多謝支持~
樓主加油!
大菜糕果度好正
樓主加油!
大菜糕果度好正

當時真係估唔到,佢未賣晒大菜糕
屌 live左
好正樓主加油
《陌樂偈》第16天-地下鐵的英國領事

地鐵車箱內,我鎖定了今天的目標
一位金髮的外藉男士,在車卡之間,靠在車箱站著
透過我的偵探頭腦,知道他來自英國,身分並不簡單
我可能會令自己,面臨陌樂偈有史以來最大的挑戰-
「要用英文和身分特殊的陌生人傾偈」

我怎樣知道他來自英國,身分並不簡單?
我站在他身旁,觀察了一會,進行了演繹法推理

從他的外貌特徵,金髮、藍眼睛,推測到他是歐洲人
他穿著整齊的西裝,戴著耳筒,用的都是英國牌子
他間中拿電話看一下電郵,看完就放回去,沒有回覆
這是英國人的文化,享受生活,下了班就不再工作
而且他嘴旁的鬍子上,有兩種明顯不同的啡色痕跡
由於年過三十的歐洲男人不會飲用柯華田和朱古力
可以推斷兩種啡色痕跡,分別是茶跡和咖啡跡
舊鬍子上痕跡比較淺色,新鬍子上痕跡比較深色
代表他曾經在英國居住,有每天飲茶的習慣
近年來了香港定居,才有了飲咖啡的習慣
至於為甚麼我推斷到他的身分並不簡單?

啊!差點說漏了!

目標身上,還有一個非常明顯的特徵!

他胸前掛著英國國旗圖案,和香港區旗圖案的扣針

回到正題吧~

我要對這位戴著耳筒的外國人出手了
戴著耳筒的人,感覺上需要私人空間,比較難下手
如果你很怕在街上遇到我,可以考慮戴上耳筒

昨天跟香港小姐傾完偈,現在我的勇氣值有120點
面對著戴著耳筒的目標,勇氣值會-30點
但由於目標是「鬼佬」,勇氣值又會+50點
結果,我帶著140點勇氣值作出攻擊

「Hello」怕他聽不見,我一邊在他面前揮手
他拿下了一邊耳筒,友善地說:「Yes?」
「May I chat with you?(我可唔可以同你傾偈?)」
「Okay!」攻擊成功!他馬上收起了耳筒

為方便各位閱讀,以下內容,我會把他的正統英語,
和我的港式英語,都翻譯成廣東話(除了某些句子)

「你而家去邊度?」
「油麻地,我有咩可以幫到你?」
「冇~我只係想每日都搵陌生人傾偈」
「Cool~點解你想咁樣做?」

接著,我努力地用英文,解釋我進行陌樂偈的原因
幸好他聽得明白我的港式英語,並表示很有意思

「你係咪住喺香港?」
「係,我住咗喺香港5年」
「你嚟自英國?」
「係呀,倫敦」

「我好鍾意英國,特別係倫敦!」
「Thank you~ 你有冇去過倫敦?」
「我有去過一次,係我最想住嘅地方!」

「你鍾意倫敦啲咩?」
「我好鍾意嗰度啲公園,好大又有湖,好舒服!
嗰度重有好多動物,我喺嗰度餵過……」
我一邊思考著「松鼠」的英文,一邊扮一隻松鼠
「Squirrel(松鼠)」我們一起說出來
他說「Yes~They are Awesome(係~佢哋係好正)」

我回想起在英國旅遊時,愉快難忘的日子
「我最鍾意St Jame’s Park(聖詹姆斯公園)
有好多松鼠,嗰度啲松鼠特別友善」
「我以前係嗰頭返工,Lunch我就會去公園坐」

「你鍾唔鍾意住喺香港?」
「鍾意,我好鍾意香港,好現代化,好繁忙」
「係咪好似倫敦?」
「似,不過香港就冇乜公園,周圍得大廈」

和這位英國人傾偈,感覺很不一樣
之前跟陌生人傾偈,人們通常都比較喜歡說自己的事
但他很喜歡反問我問題,真正地跟我討論、傾偈

他又主動地問我:「你做咩工作?」
「我係一個演員」
他問我參與過甚麼演出,我告訴了他
他好奇地問:「So you are Famous? (你好出名㗎?)」
「No~ No~ No~ HAHA~」我們一起笑了

到我問他:「你呢?你做咩工作㗎?」
他說了一個我聽不懂的英文生字
我只好叫他再說一次:「Sorry?」
說了兩次後,我還是聽不明白
他突然用廣東話說:「領事館」
我有點錯愕:「你識廣東話?」
「Little(少少)」
「所以,係英國派你嚟做…領事?」
「YES」
我感到十分幸運,竟然遇上了一位英國派來的領事

「做領事每日有咩工作?」
「主要係幫助啲喺香港居住,或者旅遊嘅英國人
例如佢哋唔見咗Passport,就會嚟搵我哋幫手」
「Cool! 你可以幫到好多自己國家嘅人」

這時候,傳來了我最不想聽到的聲音:
「下一站係-油麻地」
他差不多到站了,我很後悔自己沒有早一點出擊
但真榮幸可以和這位英國紳士傾偈

最後,我問他:「英國嘅人會唔會同陌生人傾?」
「睇地區,倫敦嘅人唔會,佢哋同香港人好似」

列車到站了,車門慢慢打開
「Thank you! Nice to meet you!」
「Nice to meet you too! 」
我們互相握手,沒有交換聯絡方法, 就此告別
我們都是陌路人,就這樣傾了一場英文陌樂偈

等等!

差點忘了公佈昨天的實驗結果!

截至上一篇文章貼出後,約24小時
總共有:
666 個「笑哈哈」
159 個「讚好」

結論:
當你在Facebook,打了一篇過千字的文章
每666個按了讚好的人,約有159個沒有看你的文章
即每10個人,約有2.38人沒有看你的文章

結論2:
在Facebook進行科學實驗,能吸引更多人按表情

你知道嗎?
我今天起床嚇傻了!突然有4百多個「笑哈哈」
到晚上竟然有6百多個「笑哈哈」!瘋了嗎?

「笑哈哈」的比例,比我預期高很多呢!
衷心感謝每一位有份參與實驗的讀者!!

為了令科學實驗更準確,我們需要反覆進行測試
看到這裏的讀者,請不要按讚好/Like
請按「O咀」,謝謝!

---------------------------------------------------

另外,多謝每一位LIHKG巴絲嘅支持~
抱歉,LIHKG無法進行實驗
歡迎到Facebook參與科學實驗,謝謝!
屌 live左
好正樓主加油

又有文睇了~多謝支持!我會加油!
領事
樓主,你習慣唔交換名但係如果陌生人問你叫乜名,你答唔答架?
樓主,你習慣唔交換名但係如果陌生人問你叫乜名,你答唔答架?

試過答咗, 但冇問返佢個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞