公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明

324 回覆
527 Like 10 Dislike
n年前話醫生供過於求,醫管局請唔曬
cut醫學生學位
跟住依家啲人又話係依家呢班醫生嘅錯 搞保護主義
點會呀,dse 易過al 咁多,花 d時間溫返書冇咩難度啦。除非你畢業左10幾年咩都唔記得哂
現有機制呀
柒頭
文盲真係文盲,剩係識做COPYCAT
醫委會既組成,係點組成呀?一半係醫生仲話冇審核既能力?
要留住人既話,點解當年1年約轉3年要反對呀?唔係簽長約先更留到人咩?
醫生一慣口吻,乜柒方案都反對,反對完又咩都唔做,唔提出其他方案
拎光環果陣就話自己用心至誠解黎民之疾苦
被人質疑返轉頭有咩實際建議果陣,班醫生又會話呢d唔係佢地責任,完美射返個波去太空
呢十幾年以來玩同一種語言偽術玩到厭未啊?
我自問無能力做卷囉
而且個醫生執業試我聽D網台節目講係要interview

interview 即係要睇面試官判斷
D面試官黎至香港D仁醫
支持內地專才八千入職做護士
而且事實係 唔少海外醫生的確就係畢業十幾年
search一search就發覺基本上極少請有限度註冊既醫生

截至二○一六年底,共有12名有限度註冊醫生在醫管局服務以緩解人手短缺,分別在麻醉科、急症科、家庭醫學科、內科、兒科及放射科服務。

現時在醫管局工作的有限度註冊醫生只佔醫管局整體醫生一個極小的比率。醫管局就聘用有限度註冊醫生亦設有嚴謹的機制。
要interview都好正常姐,工程師考個19牌都要interview la
你係咪無睇上文下理㗎
// 政府不但逃避對醫療的承擔,還於去年推出《2016年醫生註冊(修訂)條例草案》,企圖增加政府委任業外委員,打破多年來政府委任和醫生選舉產生委員各佔一半的局面,以加強對香港醫務委員會的干預,以「便利非本地培訓醫生到港執業」。//

成篇文根本係反對政府通過干預醫委會組成
從而放寬非本地培訓醫生到港執業
但係你邊度見佢有反對醫生免試去公立醫院?
其實咁多年以來,香港根本就唔存在醫生供過於求嘅情況,以前班醫生想少人爭食飯所以先係到吹話請唔晒人
醫委會/醫學會當年自己都大大聲叫人CUT又唔見你出聲?
而家出事就識賴政府?
// 以前班醫生想少人爭食飯所以先係到吹話請唔晒人//
你講清楚係邊班醫生啊
有咩衝突 歡迎高質素嘅醫生同擔心低質素嘅醫生嚟到香港係兩回事 攞到M/FRCP/S邊有可能唔俾入 但係求其揸住個MD/MBBS又唔駛考試 點樣評定到質素
簡單D一句 回復97前基制 贊唔贊成
今次撐政府
屌你班醫生好撚威?支持政府全面輸入大陸醫生
到時攬炒囉
海外 包唔包大陸?

包既話 係咪為左輸入外勞 鋪路?

03年 鋪到依家 真係暗黑兵法
成條草案邊一忽有講過呢啲野?
一開始人地打晒稻草人你又用
咁點解1年放寬成3年都要反對呀?
有限度註冊制度咁多年都引唔到大陸醫生黎
你仲信呢班人鳩UP真係戇鳩無極限
文盲有樣睇
個問卷講明係有限度註冊
邊個話阿豬阿狗既MBBS?
新年到係咪小朋友多左
// 又唔見你出聲?//
但係醫學院院長有話唔好cut啊
同埋乜叫賴政府啊?
醫管局你以為係班醫生選出來㗎?

就算我當cut學位係醫委會自己責任
咁之後肥雞餐單嘢係醫管局推行㗎
https://doctordaddysoccer.blogspot.com/2017/02/MedicalManpower1997.html
當年連政府都搞肥雞餐減人手
你俾個理由我點解HA唔搞?
再者
10年前醫學會反對加醫生學額,咁又要賴政府規劃問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞