有冇做緊酒店嘅巴絲打 (3)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
見金鐘間OZO 請緊人
𡃁仔最少都16
我識唔少人都係係大檔fo鴨仔做起,五六年做到manager,勁嘅已經係director。最主要係睇個人有冇料姐。
有冇巴絲係酒店做緊Revenue Management?
一直好好奇呢個department
係咪無entry位
就係可以靠做rsvn升上去?
人工我又唔覺低,雖然我自己都轉咗行。但身邊做酒店嘅fd人工都算高,不過當然要睇下本身個人有冇實力先。

如果係高學歷或者係海歸嘅,入行都接近20k,而且升職又快。雖然話做酒店年資好緊要,但我覺得學歷更重要,年資只要肯捱一定有,但高學歷就唔係人人有,眼見升職都係偏向升高學歷先。

所以好多讀緊polyu hotel man嘅或者fg唔好諗住自己好掂,入大檔都競爭好大,而且shtm畢業可以話係基本要求,如果自問自己冇料或者成績唔好,好彩入到大檔都有排做鴨仔。

所以我都幾認同巴打你講嘅嘢,成績普普通通真係唔好諗fo,有排都輪唔到你地上位。自問真係好勁,又捱得就去馬啦。
唔止
所以我先好好奇,真係完全兩個role黎 rsvn同rev
細檔可以20幾就做manager
但人工好低
不過最top嘅大檔fo係唔會有mt,真係要由低做起,仲要入面通常都已經有半team poly嘅人 人地年資高,入到去捱返下先啦,除非條件比人好,有個人突出之處,例如外國名牌大學畢業(仲要係讀hotel man)或者你叻到first hon之類先可以發圍。再唔係就咁啱有人事變動,唔係就慢慢捱下先
不過普通人入唔入到大檔fo都成問題,個個英文都講到好似abc咁
細檔就無謂講啦,假大檔manager分分鐘人工都冇人地掃把咁高
準備去in
淆底
in邊間
M字頭
一定壓價壓死你
我預左
至少比我入到去先呀
話哂都大公司
正啊,成日坐係canteen唔使做,乜鬼壞咗都話唔識整,hea下又一日
你之前有冇經驗,冇嘅話真係壓到你一文不值。m字集團最叻壓價,軟硬兼施
一年細檔
m字頭低層fo應該幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞