有冇做緊酒店嘅巴絲打 (3)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
F&B,如果你有機會入黎呢間酒店,最好就揀翻Wynn Macau ,入面規矩成熟好多,做起事上黎最少可以跟住standard 去做
仲會學壞手勢
但公平啲講 佢得260房
冇做crew冇做團冇做layover零OT
咁既價位算係咁
Fo同Gr其實幾好做
冇layover?
Icon 個個客都vip咁never say no
誤打誤撞in成左hyatt f&b
而家等驗身 好緊張 大學又唔係讀hotel management
乜都唔識 唔知點算
有手有腳就請
Captain 可以低市價2 3千
何必
我完全無接觸過呢行,而且fg,諗住求其見左先因為想做bartender
鍾意就得
祝好運
多謝
真係好唔開心
小弟係某酒店做緊intern就黎完約,但個department fix左係只請夠人,姐係代表左個部門一定唔會請返我,咁我就想話問下HR有冇得轉其他部門,個HR下下串住哂,明明佢又唔知我嘅工作表現,又冇問過我部門大佬,點解一開頭就要係咁數我
又話係街度是但搵個人都做到我依加做嘅野,咁點解果陣要請我

同埋順帶一問,fresh grad第一份工應該選擇對個position嘅興趣先定唔理position睇酒店個brand先,唔該各位巴絲解答下我
Brand揀得好 點轉都得
Position 興趣又好重要
但細檔始終難轉去大檔同位
考慮下囉
Brand
Fresh grad 一問, 其實做酒店易唔易升?
有興趣想入行
應該in咩職位好?
見都係f&b front desk呢d請人
睇咩部門 老老實實而家呢個年代都酒店多左好多 好多地方有手有腳都請
U grad都只係張入場券叫做有機會入到大檔
但如果係醒目 思路算清晰既人就大把升職機會
因為蠢既人真係多不勝數
就咁grand standard 定 intercontinental grand standard?
前者狗也不屌 後者就冇其他offer時可以諗一諗
Admiralty
Pm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞