喺台灣住咗5年 你問我答

849 回覆
67 Like 18 Dislike
我都好想知
南部都幾多痴線佬下
絲打之前都係讀南部私立大學?
一定仆街死 台灣就會玩完
都五年 係咁上下
台灣人自私撚,貪錢都仆街
因為台灣人嘅格同支那人差唔多
我有留意開 表面上做咗好多嘢 實際上有唔少都係前朝留低嘅
咁當然前朝都留低唔少爛攤子啦好似大巨蛋咁 但佢上任到而家都未搞掂 日日返咁耐工都唔知做啲乜
槍口對內就叻 有咩事都鬧咗民進黨先唔講以為佢係總統
唔至 會仲高
但呢d工係咪多數都冇intern 即使有 係咪都好難做到 因為唔喺台灣讀?
唔自爆啦 剛剛大學畢業來外國公司做 年薪都叫有60萬以上
以我學長為例
3年經驗 入到國泰世生銀行
起薪70k保16 仲有花紅分
南部人工唔會好低咩
識個住高雄得25k
唔知樓主覺唔覺
台灣人普遍都低智 但男既就更加嚴重 女既就好重心機、mk、姣

利:有家人台灣人 住過一排
喺台灣讀左成年書,點解仲未識到台妹
台北去台中一日遊ok嗎?
佢3年經驗係喺竹科裏面既sme?
咩係保16
同埋上面有intern個d問題
之前住hall識過個澎湖妹幾正常幾好人 本島尤其台中人係最有機心最鍾意呃人
咁講啦 其實台仔質素同教育程度成正比

小弟做緊某電子廠 入面既同事學歷高到你唔信

係到做既野你會覺得自己有分推動到科技發展
完全屌打大陸

身邊工作既都非常識做非常正常 屋企家底正常 思想正常 出國都唔少 講緊係一年一長兩短trip

反而大學入面勁多垃圾港仔澳仔
無限延畢 死lur係到hea

而且駛錢程度 好似換車買樓買玩具食好野 仲勁過香港
可能係因為屋平 所以多好多多餘錢駛
食材就貴香港好多 可能無大陸入口 好多都本產/costco入口 但質素唔差既 特別生果

女方面 可能小弟做電子野 入面勁少 代表唔到好多
但女同事仲可以搵幾多駛幾多 想請假就請假 可能仲識嘆勁過港女 hr秘書就非常之索 但搵好少 多數係屋企有米唔優做

我又好少遇到樓主個d fd 可能我大部分熟既朋友都係post grad 識既馬拉華人 同聲同氣好好多
台仔就深交唔到

不過小弟黎左咁耐都唔敢渣電單車 多數搭的士算數
特別南部交通恐怖到痴線 講緊係一年傷一千單意外 死兩百個人

想交流可以係post傾

利申返:science grad, 做左兩年幾電子廠研發,年薪都唔錯 夠錢駛同有多餘錢返香港投資 係缺囡囡
何出此言
呢啲地方無叻人 圍爐認叻踩低人吹奏自己嘅人就大把
認真講同支那人真係無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞