[開心速遞] 熊若水龔燁 供水線集中區 (27)

1001 回覆
59 Like 5 Dislike
已經loop咗十次表白嗰part
想聽日射波係屋企睇
咁佢地個314好似又真係普通咗啲嘅
係我地個314甜到糖尿啫
我都係
吹水吹咁大,大學咁教你㗎
計我話你應該離開香港離開地球離開宇宙
仲話咩一定要表白先可以一齊咩
佢地個316先係甜到糖尿
唔驚啦龔生都好吹得
雖然佢對住阿水成日都擺出一副“你繼續吹“嘅樣
咩係316?
有少少覺得聽朝已經係星期六
3月16
佢地314仲要有尷尬kiss cam
3月16呀,計番314一齊睇華仔,315水自己睇,咁一齊應該係316
314 白色情人節,第一次睇演唱會
315 第二次演唱會,但睇唔成
316 完咗event, 表白, goal
不過唔知係咪真係一日一日咁去
啱啱都想講應該係計3月16就走上嚟
有巴絲都發現
Agger
1. 阿工開場呢個藍色休閒look好靚仔
2. 助工黎講,都係龔爸最勁
3. 點解我覺得傑叔好似已經係十世之前嘅事咁
4. 屌你阿叔食頭皮笑死我
5. 「你做咩咁燥架呢下」好溫柔

6. 成萬蚊公事包都肯送仲話係普通同事
7. 「咁我聽晚收工嚟尋寶圖接你?」日常甜!
8. Kiss cam兩個戰戰兢兢你眼望我眼好小學雞,好可愛
9. 阿工第一時間已經諗:「如果我而家咀落去,佢會有咩反應呢」證明佢已經諗住要咀
10. 個background music

11. 痴線唔係有嘢點會連續兩晚約人/應約去睇同一個演唱會
12. 「媽呢媽呢空」阿工勁cute春風滿面咁
13. 見到阿水咁隆重其事,我又諗起No.1個集,好彩今次終於開花結果
14. 胳肋底液
15. 飛機王龔燁再度甩底,水水呢個失望得嚟又帶點體諒嘅語氣同表情做得好好一再證明佢哋感情同默契已經昇華咗,好多嘢都明白對方,最緊要都係要溝通呀!

16. 阿工偷聽阿水隆重其事咁瘋狂換衫
17. 今集阿工句句對白都溫柔到爆「你... 真係OK?」
18. 根叔話要唔執就掉哂啲嘢去垃圾房呢句真係好寫實,我老母都成日講
20. 龔爸神助工「其實佢真係好鍾意你架!」

21. 「係想追你又點,唔係想追你又點先」,呢度開始出回憶殺,我開始收唔到聲呢度仲要呼應返之後阿水表白講嘅嘢
22. 阿水係張床度囉囉攣又係好正
23. 第一次見marketing其他同事
24. 屌你我要同男朋友去舊立法會外打卡!!!
25. 日劇跑

26. 口花工本來9up一句撩阿水係咪訓唔著掛住佢,點知阿水真係話諗起佢,然後佢個小學雞驚嚇樣
27. 阿工見到塊曲奇個樣,勁似小朋友做錯事比人發現
28. 好鍾意呢個shot,阿水側面啱啱好遮住阿工,就好似比我哋代入準備表白嘅阿水嘅心情一樣,見唔到對方唔知對方諗緊乜好靚好有心思

29. 「你真係想聽真話咩?我驚你唔敢聽喎」「我梗係敢聽啦!個真話就係,你鍾意我丫嘛!」
30. 由初初嘅逃避唔敢聽,到中期嘅猶疑又期待,到而家勇敢面對,真係一個好漫長好深刻嘅歷程

31. 留意返,阿水係話「所以你係鍾意我嘅」,唔知點解我覺得用個「仲」字好甜
32. 呢段最正係佢哋兩個係平等嘅關係,無話邊個佔上風,大家都好肯定對方嘅心意,只係真係爭講出口嘅一步,互來互往咁試探睇得好爽快
33. 阿工聽到阿水可以比個機會佢果陣,第一個反應係「下」
34. 然後阿工係咁烏前想望阿水,又左望右望好似手足無措咁,真係好cute
35. 係啦,根本阿水都無介意過自己係唔係No.1,只要係你愛情上嘅Only One就夠了

36. 影住阿水大頭,然後鏡頭一pan,阿工就咀咗埋去!!!!!
37. 仲要咀得非常肉緊!!仲要轉埋180度
38. 究竟佢哋拍咗幾多次,先可以咀得咁準!!!!!!

39. 「三個字,我願意」今集連番咁多工水回憶真係寫得好好
40. 阿水即刻變成嬌嗲小鳥依人mode
41. 「頭先你同我示愛喎阿工呢句太甜太溫柔太屈機了!!!
42. 阿工啲得米偷笑表情又係好正
43. 「飛我?冇咗我嘅話,你dry到成地頭皮喎」
44. 「冇咗我,你食蕉連皮添呀」

45. 短短兩句,完美總結工水鬥氣冤家嘅相處
好開心呀蟹po相一切回復正常 龔水係唔會比啲八卦失實新聞打殘
Loop 完第二次,覺得阿水輾轉反則個part 可以加個望住雙下巴天使嘅shot先再入flashback。但都點好,由復仇記追到依家真係好感動,繼續loop先
其實我由lift回憶殺就開始喊,去到kiss,我直情已經喊到收唔到聲
係咁攬住阿媽話:苦盡甘來呀!!!!!
眾所鳩知,我係由燁來越愛你開始活躍入坑,經歷當時無盡頭嘅工業行動
到終於等到阿工返嚟,又陪住佢哋起起跌跌,兜兜轉轉咗一年
望到佢哋終於一齊,我真係覺得好感動

之前都有略略提過,工水經常令我諗起我嘅感情狀況
一年前阿水係lift拒絕阿工,令我諗起自己感情上嘅失意
到之後真命騙子「啱feel咪得囉」,到傑叔個集阿水係身邊嘅默默陪伴
多謝工水係呢段時間陪著我都走過低谷
為當時低落嘅我帶來期待同一點甜
呢排我潛水某程度上都係因為自己走出咗個低谷了
但我對工水嘅愛不變,我甚至覺得自己好似真係陪住工水一齊經歷咗好多添
多謝劇組咁有心思寫工水,為工水製造咁多經典場面
多謝阿蟹同Stanley,演活咗兩個令人咁喜愛嘅角色
多謝呢度咁多巴打絲打,睇大家吹水share真係好開心
最後再講,我真係好鍾意工水呀!!!!
我願意三個字講得好激動
自我爆炸loop咗無限次之後 真係好想講最後呢一場寫得真係好出色 傲嬌x傲嬌嘅粉紅氛圍同火花 阿蟹同stanley真係演得好好 啲小表情、動態、語氣真係好值得逐格回味 容許我都review一下最後一場

水水等緊阿龔黎嘅時候一路嘅低頭個種不安同準備要踏出一大步前嘅焦慮
阿龔見到對方咁嘅表情都知道可能要發生大事 臨上前都停步猶豫咗一下 然後的起心肝要行過去面對
到水水明知阿龔黎咗 係前面略過 都冇抬頭 一路冇正面望佢一眼
兩個個緊張同不安寫哂係肢體語言到

故作淡定想好似平時咁調戲水水諗住對方都係會話掛咩住咩呀 食蕉連皮啦你 點知水水真係認咗掛住
個下阿龔個表情又嚇親到懷疑到少少內疚係咪因爲自己又甩底 轉換得好順

攤牌呢一段 水水終於轉過身去正視阿龔 姿態上都表示要正視呢段感情 對方嘅感情 自己嘅感情
「你點解寫埋哂啲咁嘅野呀」呢句個語尾溫柔到
阿龔頓時嚇疾咗 頓一頓 又諗住用個招「驚你唔敢聽」黎耍走水水 (畢竟心入面個葛藤仲係度 覺得自己未ready成為水水想要嘅人)
點知今次水水毫不猶豫話敢聽 仲乾脆俐落幫佢講埋
然後就係一個wide shot對應279𨋢個段話
呢個moment相信追開龔水線追咗成年嘅我地已經感無量熱淚盈眶

講到「經歷咁多之後⋯⋯」呢個停頓位真係處理得太好
要真正表白之前轉番身唔敢望對方
停一停 抖一啖氣先講出黎話可以比機會阿龔
越睇越甜今晚真係唔洗瞓
睇完recap 我又嘴角上揚啦今晚點訓呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞