有冇做緊酒店嘅巴絲打 (3)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
個brand嚟講唔夠另外幾間luxe,但始終喺間established咗嘅酒店。遲吓rebrand返做Regent都夠luxe嘅,不過年年都話postpone

而且聞說賣咗盤之後新owner都幾度吓。
RW唔同嘅係鄭氏家族明顯有心搞大佢,一起就起十幾廿間。而且其他地方嘅RW都唔差,香港作為「總部」,應該唔會俾佢衰。
加上人工真係好高
Rosewood 前台人工幾多?做無人做緊分享下
有無*
聽fd講最少都好似有20k,不過聽講要求好高,寧願唔夠人都唔亂請,而且大半都唔係local。學歷、年資、背景差d都唔要
老鼠就係知你班人想追夢,入黎做唔介意人工比出面低,所以個價低過出面,花紅0.8
全世界最低個間都有2
間野長期缺人
香港迪迪尼根本就係膠,唔止酒店,成間公司都有問題
做唔過,香港迪士尼出晒名on9
但我真係鐘意迪士尼先諗住入去做
因為我老婆係日本人 佢屋企人都好撚鐘意迪士尼
所以另一方面諗住做迪士尼酒店可以拎平房同埋其他國家迪士尼既折扣
老鼠就係知你班人想追夢,入黎做唔介意人工比出面低,所以個價低過出面,花紅0.8
全世界最低個間都有2
間野長期缺人
香港迪迪尼根本就係膠,唔止酒店,成間公司都有問題

老鼠推啲野出黎下下要出事俾人屌先識改
但永遠唔識吸取教訓
Junior過20k
通常開檔要周圍拉人所以普遍人工高啲
但係呢間野真係入面一片混亂
入面大把唔同大檔嘅人入去做
個個都企硬自己個套 基本上做細嘅聽邊個都死
班大粒野未開檔都轉左幾次人 特別係F&B
但港島某間又係今年開嘅同檔酒店都出唔起咁高人工,間間開檔嗰時都亂架啦,我都經歷過唔少。
F&B就度度都亂架啦,我做咁多間未聽過F&B係可以好和諧
係屌完都唔識改
YMCA 13K
咁rosewood本身就係想做高級酒店
你見佢請人啲title好多都奇奇怪怪
三月接一班唔知邊撚到嘅皇室group
應該都攪唔撚柒掂
佢接到d大客應該係鄭氏親自出面。佢地宜家個策略好似係有大客就唔接其他客,就唔會冧檔
其實好唔好做
點解推咗佢?有第二間俾offer你?
有無pen嘅巴打絲打?
港香越做越差
每行都有難頂野,睇你岩唔岩做姐
有粒星嗰間outlet好似成日都好靜
都係,好似連Forbes都無撚埋
有冇人已經係St.Regis 到做?
有朋友過去做Butler
知唔知仲請唔請人 eg housekeeping coordinator
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞