喺台灣住咗5年 你問我答

849 回覆
67 Like 18 Dislike
D台仔見你係香港女,會唔會特別吃香?
台北呢排有咩地方好去
話說有次我同個男仔fd,2 個男去台灣玩。
有次係街行行下,有個台灣妹過來聊我講野(佢仲有個女仔fd),原本以為sale 野,但點知佢話我個樣好可愛,之後想問我拎line ,我話冇,得wtsapp / WeChat,最後比左WeChat 佢
之後傾左小小,番左香港後都冇再覆佢了。
台妹咁主動嫁咩?,個女仔睇落似18-20,似岩岩讀完中學/讀緊大學
利申:原本係街同個fd用緊廣東話講野,會唔會見我地係港仔所以咁主動?
我而家喺台灣讀緊書 有諗過畢業之後stay台灣拎居留權 但我想搵嗰份工無38000TWD 係咪拎唔到居留權?
之前係台灣讀設計畢業想做野但留唔到,話要公司同自己兩邊都夠條件先可以申請工作證,最後都係fail咗返返黎,請教點先可以留到戈邊
你可以計下自己有有70分
第一 GPA唔可以太垃圾
第二 居留分數要夠70/人工過48k
第三 公司規模要夠大 資本額要有1000萬 一定員工
第四 要有台灣人做保證人
係呀 諗住遲d租樓
其實香港人對台灣都好多誤解

例如叫台灣女仔叫台妹 其實佢地好唔鍾意
因為台妹其實係形容緊d 台灣mk妹

又例如以為台灣人一定識講台語 其實唔係
所謂嘅台語其實係閩南話 唔係個個識講 唔係佢地一出生就學
之前去台灣旅行有少少意外去咗報案,就我遇到嘅而言,台灣嘅警察真係好撚閪。係咪大部份都係咁廢?
所以好難留台灣,啱畢業邊有可能揾到48000,仲要大公司,設計大公司仲難揾,依加有個就業金卡,但要能力有證明先申請到
睇你咩case,
手腳係慢D,hea做咁
但態度好好~
係咪你普通話講得差
佢地咪一樣叫我地港仔
其實男仔去台灣住
重點真係唔係你地講果D
而係台妹
我覺得台妹係正到
可以蓋過晒台灣其他唔好既地方
都令我對依個國家有經常想番去既感覺

我以前女朋友係台妹
佢地果種溫柔真係港女冇
就算你話佢地有機心目的都好
我同依個ex一齊年幾
好多時佢都肯同我分擔開支
每個月飛過去都係佢帶我去玩
扑野又肯配合

同埋男仔角度
冇人叫你一定要aim結婚
後生仔女為左開心一齊過
已經係人生最美好既回憶
所以男仔既focus
一定係以台妹質素為考慮因素
多謝你 去台灣工作偶然識到 追咗大半年都無用 唔同佢表白個陣好啱傾 表白完出事
條仔似周柏豪咁靚仔,仲要大6鳩
咁佢係香港偷食,樓豬應該都唔知
樓豬同條仔各有各玩
咁港仔對我地黎講又無乜野嘅
香港島/九龍d樓講緊最平都4-500 萬hkd wo(3-400呎), 台灣北部d樓,全部2000 萬台幣up+得3-400呎?,租出去又收唔收得番8萬台幣一個月(4-500 萬既香港樓,講緊租出去收2萬hkd=8萬台幣)
如果樓價真係咁貴,物價又平咁多,好奇怪下。食個飯2-30hkd 但樓價4-500 萬hkd
香港食野5-60hkd 樓價都係4-500 萬入場費
多唔多大隻靚仔
係 因為始終對香港好有感情
始終南部多外勞 係會麻煩啲
係呀
因為前朝搞落嚟既爛攤子其實好多都經過緊法律程序 好似大巨蛋咁 佢真係做唔到啲乜
身份應該要再搞working visa
因為正常你畢業之後你張居留證只可以renew多一年 之後你無在學證明工作證明都係續唔到居留證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞