[開心速遞] 熊若水龔燁 供水線集中區 (27)

1001 回覆
59 Like 5 Dislike
一句公事私事相處 根本就唔係橋
阿龔vs熊家人/安仔/崔auntie/邊個都好 亦都唔算橋
公主抱呢啲細節都構唔成一集
唔係話個list唔好 我知best絲都係group埋大家啲留言再分類 但個list好似好冇重點
我記得幾個post之前真係有絲打提過幾條大橋 簡而精 咁先易參考 我搵搵
咁又唔會嘅
講真,我又唔會覺得編劇們會有太多時間係度追post,整合咗個list出嚟,方便編劇參考姐

其實我想只要係make sense ,編劇都好樂意聆聽大家意見

我試下再簡化個list先
好啊
真係好有傾project 嘅感覺
好快手,聽日實會推得更快 期待中
另外多謝best 絲嘅整理
多謝絲打整理
聽晚我一定坐定係電視前面等愛回家
好耐冇上過水喇 留名
真係睇幾多次預告都唔會明點解阿水個樣要咁嬲同斬釘截鐵話唔會鐘意賤精 明明之前知道可憐小男職員都無咁嬲,千古嗰種打鬧我更加唔認為係嬲。到底阿龔今次做咗咩自殺嘢令到阿水咁講 快啲到聽晚八點啦
我就咁睇個list 有幾條大橋

龔欲善其事
龔燁教訓偏心廢老
高戀愛值若水 vs 低戀愛值龔燁
大女婿測試二女婿測試三女婿

其他太支節
或者可以咁

“龔燁和cls熊家人點相處之道”作為一個idea又點睇?
那上述那四項就可以歸立係呢個範疇

同埋我個人覺得之前絲打建議龔友vs廢老根都可以作為idea

我認同之前絲打所言
其實龔燁真係好百搭
通常預告同劇情預期相反供水
一個字口硬
今日嘅氣氛係前所未有咁正面
相處之道籠統到咁唔叫橋喎
例如阿龔點唔得罪廢老之餘又幫阿水出翻偏心啖氣
先叫一條橋喎
就咁四條大橋都夠寫四集兩個月
啲橋都係比許願黎比編劇參考
編劇自己都識度橋嘅
咁多字咁多細節編劇會好大壓力
可能根本唔會睇添
一個大方向就夠啦

我啱啱搵翻個回覆 其實都係嗰幾樣
[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區 (24)
https://lih.kg/gOpGHOX
#961 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
因為有劇透大家個心喺睇預告時離一離就靠"包包圖"穩定番個心情
換轉以前大家一定鬧緊死仔包係咪又自殺或者放飛機或者又失憶
明明初雪願意去賞雪,no.1超期待阿龔上門提親,明顯願意嘗試,但明晚話唔鍾意賤精,我諗到只有no.1放飛機同個口訊,阿水心入面一直介意得很,不然好難一下子發生d乜令阿水縮返去回水前個堅拒狀
龔友戲弄樹根會唔會好啲
唔知點解佢哋二個令我諗起老頑童同洪七公
諗返起自己入坑到依家大半年,睇住龔水大起大跌再大起,呢一刻深深覺得大家密密播嘅種⋯

阿龔聽晚要爭氣啊
Lm
我終於都追晒啲post啦
未314就已經爆咗個post

我聽日睇唔到live

唔使一定要表白㗎 唔自殺唔虐就得㗎啦
龔水黨啲要求越黎越低
新post留名
留完名聽朝大廳見
新po留個名先

btw翻睇咗個預告好多次
覺得阿水又唔算係一口拒絕縮沙嘅
個語氣更似係口硬唔認 發悔氣咁
配合埋海外版預告嘅內容
阿龔講咗句「你唔係想氹我講完真話之後再拒絕我啊」
我覺得似係阿水發現曲奇後就忍唔住問清楚 想知龔燁嘅心意

題外話:
如果阿水真係未ready拍拖或者唔敢聽阿龔嘅真話 佢應該唔會約阿龔出嚟(以往會詐傻扮懵 耍太極咁
阿水約得都應該對表白有所期待 (計落阿水起感情上好似勇過少男龔)

講返阿水點解會話「我唔會鐘意你呢啲咁嘅賤精先生」
呢句好似係接起阿龔句嘢後面
阿水睇落嬲嬲地講哂反話咁 應該係因為阿龔前面作死 唔好好地表白係要assume人地會拒絕佢
以一個女仔主動問男仔嘅真心話 而對方又唔好地地咁答 女方可能就會驚/縮 先意氣用事
最後睇阿龔嗰樣咁淡定 似係睇穿阿水
我私心希望接住阿水句嘢佢會講「但我好鐘意你呢個雙下巴天使/媽呢空」
然後阿水甜笑又好 出字幕ending都好 我都收貨
我對聽日好期待啊 剩係預告都loop咗幾十次
Ok i see i see
如果係咁,都唔洗用到google doc
直接post上嚟就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞