琴晚我喺女朋友背後默默咁喊

520 回覆
6676 Like 77 Dislike
香港就係咁on99. 努力生存的人要養外來扮窮的人
租住先啦,而且唔夠budget 結婚就搞細型d,或者註冊再去個旅行代替擺酒
我估你女朋友拍左6年拖,明白你的壓力嫁

Btw認真唔好結婚之後住男家/女家
出去住少好多麻煩同爭吵
放心 一齊加油

you are not the only one.

利申 27巴too
怪自己打份牛工
就係
仲要私樓要比好多首期
儲得黎又升左
幾十萬分分鐘首期都未得
我真係唔知有無咁多假膠係到亂up

結婚 唔擺酒 開支都好撚大,我現在都plan緊結婚!
首先,你買個粒死人垃圾結婚戒指唔使錢?無3,4萬個粒野都見唔到人!
好啦,當你成功求婚,咁就要諗禮金!你又諗下禮金個到又去左幾多,你點樣諗都唔會諗到女家收你1000蚊呀? 之後嫁女餅呢?你估嫁女係女家比錢買呀,咪又係你買!
我當係所有野咁好彩,唔擺酒!唔影結婚相!簽張紙 咁你梗係唔使洗咁多! 但話旅行結婚個d 唔係幾萬咁簡單!我上次行完婚展,你去個正正常常旅行行禮(不是大陸,是日本韓國) 都要5萬蚊!未計自己最親既親戚(啫係自己同女家 老豆老母 哥弟姐妹)個d機票酒店,你又諗下依到要幾錢?有地方行完禮簽個張野香港唔承認!之後你就搵律師樓簽份 結婚證明書!

我唔係叫你放棄結婚!但我想比其他人知道 結婚開支係好大 唔好所有野都諗到咁完美!四大長老係最最最煩個關
香港係噤

唯有自己降低要求
幾多歲啊
還左錢先 再慢慢儲錢啦
細細地600萬樓都要120萬首期
所以唔好再生仔出黎害人害己
而家買樓已經係兩代人既負擔
靠老豆老母儲左成大半世既錢
比個仔做首期 仔女供唔掂 又係兩老幫手
咁仲生個化骨龍出黎做乜 兩公婆住都已經嫌逼
香港人口密度已經搞到街都唔想出
點解仲要製造咁多人係呢個世界
地球資源基本上已經唔夠現時人口用
而家啲細佬仲要唔知係老豆老母身體飲食緣故
勁多都有自閉/過度活躍 抗壓能力低
未出世就要開始同人爭 完全冇童年
見到啲細路咁真係鄧佢地慘
加油 完全完白你個種感受
有時想儲下錢同女朋友去旅行都儲唔到
係香港為生活 要做一份自己唔太鍾意既工 日日屈住屈住 買左樓 就更加唔敢亂轉工 咁就一世
以為人地會一炮過畀錢買樓
佢一係好有錢
一係無諗過買樓
先會講得出咁既野
宜家既香港連最基本作為人既生活都已經厄殺埋
其實租樓都好唔抵,始終間屋唔係屬於自己既。
我諗你女朋友唔介意你呢個moment冇首期錢
但至少希望大家係睇緊同一頁
一齊行緊去同一個方向
目前做唔到姐....肯郁肯起步的話....又冇理由唔得嘅
係睇你有幾愛佢...想娶佢嘅決心有幾大嫁姐
認真答你,
買咩樓啊,大把人都係租
計返條數,買樓根本唔抵

至於婚禮,係咪女方好想搞呢
又貴又麻煩
不過你係有心做的話,而家啲婚禮係回到本嘅
買樓都只係納米樓咁細
如果無諗過生仔,辛苦供層樓到老
死後益政府收樓

生仔又多一筆開支,搞到每月開支啱啱好
萬一一個唔覺意唔舒服或者俾人炒
失哂預算

所以買樓真係要諗得好清楚 唔好為買而買

利申:計劃租樓
其實香港多唔多人租樓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞