公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明

324 回覆
527 Like 10 Dislike
醫牲見唔到要搵醫牲醫醫自己對眼
仲記得狀元接近all-in global business/blaw既時代
醫牲賊喊捉賊搏香港人無記性
轉個身以正義使者身份登場聲稱要守護香港
屌你老母明明只為賺錢講到咁虛偽
真係要幾無恥先講得出口
醫牲?
巴打講得好
巴打出去開一個新post啦,班醫牲以為無人記得佢地戰賤種野
http://www.healthprofessionals.gov.sg/docs/librariesprovider2/default-document-library/second-schedule—registrable-basic-medical-qualifications.pdf

其實新加坡免試左幾間大陸醫學院
但係香港連哈佛都冇得免試
本地同海外又唔係統一考試
咁同玩保護主義係無分別
醫學霸權係咁
戇鳩
150回歸前都有
再者07年冇150?
點解醫學會反對加人手?
你俾既data分析啲乜
咪睇到人口增長囉
你控制到唔好比大陸醫護落來,我支持架。
但係真係控制到?
講真,777乜撚都唔理,呢個擺明局來架啦,一步步引入大陸醫護。
唔引入多啲支那醫生,點幫政府推動支那人來港醫療旅遊啊
香港公立醫院嚴重缺乏醫生人手,多年來一直有意見要求引入更多海外醫生。就此,香港醫務委員會現時正審議將海外醫生來港執業的實習時間,由一年縮減至半年,但擁有逾8500名會員的香港醫學會卻非常反對,近日更似乎有心將問題政治化,故意扣連至「港英情意結」之上,更點名批評政務司司長林鄭月娥

事緣莫平收到一份由醫學會發給醫生的問卷,詢問他們對於縮短海外醫生實習期的意見。但莫平細看問卷的解說部分,卻發現醫學會的既定立場其實相當明顯,因為內文引述了大量醫委會過往的言論、立法會文件等,來說明政策應該一視同仁,本地或海外醫生都應該在港實習一年,外國人不應有特權。

醫學會的意見是對是錯,醫學界和公眾自可再作討論,本來不是大問題。然而,奇怪的是,問卷無故提起早前持港英旗闖入駐港部隊軍營的幾個年輕人,強調香港政府和內地報導都嚴厲批評他們,又寫道「緬懷舊港英殖民時期以往的好日子將令現今的政府尷尬」

然後,問卷就續指「話雖如此,但當政府高官如林鄭月娥女士、前行政會議成員林奮強先生、前局長王永平先生和著名烽煙節目主持人鄭經翰先生均高調支持免試引入英聯邦醫生以增加醫療人手,我們深感驚訝……當政府試圖抹去所有港英殖民的痕跡,當親政府人士怒斥持港英旗的青年,這些位高權重者竟宣稱英聯邦醫生一枝獨秀,應該豁免其執業資格試」。

換言之,醫學會明顯是將問題政治化,並上綱上線到「戀英國還是愛祖國」的層次之上,更不惜點名「暗批」林鄭月娥想給英國人特權

啲醫牲反對英聯邦醫生來港
然後就講唔可以比海外醫生黎,因為全部大陸人
屌,英聯邦醫生都ban啦,呢班仆街
push
總之小心啦。
呢d野返唔到轉頭,尤其是嚮港共政權底下。
淨鬼佬,我舉腳讚成。
其實根本就錢作怪
大家都想搵錢 多數人有機會就出去私院

嘈咁耐其實都想加人工姐
加到佢地滿意咪同普通港人一樣繼續做到狗一樣都肯
https://news.jnu.edu.cn/xshc/ll/2018/11/22/10075343524.html

喂正,比大家翻身機會!暨南大學成功回流香港做醫生。

各位HKDSE 5 分去考醫生啦,

即使無牌唔緊要,政府開位比你地啲無能力香港註冊既大陸醫生過來玩啊。

(備註:
(1) 具經驗並已取得上述入職條件中列明之相關專業資格的醫生,如未於香港醫務委員會註冊仍可申請此職位。衞生署會在有需要時協助獲聘用的申請人向香港醫務委員會申請有限度註冊。
(2) 非本地醫科資格是否符合法例的註冊要求,須在本署為申請人申請有限度註冊時,交由香港醫務委員會審核。)

都要醫委會同意先, 政府先會請, 唔係阿豬阿狗都報到
醫委會大把中共既人滲透,佔中一獲大把建制醫生聯署反佔中。

律師公會都係架啦。

咪以為個啲委員會幫手為香港好啦。
分別係林新強比人推倒左,但屎太祖就無
已反映醫牲紅底
上面報導咁,拒絕英聯邦醫生,就係幫政府製造人手短缺,最後輸入支那醫牲
大灣區計劃!

專業人士資格互通!

CEPA 強化版!

香港醫生律師可內地執業,

大陸醫生律師可來港執業
梁振英 輸入廣東護士,第一炮。

日後大家睇醫生要準備紅包啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞