公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明

324 回覆
527 Like 10 Dislike
醫牲提出過咩方案
乜都無,再乜都反對
醫學會班醫牲
比啲醫牲醫壞腦
既得利益者扮偉大,醫牲
如果你話香港唔夠資源去SUPERVISE學生
就算加大本地既學額一樣問題存在
咁我點解唔搵一個起碼唔係白紙既人黎TRAIN?
而家講有限度註冊,你一次又一次偷換去拎執葉試黎講做乜春即?
再者,有限度註冊既原意係邊個定,一次又一次既公告,講明佢既工作範圍係乜?答得我未?
香港地醫牲人工全球最高
完。
醫牲係咁
醫牲根本就要保護自己行業唔想比咁多人分,然後再堂而皇之講到為你設想咁
打稻草人
醫牲
霸權
實際最終批到幾多個

唔好咁天真啦連登仔
班仆街為左行業利益置公眾利益於不顧
係 所以一開始咪講咗如果有限度註冊要實習嘅話絕對確保到質素 但係有限度註冊要實習嘅話佢哋嚟做咩 淨係實習都要一年 有限度註冊得3年 維持而家有限度註冊嚴格監控 然後正式註冊行新加坡嗰套好過啦
有限度註冊係為咗引入高質嘅專才 而唔係為咗解決醫生荒 上面都有提過又唔識睇 就算唔係我講嚟做research咁 佢哋喺醫院做嘅都唔係一般mo 嚟得嘅都係有返咁上下做consultant/professor 但係而家啲人係想加位嚟解決醫生荒 人哋勁嘅嚟申請做咩 反而吸引咗班質素可能冇咁好嘅醫生 你覺得係唔係偏離原意?原意冇話邊個定 只係你用腦諗吓如果係為咗解決醫生荒做返普通mo嘢 點解又要限quota而家又要有FRCP/S 明明香港都唔係個個mo有 要做mo嘅話咪考執業試 係特別被僱用做某類advance嘅工作先申請呢個牌 攞個例子 大學醫學院請外國權威教授嚟示範教學 佢哋喺香港冇牌做醫療程序 唔通要佢哋考執業試?你唔會覺得有限度註冊完全係為佢哋度身訂造嘅執照嚟?如果有限度註冊之後可以經實習同臨床試而升做正式牌嘅咁我會相信係為咗解決醫生荒 但係而家有限度註冊冇得靠其他途徑變正式執照嘅情況嚟睇 似乎就唔係
而家有限度註冊已經叫做比較嚴謹 所以先會話而家普遍要求有M/FRCP/S 但係再加位之後我唔敢擔保 因為本身條例就冇講過呢個條件係must
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞