喺台灣住咗5年 你問我答

849 回覆
67 Like 18 Dislike
咁都同香港差勁遠,香港既樓係越大,呎價就越貴
Eg 400呎 600 萬(1.5萬/呎) 800 呎可應要去到1500-1600 萬hkd 新樓1000呎直頭要成3-4000 萬

台灣北部 200 萬hkd 買到700 呎,已經同香港樓價差好遠啦 700呎香港樓要1000 萬hkd 起跳啦
好想去台灣住一排,食番幾件台妹先,咁先無撼
你15000hkd 一個月wo, 係香港生活應該都儲到小小, 台灣物價唔係仲平咩
你租屋2000$ 又唔係貴
姐係13000$ hkd 一個月淨係衣食行,好夠洗啦,除非你好鍾意買名牌/貴野/食貴野啦
咩女易食d?
樓主算唔算好撚正
25 6歲
巴打回流?點解會選擇番香港既
台灣人呢啲唔係叫nice

係人與人之間比較冇咁多隔閡

阿豬阿狗都可以撩下你講野

搭個𨋢唔識既都可以say hi

喺條街行行下又會同你講呢度好危險

渣車停紅綠燈又會問下你架車啲裝飾係邊樹買

我覺得係台灣人比香港人面皮厚啲,冇咁怕同陌生人接觸

所以比到一個假象你覺得佢地「好nice」
地大同地細,冇得比
sorry 其實問錯咗少少
講真去得台灣都唔係為搵食 都係為咗有個自由啲嘅創作空間
搵到食就真係想搵到兩餐就ok 住得叫做唔洗太辛苦 唔使日日迫地鐵之類
唔知絲打點睇
事關樓豬話台灣北部樓價同香港差唔多,其實應該仲有好大距離。1/5-1/6 既價錢買同一呎數既樓已經差好遠啦
我知冇得比既
1.台灣搵工係唔係一定要有大學學位
2.工作簽證工種同收入條件係咩
如果北邊住會唔會貴D
會唔會覺得台灣人好mean 年輕個班 你點睇
台女d波咁大 係天生定做手術
好想係台灣生活 但好驚搵唔到工
樓豬有冇trips 教下點易d搵工
聽學長姐 畢業即失業

利申 今年讀緊year3 IT 偏媒體設計 台中某科大
台灣去玩就好,做野就不了,份工成日要同台客合作,佢地做野好死,要跟足規定,又chur 到你行,答遲少少就CC 大佬
點睇係台灣做media production嘅工作
又或者台港兩邊走 揾港水但工作室係台灣
利伸: 考慮緊過去再讀media
城理浸非專科grad去台灣搵工有冇優勢
港女係台仔眼中有冇市場?
台南啲民宿都幾貴 有翻小小質素都要千幾 到三千幾都有
會唔會有當地人去住?
台灣咩最好食
時裝設計 但只係幫朋友問下
咁落雨點算
未必,都有好多印尼仔越南仔係個邊返工廠工人/漁船,佢地都冇讀大學,不過份糧叫做好搵過係鄉下咁,工人姐姐都係。如果你係想搵份人工叫做高嘅,有大學學位就最好有啦。冇degree得Asso hd嘅話,你學歴都係等同佢地嘅五專一樣(五年制專科學校,唔讀高中、F.4開始讀)所以你要有嘢說服到個老細請你。

同埋學歴都係其次,最緊要都係勞動部批唔批個working visa俾你
要係台灣返得成工就要睇下人地批工作簽證條件係咩:
https://ezworktaiwan.wda.gov.tw/Content_List.aspx?n=1840E9E4C04A4FE2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞