公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明

324 回覆
527 Like 10 Dislike
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180409/20355833
自2012年到2017年的逾五年時間內,共34名海外醫生以有限度註冊進入醫管局供職。截至目前,僅餘11人在醫管局工作。其他人士或返回本國,或通過執照試進入私營部門,或以另一有限度註冊合同進入大學工作。

經執業試醫生去向嘅長期數字HA唔提供,淨係睇睇有限度註冊嗰啲最後去曬邊都略知一二
咩叫“僅餘”11人?
根本本身HA流失率就高,你expect 34個會有30個留低先係唔正常
當年叫係大概出生率低 人口增長慢,點諗到上面日日150個
同香港當年出生率低,唔知邊條on9 諗,日日150個個 增加勞動力一樣...依加香港得兩間大學有醫,每年咁小人入行,咁咪一車車大陸醫生黎hk... 叫譚仔就墨硯啫,我唔想大時,入急症室要講普通話
如果大陸以外既人唔願意黎香港執業,咁係咪某程度上代表香港吸引力不足?
吸引力不足既原因,我相信應該唔關人工同稅制事,主要係workload同埋執業試難考
其實有限度註冊係一個政治把戲,姐係話:我地唔係唔比海外免試執業,而係海外免試就要3年一續,只serve公立醫院

咁本地班中層醫生咁鍾意跳出去私營市場,呢個有限度註冊無非都係為左阻止海外免試果班友爭飯食姐
點解你唔查下睇得公立d 新香港人有幾多識英聯邦話,同以前睇醫生d 人係唔該前唔該後,加下係會打護士
oh wait...冇留意到Porsche718又入黎指點江山
留響公立醫院做醫生嗰班真係值得受更加多嘅尊重
自己睇數據la
你都on9 ,fresh grad hd係哩個數嫁啦
1. 法律、會計、工程、建築等專業全部都要考牌,點解醫科唔洗考,大家都係本科讀該專業相關知識。兩間大學教嘅野可以有出入,為求一致性,要求佢地考一個試無可厚非
2. 考試程度應該使醫科嘅大學生能夠合格,當海外醫生黎考呢一個試,起碼證明到該考試難度其無不合理地困難
兩點已經
秒殺醫牲
醫科牲係咁
事實上醫學霸權就係同香港利益違背
一味打稻草人玩滑坡
醫科牲係咪好驚驚自己飯碗呀
之前又話移民?忽然愛港呀
大把人?一屆醫科牲有幾多%去做呀
醫科牲
人地話畢到業當考左
做咩唔推統一考試又話得兩間醫學院咁大把,多鳩餘
跟住又話係跟英國制度
咁職稱又跟返英國未?大學curriculum又跟返英國未?
醫科牲唔講數據,最中意滑坡同打稻草人,加多個危言聳聽,super
數據唔係睇黎,係用分析。
當佢2006 年叫cut
咁佢用咩黎做估算人口增長ar 係用過去既5~10年既人口增長做估計
如果你覺得唔關150 事 咁只可以怪當時無到香港人無lala咁生得lo
醫科牲好大牌
醫牲樂見人手不足以保障人工
醫學霸權一向都中意危言聳聽,講到自己為香港把關咁

屌你老母盧寵茂李國章何志平林順潮周伯展史太祖件件奶共,最尾個位仲要係醫學會主席,呢班賣港醫牲落地獄啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞