琴晚我喺女朋友背後默默咁喊

520 回覆
6676 Like 77 Dislike
香港男人好難做
加油呀
有女咪算好
啱啊咁樣結婚又有咩意義
除非為左抽居屋
溝d後生過自己
有多d時間儲
到佢出黎做野 你好彩升到做senior
佢就fg 有返d男人尊嚴
淨係你個句 唔想俾佢知你咁大壓力
你已經係有用嘅男朋友
買唔到樓咪平平地租下
無話一定要俾到幾百萬首期先算成功
唔好令段感情有太大壓力
巴打獨生子?家用會唔會多左啲?
膠 留左喺隔離po 講2萬5嗰個

想問下巴打們各得究竟月儲幾多先買到
2人住
唔講居屋
同埋幾多歲先買到 你地覺得太遲
當大家唔急結婚咁講
你真係太年輕
我本身都仲覺得樓有錢就買
唔一定要買 租咪租囉

但最近我朋友屋企 突然比人收番間屋唔租
一家人成三十年無搬過屋 又搵樓又急又鬧哂交
佢話 所以人真係要買樓
有錢都唔一定要租比你 到時七老八十真係..
係樓主喊。。。。
做標題黨 幾個字都睇唔好
睇下大家可以為所謂將來放棄幾多..
如果你女朋友最後做左22k嗰份
要好好珍惜
我明你意思嘅
只係想表達我身為局外人 都有個好深嘅覺悟
好似無樓都好難叫安定
我覺得要買樓嘅想法 大左好多
但最近我朋友屋企 突然比人收番間屋唔租
一家人成三十年無搬過屋 又搵樓又急又鬧哂交
佢話 所以人真係要買樓
有錢都唔一定要租比你 到時七老八十真係..

咪就係業主收樓,比業主個仔要結婚娶老婆囉
買定租 真係個人需要 呢點唔需要拗

我就係想話 我預視自己無辦法好似巴打你咁輕鬆
我而家係好撚想好撚想有自己嘅安樂窩
唔想突然間又因為人地 而我要搬
無樓唔一定無穩定嘅家庭 但有樓 就煩少樣

其實朋友家庭相處唔可以話好好
但一家人突然要搬 咁多年無乜經驗所以多左好多磨擦
而你去斷定人地家庭相處唔好 我覺得武斷左

如果好似你咁講 有問題 有正面心態一定解決到
咁唔需要計劃人生啦 唔需要風險管理啦
唔需要諗將來有d咩唔好嘅野 有咩方法避開佢

仲有 為樓要咁煩
唔係呢個世界 係香港
恭喜嗰個巴打
上邊有例子
2個人各自月儲1萬 5年 買私樓
收入高少少既 可以更快
低少少既 30歲前都應該儲到
睇有無心同有無穩定對象同你一起儲姐
真係有心想買黎結婚就買遠d買細d借多d啦
捱過頭幾年 個市升少少轉按就會輕鬆晒
註冊結婚都唔洗$1000

洗撚擺酒咩
居然有百幾個負評,睇來D人想做show 多過想結婚!
屌 我以為係我自己開post

雖然啲人話我儲左好多 但係我自己都覺得唔夠

好大壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞