有冇做緊酒店嘅巴絲打 (3)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
好嘅唔該。想問多樣,多唔多fresh grad直接入呢一個department,定係多數其他檔轉/internal transfer
eg reservation轉sales咁
細佬想知多啲,近期上jobsdb果類都有見到唔少sales coordinator同event coordinator請緊人,怕有interview果陣又傻傻下冇左個機會,唔該你呀巴打
M gallery 同Sheraton 仲有邊間?
Four Points by Sheraton
呢三間建唔建議入去開檔? 定過多一年先apply?
MGallery可以考慮吓,始終少房同行luxury路線
Ownership嚟講Swire佔20%

另外果兩間太多房不了
巴打想知道多啲
C打係咪之前apply FO個位少追post
本身做緊Airline Revenue Management
好想轉去做酒店 Revenue Management
本科係航空 同酒店完全無關

怕我依家咁既身世就算做緊RM 都唔請
所以先想讀下書 拎張CERT

睇網上Comment 都係Cornell 比較好 雖然比較貴
只係見qs Glion 個排名係咁升 先會覺得可以比較下

多謝巴打意見會再睇多d comment 再決定

仲想問一問 做緊Revenue position 既巴絲
有冇邊間易請d 或者 比較適合 經驗淺既人?
同埋其實我依類 唔係本科 但做Revenue 既人 酒店會唔會請
未做過酒店 part time會唔會請
有冇咩職位易入d
英文唔叻 普通話比較好
巴打講得好詳盡,我會再仔細考慮下career點行

希望6月前搵到份工,就完internship,到時再搵唔到工就變雙失
想問個可能唔係幾關事既問題, 我自己幾鐘意做serve人既野(仲要幾buy日本仔個隻咁極端既禮貌) , 以前讀書都係讀leisure出黎, 住客會所都做過, 不過個陣岩岩廿歲出黎, 覺得返shift辛苦就冇做之後幾年都做緊office工, 不過最近返新工都做返要對人既位置 依家都差唔多廿到尾, 將來傾向想係一個比較luxury d既環境咁做, 你地覺得做酒店好定係有其他行業都得? 私人會所咁既野?
屋企最近比好大壓力我,日日問我家用嘅野,本身佢地一直都冇睇錢呢樣野睇得咁重,唔想再日日比佢講同煩我

講番自己先,其實我自己係對Event planning比較有興趣,eg 幫人搞婚禮,酒會果類,無奈地intern得fo嘅位,所以冇機會接觸到back office。將一樣野由冇到有會比到好大成功感我,所以我比較想朝住呢方面發展

而想係hotel做呢啲位係因為我major係hotel man,而且有做過下酒店front office嘅位,都叫識用少少opera,相信可能會有啲優勢,同埋私心覺得好似高級啲咁。

如果我係想做hotel嘅event planning,我應該由event coordinator開始做起,定係邊個位開始做起會好啲?我唔介意要ot做狗,畢竟行行都辛苦,冇得計較太多

唔好意思,準備畢業唔太識同有些少緊張,想知多些少業內人士嘅意見,唔該巴打
好嘅,唔該哂

btw師兄點睇conrad呢間,見到近期賣廣告賣得頗多而且有recruitment day,間野都幾high class,反正我未收到interview機會,所以都想去試下
要做就做hyatt 起碼個group大啲同仲有corp位上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞