琴晚我喺女朋友背後默默咁喊

520 回覆
6676 Like 77 Dislike
你女朋友同佢老母一樣垃圾
要女人一個人承受生仔既臭鳩一樣咁仆街
唉 香港
呢個post要頂置
有時係街望下市區新公屋愈起愈靚,係度諗我死捱難捱連大西北一房都未買到,有班人拎綜援就住市區兩房交千幾蚊租,呢個世界公平咩

搵唔過2萬真係結婚疊埋心水排公屋算,或者搏老命考正苦工排公務員隊上公屋

公墓園公屋單身講緊要36年年資先排得到
公墓園綠表都差唔多要10年年資先有
排公屋永遠係家庭單位易好多
一係做紀律部隊排宿舍
有時係街望下市區新公屋愈起愈靚,係度諗我死捱難捱連大西北一房都未買到,有班人拎綜援就住市區兩房交千幾蚊租,呢個世界公平咩

搵唔過2萬真係結婚疊埋心水排公屋算,或者搏老命考正苦工排公務員隊上公屋

公墓園公屋單身講緊要36年年資先排得到
公墓園綠表都差唔多要10年年資先有
排公屋永遠係家庭單位易好多
一係做紀律部隊排宿舍

我諗多負評個重點係分開住而唔係做show,結婚唔一齊住結嚟做咩
普羅大眾真係好撚慘
紅色霸權,地產霸權,全球qe 三重夾擊
呢樣野已經開始成為風氣
身邊有幾PAIR情侶咁做
私樓比例越黎越少 7:3比,不特止,宜家仲將唯一希望既居屋都轉左部分入綠置居。變相居屋供應變得仲少,而且仲要同綠表爭。呢個政府簡直係想迫死班後生。

小弟有幸響16年買到樓,總算上到車。但曾經同樓主一樣覺得響香港生活得好辛苦。當時專登轉返通宵班,就係為左賺多D錢買樓過壓力測試,但結果樓價不斷升,追都追唔到。成個人灰晒,返工都唔知為咩。大陸哩一黎就有得上公屋,我地班後生落地返工好似懲罰自己咁

所以就算我上到車,我都好撚憎呢個政府。
唔洗6千億,政府好心既整個首置免息借貸,都已經夠幫好多後生仔上車(當然會令樓市升温既就後話),但宜家好明顯就係政府完全無幫過我地。
淨收少個仆街首置印花稅都好好多啦, 十幾萬屌
兩個人,人工少極都有4萬左右,搵間細間一點屋租住先,租金上限不能過8千,頭幾年就不要生小朋友住,儲下首期先。

其實有心儲錢,就不要再買無謂野,少旅行,頭幾年認下。
岩呀
尤其係你一個月家用根本唔係家用
係叫心意
另外食飯乜春野去旅行就話啊仔呀我想去旅行呀
屌你老母你地差人成球野仲要自己有份工
仲可以剝削我拎我啲錢 返屋企日日比說話你聽
草錢都難啦仲草首期
如果可以我寧願無出過呢個世界

窮人生仔正仆街
養兒防老正垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞