【練膽大法】我每日迫自己搵一位陌生人傾偈

520 回覆
849 Like 16 Dislike
支持
巴打 難得一見高質post 真係要comment留名
其實我而家係到exchange緊,其中一個去exchange既原因就係想識多d唔同既朋友,係希望能夠keep得到既,得閒會whatsapp下,或者見到snapchat,ig 會傾返幾句.keep到聯絡,更好既佢黎hk或者我去返個到大家會一齊去玩
不過隨時間過去,發覺自己熱情不斷減退,最先黎個時,有個local女女帶exchange student遊campus,個時仲膽粗粗問完野攞埋電話,其實唔係想溝,只係想識fd,可以一齊去玩,真正exchange 下 culture,但傾落都係我問咩佢答咩,都唔會問下我野
之後又識左其他local,今次有仔有女,一group人咁傾計佢地就都算係幾好,加埋其他exchange student,得我唔識當地language(識太少)佢地大部分時間就我用英文講,但最慘係我英文都唔係太好,加埋d口音,我有時聽唔明,只係笑一笑,end左conversation,搞到大家都無引
加上係呢到都遇到d hi bye 佬,雖然應該係我溝通能力唔好,冇人想同繼續同我講野
本身都諗緊應唔應該學好d先,但睇到巴打個post,我覺得應該頂硬上,巴打係香港都日日step out of comfort zone,身處外國既我更加要努力
要再日日同local講野,希望聽聽下會明,可以融入佢地

多謝巴打支持,同打咁多字分享你嘅生活
我開頭做呢樣嘢,冇諗過可以影響到咁多人

希望你都可以繼續努力,我相信熟能生巧
溝通唔叻、英文唔好、膽量都可以鍛鍊出嚟
我同人溝通都唔叻,而家每日都鍛鍊緊自己

巴打可以將你喺外國搵人傾陌樂偈嘅經歷打出嚟
唔介意嘅話,我會Post喺Facebook畀更多人可以睇到
希望有更多人嘗試同身邊嘅人傾偈
少有高質post,樓主加油
好欣賞你呢個idea,宜家旅行緊,一陣就試下

嘩~多謝誇獎~
試完Mark低重點,返香港打返你嘅經歷出嚟
唔介紹嘅話,我可以將你嘅經歷貼去FB

做到嘅話,我mark低fb pm你

加油呀!期待你嘅經歷~
支持巴打
覺得你好勇敢
我讀啲關於對人嘅課程 都唔敢好似你咁做
多謝你實現咗我呢個由細到大嘅諗法
依家啲人連問路都唔敢 何況同人隨意傾偈

估唔到呢樣嘢係你由細到大嘅諗法
其實已經係我6-7年前嘅諗法
但一直拖,今年先突然心血來潮真正開始做

諗咗十幾年都未做
試過一排
但我好怕比人請食檸檬 所以一直唔敢再試

食檸檬係一定會發生嘅
但只要你繼續搵,一定可以搵到一個肯傾嘅人
有趣 留名
我都逼緊自己改變 外向d
自己主動始終做唔出
有人撩我既話就會試下同佢傾

多謝支持~
希望你都可以改變到自己
對毒撚黎講真係不可能的任務

每個人都可以做得到
用呢個方法脫毒

脫毒大法
巴打好波

手機響鈴來留名

已正評作為嘉許

犀利 留名

極高質post 留名

lm今晚睇

多謝各位巴打支持!!!

一直唔覺得自己做緊嘅嘢有幾高質

但好開心可以影響都其他人,令大家有少少得著
一口氣追晒!加油!

多謝你呀巴打!我打字唔快,其實每一篇都要用好長時間打...
見到有人一次過睇晒,令我覺得自己做嘅嘢係有意義嘅

非常有意義!(但我都驚同陌生人傾計
加油呀!!期待係你筆下見到呢個香港更多既人同事

多謝你嘅鼓勵呀!
其實每日傾同每日打文真係唔容易
但我會努力堅持落去!
我份工每日會接觸大量外藉人士
我都學下你先

加油!
傾完打返篇文,唔介意嘅我Post喺Facebook畀大家睇
曾經有人同我講過我接觸得好少人,我都好想咁做

行動啦!
樓主 我應該識你

More

呢位朋友,唔好亂嚟
我可唔可以約你傾計

暫時未有咁嘅計劃~多謝你嘅邀請先
好好睇
樓主要繼續加油

多謝支持!
上個禮拜做過

有冇經歷分享下?
皮已正
樓主你每一次嘅陌樂偈都好有哲學味道,逼使我都思考當中嘅道理。你呢個實驗or計劃真係好有意義,希望可以繼續進行。如果有機會真係可以希望同樓主係現實來一場陌樂偈

我本來都只係諗住搵人傾下,了解下多啲唔同嘅人,練下自己膽量
估唔到每次傾完,都令自己諗多咗嘢,有唔少得著
我都希望有一日可以遇到巴打你~
加速呀

收到!
樓主 我應該識你

More

呢位朋友,唔好亂嚟

巴打 下次相認
我都要搵m記妹妹傾計
idea好好
但係d內容好似次次都係你問一句佢答一句咁,變左你問佢答
有冇諗下傾下一d諗法時交流下自己既睇法
你呢個問人問題既模式,如果俾我遇到會覺得驚
心諗你問咁多做咩,係咪想起我底
幾有趣,留明
lm
極高質
感動香港仲有你呢類人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞