琴晚我喺女朋友背後默默咁喊

520 回覆
6676 Like 77 Dislike
唔洗喊 喊黎做咩 點解樓咁貴? 因為人太多 點解人太多?因為食屎蝗
點解樓咁貴 ? 因為班仆街要賺大錢 推貴d樓
你有咩錯 點解要喊
只要消滅曬班蝗 同只顧賺錢既仆街 就可以了
唔係你既錯,共勉之
租囉
我結婚都係租
唔通要兩個公婆迫入間4百呎公屋
同老豆老母成家六七個人住咩

但連登仔最鐘意屌人租屋
話on9幫人供樓
交咗租儲唔到錢又話你大洗
根本成班都仲痴緊屋企
撚知一搬出黎一闊三大
又要畀家用
儲首期真係唔易

但係無計
唔通真係等到女朋友40歲先同佢結婚咩
點解一定要結婚
爸打
唔知你屋企係咪真係咁等錢開飯啦
試下同屋企人商量下
14k家用真心多
你5成去左家用
賺幾多都無用
講經咁講 我唔介意都唔知第時另一半介唔介意
窮又唔夠窮 有錢又唔夠人有錢既夾心階層真係好坎坷
結左緍 同你老豆老母住 仔比你老豆老母揍 飯你老豆老母煮 水電媒你老豆老母交
完全唔理解點解主流思想一定要有層樓然後結婚
辛辛苦苦儲首期 買間豆腐膶咁細嘅樓 然後供到60歲 好過癮咩

人生有限 唔知自己幾時會走
到死之前一刻發現自己從來冇好好對自己 冇享受過人生 仲捱緊麵包為層樓 係幾咁on9

巴打 好好享受生命 世界好大 唔需要focus係咁細嘅香港

女友果度 搵過個吧啦 大家價值觀唔同 即使婚後都唔會有改變 只會一路為錢而不斷嘈 唔會有理想中幸福嘅生活
買樓仲要比首期 雜費 就算比你買4xx萬既樓 供30年 其實利息都接近百幾萬 未計年年既管理費 維修費

算啦無能力就唔好勉強買樓 租樓租到退休再算 但千奇唔好生小朋友就得
你廢姐
除左喊同上連登開post你識d乜
我就係為咗慳錢買樓所以婚後兩公婆逼入娘家間400呎公屋住老公住私樓但係男家嗰邊啲人衛生習慣好恐怖接受唔到,我本身自己有間房所以唯有大家臨時住住先希望今年上到車搬走
其實租樓冇問題 要結婚搬出黎住又冇錢
就係租樓架啦 公一份婆一份 壓力一定細過夾硬買樓
交完首期 仲要每月供萬幾
又壓住哂d錢 到時機會到都冇現金流
其實我都覺得租樓冇問題,買唔到咪租,但好多人結完婚為左慳錢選擇同老豆老母一堆人住,結果搞到日嘈夜嘈為乜呢
自己有房都好啲
但唔係個個屋企都咁易相處
我未結婚已經因爲屋企相處問題自己搬咗出黎
所以從來都無諗過結咗婚同屋企人住
租係好貴 錢係好多要洗
但都係果句
無可能等到人到中年
迫自己買到樓先結婚
你等得 唔代表人地等得
邊個話結婚就一定要有樓!
結左先 租樓住先
之後再一齊努力
照鏡好呀 睇下自己點解搵咁小
好認同 成日諗移民去邊度都唔會好得過自己屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞