【一讀一驚心】驚慄小說連載之攝魂偽術家

383 回覆
22 Like 5 Dislike
第75章 - 開啟惡意的盒子

我在夢中醒來,感覺如同身歷其境。位於睡房內靠近窗檯的一邊,窗簾把室外猛烈的陽光滲透進來,原來現在已經是中午時分。雖然睡了很久,但頭卻依然很痛,迷糊中我反覆回憶起剛才的夢境,那是一場惡夢,在夢中我聽到有兩個人在談話,他們好像在商量怎樣殺我和定邦,還有施嘉莉的肉身也是被他們佔據並且設計利用的,想到這裡我忽然哭了起來。

「妳醒咗啦?」定邦聽到哭聲後進入了睡房。

我把夢境告訴了定邦。

「施嘉莉係瘁死的,死因係突發性心臟病,同妳無關。妳呢幾日忙於處理施嘉莉的喪事,加上琴晚妳發高燒,先會嚮度胡思亂想。不如妳食藥先,我煲起咗皮蛋瘦肉粥俾妳送藥。」定邦以溫柔的語調說,同時按著我的額頭嘗試測試我體溫。
服過藥後,我便由睡房步出廳中,見到倩兒。她向我和定邦宣佈自己已找到新工作,並約了朋友準備慶祝一下。話畢後門鈴驀地響起,倩兒即時應門,門外一名男子現身並進入屋內。

「咁遲架?」倩兒以傲嬌的口吻向對方說。

「SORRY,塞車.......」男子說了一半,忽然改變語氣:「何SIR,唔好意思,我唔知你嚮度。」

「阿賓?乜你地幾時.......」定邦說。

「唔記得同你地講,依一、兩個月全靠阿賓陪我去醫院覆診同搵工,佢間中都會同我睇戲食飯.........行街.........咁.........」倩兒說。

「咁早去早回啦!」我向著一對小情人說。

「咁我地走先啦,拜拜家姐!」倩兒說。

「放心,阿賓係醒目仔,個人亦有上進心,自從我升職調咗去灣仔總部後佢一直都跟住我,我知佢幫到手的。」定邦於二人離開後說。

「唔知點解,自從施嘉莉走咗之後,我一直都好擔心身邊的人,無論係你,抑或係倩兒,我都會驚你地有日會出事。」

「我相信依種感覺係由於受到負面情緒影響的結果,不如我地一齊去旅行散下心好嘛?」

「我冇事。我只係有點擔心你。」
定邦陪我吃過了粥後,由於他收到有聯絡人的見面請求,遂叮囑我多點休息後便離開。離開後不久,我開始在內心呼喚陸無窮,希望他能為我指點一下迷津。

「妳啱啱發夢見到的人應該就係傲慢女皇,佢上次曾經上過妳身綁架妳,亦因為咁妳同佢意識相連,所以妳間中仍然可以嚮夢中感應到佢。由於佢係一個上古邪靈,並且係五鬼之首,故此法力最強大,所以一定要小心為上。」陸無窮回應道。

「陸兄你要幫我,我無非都係想保護我身邊的家人同朋友。」

「又係何定邦?妳要諗清楚後果。」

「我諗清楚,既然我可以為倩兒連條命都唔要,為咗定邦我一樣可以犧牲多一次。」

「我只能話妳咁做係執迷不悟。」
新章節已上
第76章 - 上釣的大魚

告別沈碧君後,何定邦一人來到坪洲獨自磯釣作樂。由於午後陽光猛烈,何戴上漁夫帽和墨鏡,身穿白色休閒服。經過大利橋抵達大利島,在一個面向大利島碼頭的合適岩礁位置坐下來。過了大約一個小時,一艘快艇從遠處駛來,並且停泊在大利島碼頭旁,快艇中只有一人,那人步上碼頭,向著何定邦身處的岩礁位置前進,並於何身旁坐下,然後釣起魚來。

「何SIR,釣到魚嗎?」招卓行說。

「今日運氣好,俾我釣到鱸魚。」何定邦說。

「睇唔出何SIR原來係釣魚高手,犀利。」

「釣魚要講耐性,你要明白魚的心理,先可以引佢上釣。」

「講到上釣,何SIR你真係要小心身邊的人,興展堂個邊放咗條針嚮警署,關武雄的死都係同佢有關,但我查極都查唔出依條友係邊個,同唐龍點解會知道關武雄出賣佢。」

「你千祈唔好用EMAIL同我聯絡,以免曝露你身份,我估我個警署電郵同私人電郵都同時被人監控。」何定邦說話同時,他的魚竿又有一條魚上釣。「話時話,依家邊個坐上雙花紅棍個位置?」

「雙花紅棍依家係丁佑南。自從關武雄死後,佢個妹即時失勢,唐龍仲逼佢嘔返晒關武雄吞落肚的錢出來。唐龍最近仲搞埋離婚,之後立即同另外一條女結婚。」

「佢同邊個註冊結婚?」

「程淑雯,嚮唐龍個骨場做媽媽生,條女最近好得佢歡心。」
「知唔知程淑雯嚮堂口有冇影響力?」

「佢同丁佑男幾熟,生意上又幫得唐龍手,睇怕連關武雄的黑材料都可能係由佢交俾丁佑男。」

「幫我監視程淑雯同丁佑男,我地目標係要抽出唐龍的所有犯罪證據。」

「明白。」

「RICKY你自己都要小心,特別係要防範丁佑男。」

兩日後,招卓行在興展堂的馬欖內跟一名女子談話。

「RICKY,你知唔知最近佑男搞邊科?佢經常出入都黐住PAULINE,人地依家係龍哥老婆,佢到底知唔知自己咩身份?」說話的人是丁佑男的女友,名叫狄比。

「佑男家陣係雙花紅棍,而新任阿嫂又識得幫手打理業務,佢兩個同時一齊忙做野都係應該,話晒唐生咁大盤生意交晒俾佢地。」

「佑男邊識做生意?我見佢終日神不守舍,成個人十足撞邪咁,行出行入跟住PAULINE做保鑣,佢最近全身都係PAULINE個陣香水味,身上仲有被女人指甲刮傷的地方添。」

「唔通妳呷醋?」

「如果係以前,我根本就唔駛驚,因為PAULINE係我姊妹,但最近PAULINE佢成個人變晒,出入完全唔認得人,講野時語氣似殺人咁款好兇狠,唔知點解每次我同佢有眼神接觸時我都好驚,總覺得佢會害我,而且.........」

「而且乜野?」

「最近成日有個師傅跟住佢,話幫佢睇風水檔煞,但個師傅對眼好邪,好似鬼咁。」

「佑男個邊有我睇住,妳幫我留意住佢地。」

「唔該你RICKY哥,我地一於互相幫忙。」
新章節已上
第77章 - 月黑風高殺人夜

一個月黑風高的夜晚,在一條寂靜的街道上,有一輛私家車在馬路上行駛,位於車內的二人分別是一名UBER車司機和另一名外表光鮮的貴婦。貴婦打扮入時,身穿的是高級時尚品牌的服飾,手中持有名牌手袋。奇怪的是,她的面容表情卻與她的打扮背道而馳,當中顫抖的身軀與僵硬的面孔令整個人看上去充滿著違和感。

「司機,我要去機場,你究竟去咗邊道?」貴婦問道。

「依度係元朗。」司機答,同時車輛在一個廢車場前停下。

「司機,你係咪搞錯?我要去機場,我趕住走,求你快點上路。」貴婦說。

「依度就係目的地。講得冇錯,我係負責送妳上路的。」司機以邪惡的眼神回頭對貴婦說。

「你唔係司機,你究竟係邊個?救命!」貴婦欲打開車門逃跑,可惜車門已一早被反鎖。此時,車身外突然有數人現身,其中的一人是丁佑男,另一個是程淑雯。
「關美儀,我地又見面啦,可惜今次係見妳最後一面,哈哈哈哈!」說話意態張狂的程淑雯此刻穿上一襲紫色蕾絲V領低胸長裙晚裝連高跟鞋現身,單看外表有著如同鬼魅般的攝人魅力。

「程淑雯,當初係我唔啱,我唔應該懷疑妳偷龍哥錢。雖然我阿哥真係吞咗興展堂錢,但佢已經以死贖罪,落格的錢我又幫龍哥搵返,佢都話離婚後既往不究,求妳放過我啦!」貴婦以哀求的眼神說道。

「同我將佢身上所有衣服剝晒佢!」程淑雯說。 一聲號令之下,程的手下極速將貴婦全身上下所有衣物脫光,並將全裸的她用力按在地上,使之動彈不得。

此時丁佑男將一桶糞便倒在關美儀頭上,糞水沿她胸部流向下身,令她身上發出陣陣惡臭。

「關美儀,知唔知咩叫風水輪流轉?妳話妳依家同我比,邊個更加高貴?」程淑雯說。

「係我賤格,求妳念在一場姊妹份上,唔好傷害我呀!」

「心口同下體則各有一粒痣,張相真係妳。」程淑雯把從關武雄保鑣堅仔撿獲的電話記憶咭內的裸照與關美儀身體比對後說。「龍哥話過只要妳對佢不忠俾綠帽佢戴,就一於殺無赦。」

「唔好呀,唔好殺我呀!」
話畢,關美儀被眾人拖到廢車場的維修工場內,在工場內的一角有一根用作跳鋼管舞的鋼管,可是只得下半截安裝在地上。

「妳嫁俾龍哥前好似識跳POLE DANCE喎,我俾個機會妳,如果妳用下體都可以跳到一晚就唔駛死!」程淑雯一臉猖狂地說。

「唔好呀,唔好殺我呀!」一眾手下把關美儀雙手反綁並且抬起,然後將她從鋼管的頂端放下,使她兩腿之間的重要部位吞沒整根鋼管,並且支撐著整個人的重量。

最初關美儀痛極狂叫,但隨著鋼管愈陷愈深,她已經開始出現痙攣並叫不出口來。丁佑男及其餘手下由於不忍心看下去,便索性轉往工場外面等候。最後只留下程淑雯獨自一邊喝著紅酒,一邊觀看關美儀整個死亡過程。

大約過了四個小時後,關美儀最終因失血過多而斷了氣。程淑雯看著關美儀的遺容,打了一通電話給某人:「老鬼,我地又搞掂咗個仇家,你可以來收屍。上次搵咗兩件大隻佬,每邊一隻手做你個仔對手臂,今次係個美女,計我話用佢個頭來襯你個仔副英俊樣貌最好,哈哈哈哈!」
新章節已上
第78章 - 心靈感應

今天,由於身體從早前患病的狀態恢復過來,定邦約了我去坪洲享受難得的假期,由於我未曾到過那裡,而我亦喜歡探索新景點,不作他想之下便答應前往打卡,順便為自己充充電。我們從中環出發,乘渡輪前往坪洲碼頭,上岸後在碼頭附近的市集走走,吃個午飯醫肚。因為天氣很熱,我們都不願意上家樂徑。由於定邦說他試過到附近的大利島釣魚,我們於是決定到島上遊玩。

大利島得名源於島上曾有一間大利灰泥廠。繞過一些低密度住宅後,我們便來到連接大利島的橋,甫踏出橋頭已經感受到醉人的海風,在烈日之下令人倍感舒暢。在橋上可以遠眺迪士尼樂園,這裡亦有人在垂釣,我們也發現橋底下有上千條小魚的魚群,看來在這裡垂釣一定能有所收獲。穿過大利橋,便來到了島上的小碼頭,有些人在岸邊納涼,我們則在碼頭欣賞迷人美景,各得其樂。
我們正在享受二人共同的時光。

「菲比,妳鍾意依度嗎?」定邦說。

「有你的地方我就鍾意。」我說。

「我嚮坪洲長大的,細個讀書時搭船多過搭車,覺得好麻煩,依家人大咗反而鍾意依度個碼頭,有種遠離塵囂的感覺。」

「你平時唔係喜歡揸車多點嗎?」

「我喜歡一處地方往往都係鍾意佢原本個面貌,每個地方都有一個故事代表個度,我相信人亦都係一樣,就好似妳同我咁。」

「偏偏我個故事唔係咁吉利,有點似悲劇。」我說話時視線剛巧被海上掠過的海鷗所吸引。

「其實妳成個故事充滿住喜怒哀樂,十足十一套經典文藝片咁,我自己就好鍾意。」

「你真係唔介意我的過去嗎?」我重拾視線面向定邦說。

「呢一點由我上次嚮警署催眠妳時已經一清二楚。我認為妳係時候放低,為自己揭開人生下一頁。」

「下一頁,你指......」

「做我太太。」定邦突然間從衫袋拿出戒指說。「雖然我地拍拖唔耐,但我相信我已經搵到人生另一半。」
「我願意。」眼淚忽然從我眼睛奪眶而出,一雙手渾然忘我地擁抱著定邦,我把陸無窮說過關於對方的死亡詛咒完全拋諸腦後。

我們於坪洲吃過晚飯後便乘船回到中環,不知是否受到海風吹拂的關係,下船後身體感到不適並有著涼的情況。頭忽然間很痛,更連帶有嘔吐和噁心的感覺。定邦吩咐我到碼頭附近的公共洗手間稍事休息,他自己則前往停車場取車,然後駛車回來接我。

吃過止痛藥後,我與定邦在碼頭分手。就在進入洗手間的一剎那,我感到頭痛欲裂,一下熟悉的感覺油然而生,那是先前在夢中見過的某個女人,她與另一人好像正在商討一起陰謀,我隱約聽到一個涉及到定邦的危機,令我感到非常害怕的事情即將發生..........
新章節已上
啲感情線咁突然既

SORRY ,閣下係指何定邦同沈碧君依一對?佢地一向都係戀人關係,基本上係冇第三者,上次出軌事件其實係撞鬼事件又或者係被鬼迷。
第79章 - 潛藏的殺意

在九龍塘一間高級時鐘酒店內,前台職員透過手提電話與朋友WHATSAPP秘密傾談。

「喂,DEBBIE?上次妳同我斟單野有料到,妳個姊妹同個朋友啱啱開咗房。」職員說。

「JACKY,你肯定係佢?冇搞錯嘛?」電話另一方的狄比說。

「登記個名係叫程淑雯嘛,同條陰濕男一齊開房HAPPY,冇搞錯啦,我已經安排咗佢地入尾房,個度裝咗個針孔機拍攝高清同收音都一流。」JACKY說。

「佢冇懷疑過你嘛?」狄比說。

「間房裝咗針孔冇人知。放心,依度唔係興展堂馬欖,況且佢唔知我同你熟。但係......」

「但係咩?」

「條片我要收五萬。」

「平點好冇?最多我介紹多幾個姊妹搵你開房等你有佣收。」

「最少三萬。」

「殺你。」
推一下
在爆房現場,一對男女肉帛相見,二人正以非常古怪的方式做愛:男子盤膝而坐,女子以面向他的姿勢坐在他雙腿之間,並且張開微曲的雙腿去包圍著他的臀部。女方配合呼吸的節奏前後扭動下身,動作時快時慢,男方的一則卻全身肌肉緊繃,下身每一下動作都帶著強勁力度。雖然二人看似享受著魚水之歡,但臉上卻展現出猙獰的笑容,詭異非常。

「我感覺到我的陰神又提昇到另一個層次。」女子以呻吟的聲音說。

「女皇,只要妳肯幫我,用我依個獨有的陰陽交合大法可幫妳提高靈力。」男子說。

「我依家做咗唐龍老婆,興展堂我揸晒旗,我會搵你入社團做白紙扇幫我。」女子說話時全身上下都是大大小小的汗珠。

「唐龍同姓丁條靚仔有冇懷疑過妳?」

「冇。姓丁條靚仔已經被我控制住。至於唐龍,佢老婆都死鬼咗,仲可以信邊個?依家班差佬查緊佢洗黑錢,佢驚戶口被警方凍結,自然將所有流動資金都轉入我戶口。依家我會好好服侍佢,等我吞埋佢名下物業同生意後,我就會送佢歸西!」

「之後我地就可以名正言順控制興展堂,我諗到時妳要清理一下門戶。」

「丁佑男只係我扯線公仔,但佢知我太多秘密,為咗斬草除根,佢都一定要死!」

「嘿嘿,做得好!話時話姓何條死差佬有冇搵人跟蹤妳?」

「佢應該未有留意我,但為咗坐穩龍頭阿嫂個位,何定邦依個人一定要死。老鬼,你有冇照我計劃去做?」

「我駛人跟蹤何定邦同裝咗個炸彈落佢架車,等佢去停車場攞車時,度車門一開就會爆,可惜到時佢條屍炸到爛晒,我搵唔返合適肢體去作法俾亦真還陽。」

「最多我殺多幾個俾你湊數,反正到時唐龍同丁佑男已經冇晒利用價值,哈哈哈哈!」
新章節已上
第80章 - 危機一發

在洗手間經歷一輪頭痛折騰後,我腦內即看到異象,錯愕之間並且聽到二人在討論關於定邦的對話,內容好像是某人在車內裝了個炸彈,等定邦去停車場取車時,車門一開就爆炸。

我立即以手提電話打給定邦,無奈電話內響起「電話未能接通」的錄音。由於內心焦急如焚,我決定奔赴停車場進行拯救。

「依個係宿命,妳改變唔到命中注定的事。」豈料此刻陸無窮在我內心響起說話。

我立即加快腳步,可惜前方的路猶如懂得向前延伸,永遠走不完的樣子。在這一天之內我竟同時體會到兩種極端的心情:答應求婚的喜悅和即將失去未婚夫的悲慟。
走進停車場後,我有再嘗試打電話給定邦,可能源於手機電池耗盡的關係,我仍舊無法接通對方。時間一分一秒的過,在思緒混亂之下,加上心情沉重,我內心彷彿聽到了爆炸聲。

在我努力堅持之下,終於看到了定邦的座駕,但為何他竟仍未取車?在空無一人的停車場內,我環顧四周,彷彿何定邦整個人從不存在過那樣。在恐懼感與好奇心驅使底下,我決定走向車輛一看究竟。就在此刻,背後突然傳來了熟悉的叫聲。

「過來。」細聲說話的人是定邦,他正藏身於柱子後。

「知唔知我擔心緊你?」見到眼前的定邦,我高興還來不及,雙手立即與他擁抱。

「架車有古怪。」定邦指著地上沿自己車輛方向前來,並試圖爬進車底,繼而離開的濕腳印說。「我地揸車嚟個時,好天出太陽,嚮坪洲搭船走時就落過一場大雨,到達碼頭前已經再冇落雨,兩行腳印好明顯代表有人嚮個陣偷偷接近過我架車,做完手腳然後離開。」

我將剛剛在洗手間看到的異象告訴定邦。原來他一早已發現問題,剛巧他的手機又電源耗盡,因擔心我會前來找他,故此他不敢貿然離開。

「睇來我地要翻查依度個CCTV紀錄。」定邦說。
新章節已上
第81章 - 攝魂術

何定邦後來將事件通報了灣仔總部,總部立即調派幾名伙記與何定邦一同前往管理處調查。從管理處的CCTV得知,下午6時45分有可疑人物接近何的車輛,並且爬入車底,那人在車輛附近工作了一段時間,似乎是在安裝一些零件,最後在晚上7時20分離開。經過初步檢查核實,車輛懷疑被安裝了觸碰式感應器,可能連接上炸彈這一類的裝置,於是何定邦馬上要求總部派出拆彈專家趕赴現場,經過一輪工夫,終於從車輛內部拆除了一枚炸彈。

「馬上連接上天眼,睇下疑犯嚮街上沿途經過的地方以及分析佢行走路線。」何定邦向伙記說。

經過灣仔總部利用天眼數據庫的資料追蹤和分析後,查出可疑人物經常往來的地方,警方派出多名探員順利將疑犯緝捕歸案。

「嚮X月X日6時45分,我地警方CHECK到你到過中環XX道停車場,嚮呢架私家車上面裝咗個電子儀器,證實係炸彈,想知你到底有乜目的?」何定邦在灣仔警署問話室把車輛照片遞給疑犯觀看。疑犯在北角經營一間汽車電子零件店。

「對唔住呀SIR,當日我自己做過乜野,我已經完全唔記得晒啦。」疑犯一臉惘然地說。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞