喺台灣住咗5年 你問我答

849 回覆
67 Like 18 Dislike
唔溝件帶返香港? 副計真係冇得輸
台狗係咁, 最鍾意怪制度, 永遠唔會檢討自己, 檢討貪心
想問下台灣系醫務方面缺吾缺人
缺, 但你做護士定醫生先
what happen in taipei stay in taipei
屌我唔制呀港女又平又醜又臭串, 基因都差過人啦
係囉呢樣真係幾吸引 唔似香港做小眾嘢完全冇人欣賞 淨係識諗商業價值
不過聽你講台灣人性格真係幾難頂 話曬如果做藝術創作呢啲都會想識啲志同道合嘅人
你講嗰種質感人究竟多唔多?之前旅行去誠品行個轉都覺得同香港個氣氛差好遠 好似啲人比較有文化氣息咁 唔知係咪錯覺呢
窮咪有文學氣息囉, 好似我咁1d都冇
不過台灣真係好在做小販或者擺攤真係唔似香港咁煩要拎牌, 但食安就真係嚇親人了
我想做醫務化驗師,姐系系醫院驗病人血液尿液個d,護士都有諗過
利申:讀緊ive既biomedical hd
台灣醫院學長姐關係特別重
而且特別排外 排外係指本身唔係同一間學校出身
而且CP值極低 OT時間無上限
Ive仔唔駛諗,學歷問題
吾該巴打,甘睇黎我都系吾考慮移民去台灣啦
咁又冇....掛?
依家同ex都係護士,長x同台x
衰過去支那分分鐘
我都知,所以我諗住讀完ive再去進修,讀反個degree兼考埋個醫務化驗師先再考慮移民既事
有樣野啱啱醒起想問一問絲打
見妳話諗住會返香港
但係怕唔怕難搵野做?
始終台灣嘅大學喺香港認受性都幾低下
我有個中學同學台灣師大畢業返嚟都只係做個秘書仔
點解甘講
其實見到上面有人討論樓價問題
以我公司附近 竹科開車十分鐘內
25~30坪大慨呢個價

而如果再遠少少 開車30分鐘內

上面講過千萬 其實係我眼中已經算係豪宅
當然 以我一個人住 25坪其實已經好大
有同事係佢地老家 中南部附近
接近市中心嘅住宅區買透天 大概3~6層高
大概係呢個價

你話一定要住台北新北 就一定要接受樓價高
而且絕大部分台北年輕人想買樓都唔會考慮台北新北 而會考慮宜蘭 桃園 新竹 自己開車到台北都只係40分鐘
之前病到就死 入院兩個禮拜
日日夜夜都聽到大學姐屌人
不過對病人服務可以話係一流
香港可能得私院先有呢種服務
點解係咁?邊隻最有小鳥依人嘅感覺
櫻花妹
當你個degree呃到台狗, 但人地做野同terms全部都中文, 都好難適應
如果用呢個方法買樓黎移民
樓主咁你覺得揀邊度買樓黎自住好啲?台北、台南?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞