喺台灣住咗5年 你問我答

849 回覆
67 Like 18 Dislike
依家喺香港 過兩日就要返台灣
屋企拉圾點處理?
使唔使落街等垃圾車?
會唔會定期有地震防災演習
月入幾多?
識唔識駕電單車?
絲打你好
想問香港人去台灣生活 係唔係多數都係做小生意
利申我係香港做文員仔又無大學畢業 國語又差
同緊個台妹拍緊 有諗過詔去台灣生活 但唔知可以番咩工
1. 係呀
2. 讀關於營養科學 大約同香港既food&nutritional sciences差唔多
做緊有關food safety同chemical test既野
我覺得 樣唔太差 同佢溝通到 佢知你係香港人 基本上好快食到
南部市區
技術移民?
治安係咪唔太好?
你既意思係移民定係讀完書後想留喺到𠴱種?
Both 呀~ 想去台灣住好耐了
機心都好重 我自己遇過3個 男女都有
台仔係咪普遍個樣都柒
人工大概幾多?有無諗過香港番下工賺夠錢先番台灣生活?
啲人話台妹好撚淫好貪錢係咪真

有朋友同老婆去咗個邊
有少少錢 就勁多台妹衝佢
我依家係識聽但唔係所有都識講 老一輩既阿姨阿公習慣同台語溝通 我會試下用國語答返佢地 大部分都會聽得明 但佢地依然會用返台語答返你 而再老啲既公公婆婆就完全唔識聽國語 只係識聽台語
我住𠴱邊係要自己等車扔垃圾 但唔係日日都有垃圾車
得星期一 二 四 六 先有
可以點搵到當地嘅工?
工程狗
每年都會有一個叫萬安演習既野 大約30分鐘 條街會無哂人
1. 以我為例既話唔準 因為仲算係實習生 同事既話月入大約港幣15000
2. 識呀 我既主要交通工具
想黎台灣玩個陣識台妹, 但唔想去夜場,有咩方法
我識幾位老闆 全部都係香港人移民過去定居 真係好小好小見到有香港打工仔 因為好多台灣老闆都會覺得你唔會長stay台灣 都唔會想請你 除非你好有料或者𠴱行好缺人或者係你學校保送你過去
最唔慣/覺得台灣比香港最差既係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞