喺台灣住咗5年 你問我答

849 回覆
67 Like 18 Dislike
依到召喚左好多台灣男朋友女朋友嘅巴打絲打
有無話台北同台南既女仔會有分別?
屌你老味成個post有一半都係問台妹易唔易食
連登民智未開
其實入到中科院係咪都已經係好厲害我仲諗住fresh grad入去已經有咁高人工
Btw個博覽會應該係台灣學校自己搞台資銀行應該唔會黎香港招聘掛
cityu econ first hon, 有big4 intern exp, 識普通話,想知做bank or commercial fg 入可以叫咩價位?
我睇過d咩101網,d公司出得30k
新北市啲女係咪真係咁淫
好闊喎你講嘅範圍,有冇目標嘅職系或者部門識普通話唔係優勢,個個都識
中科院其實就乜人都收
雖然起薪高 不過只係保13.5 而且冇分紅
而且研究項目永遠落後業界一兩年
所以冇乜正常人會想入
不過入面唔會炒人 可以算係另類鐵飯碗

我印象中的確會有公司到香港招聘
每年都會有招聘會

你可以考慮投104睇下有無回音
想問係台灣讀電影或者藝術相關嘅科目出嚟有冇得撈?
咁我再留意下先可能喺香港儲一年經驗先過去 英文會唔會係其中一個優勢 可以加人工或者易d上位
樓主好台灣 用幼稚
熟唔熟台中 黎緊可能會去hea幾日
有咩地方 食店可以一戰
人工仲好pay過果邊小學老師
連登仔去台灣唔係食女唔通貪佢人工高福利好咩
我同樓主一樣南部生活
識左班台妹,讀台南大學既嘉義鄉下妹仲串撚過讀交大既台北妹
講多d個台妹係咪好撚正好有條件?
唔係話踩台灣,真係要自己長住過先夠膽講

要黎係ok冇人阻到你,但要有心理準備唔好以為真係咁好過黎左就unun腳
除非你好專業搵到食 (人工60k 台幣at least 以上) 唔係留返退休先過去喇
好撚多
老四川
CJSJ (食蛋糕)
一中街有間食麵粉叫 混
美村點頭冰
宵夜可以去第2市場食李海
講住咁多先
諗到再話你知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞