有冇做緊酒店嘅巴絲打 (3)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
你要做就可能要做啲最大既檔
我相信99%既酒店都冇做到你所講既service
香港黎講只有average room rate有4000以上既酒店可能有
E.g. St. Regis / Rosewood / Upperhouse / four seasons
我諗全香港不出20間

仲要睇做咩team同間酒店有幾多房
可以試下Guest relation / Butler
同埋間酒店多過400房都可以放棄選擇
應該係話你都係得Event Co可以揀
Btw你男/女? 老實講event co 99.99%都係女
多謝巴打既意見。 意思即係如果太多房, 做野忙, 服務質素就會下降?
唔該哂巴打,多謝你詳盡嘅資料,對我好有幫助

thanks a lot連登有愛
酒店嚟講,existing嘅Forbes 5星酒店, 同埋upper house, rosewood, st regis 嘅FO (連埋club同guest relations) entry level都開到$18k以上,會唔會喺你所想?

Sales/events由co做起可能人工低啲,communications相對夠hea但一般都對經驗同學歷有要求
但香港Hyatt人工跑輸同行,好似Grand Hyatt咁
正常合理,唔算特別好
巴打,你都年近三十,無謂入酒店,真係完全唔會有競爭力,你仲想以大檔為目標真係錯上加錯

大檔講求嘅係個人背景、學歷、年齡、經驗

即使係海歸master畢業想入大檔,都唔係話想做就做到,何況你冇經驗又年紀大

即使你好彩入到,大約會有兩種情況。一,你入到但做鴨仔,manager年齡可能同你相約,但高你幾級,AM、掃把、其他鴨仔年紀都細過你,你仲會有心做?
二,你入到好彩你做到個掃把位,你冇經驗冇人服你,一樣係死

所以算啦唔好諗酒店
見幾日冇人答你,我答下你,你唔好咁天真啦
正常fg根本係冇可能入到大檔back office,除非你家底極厚,人脈一流
如果你真係想快d入到大檔back office我建議你快d讀完就開始做野拎經驗同埋擴展自己人脈係最有用

你做下大檔就知大部分係咩人,基本上三類,1.poly畢業,過半人都poly,一定有人照住、2.海歸,而且通常家景富裕或名校畢業或拎外國passport、3.鬼佬或鬼婆

你自己諗啦
又唔係咁話,好多大檔嘅operation都係本身想做而做,我個人反而覺得back office仲難升

我做FO,同我同期入行嘅,基本上全部最少manager級,有d當然唔止啦,但反觀back office d人當然operation係辛苦嘅,用多年辛苦換返嚟

如果想普通過日子咪back office,有心打拼就operation
我地rsvn最大粒可以去到ed...但講升就一定無sales同event咁暢順。reveune個個都恨入,只要入得到就一定前途無憂。

工作量rsvn同event都差唔多,fit就無乜野,做到wholesale同group就一定搞死你,ta d老屎忽你一定唔夠佢玩,除非你老闆有生意唔做。sales簽完份contract之後就拍拍屎忽咩都唔理,剩低的就留番俾rsvn同 em 自己同oranizer deal...
想升一定要前線,同我同期的,最低果個都am了。。
宜家超後悔轉左入boh,想出番去又要重新黎過
要deal都唔緊要,最大問題你係無權去決定任何arrangement,要周圍去拿approve跟住再覆番個客。好似個隨聲筒咁夾在中間
好睇檔,大檔都可以忙到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞