公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明

324 回覆
527 Like 10 Dislike
夾埋貪曾縮名額幫貪曾個仔鋪路仲好意思講

咩公立太惡劣 係咪支持私家引入外地竹醫生先?
https://www.info.gov.hk/gia/general/201703/22/P2017032200749.htm

本地大學受訓的醫科生是公營醫院醫生的最重要來源。就駐院受訓醫生而言,醫管局聘請絕大部分的本地醫科生。過去五年,在兩所醫學院畢業的應屆合資格正式註冊醫生的申請者中,每年平均有約96%加入醫管局工作。此外,醫管局亦聘請其他合資格醫生應付服務需求。過去五年,在通過執業資格試及完成實習評核的應屆正式註冊醫生的申請者中,每年平均有約72%加入醫管局工作。在非應屆註冊醫生的申請者中,過去五年,每年平均有約54%加入醫管局工作。有關詳細數字載於附件四。展望將來,醫療服務的增長足以吸納新的醫科畢業生
有請PORSCHE718解答點解公立咁屎都仲7成人仆去做
唔好話而家有效喎,而家係討論點引多啲人去公立喎
https://www.info.gov.hk/gia/general/201703/22/P2017032200749.htm

本地大學受訓的醫科生是公營醫院醫生的最重要來源。就駐院受訓醫生而言,醫管局聘請絕大部分的本地醫科生。過去五年,在兩所醫學院畢業的應屆合資格正式註冊醫生的申請者中,每年平均有約96%加入醫管局工作。此外,醫管局亦聘請其他合資格醫生應付服務需求。過去五年,在通過執業資格試及完成實習評核的應屆正式註冊醫生的申請者中,每年平均有約72%加入醫管局工作。在非應屆註冊醫生的申請者中,過去五年,每年平均有約54%加入醫管局工作。有關詳細數字載於附件四。展望將來,醫療服務的增長足以吸納新的醫科畢業生
傻西
HA請既有限度註冊邊間大學黎架?
審批權晌醫委會度喎
你可以俾我喎
乜你冇呀?
你都神既
超過七成你大可以自己計下架
一年裏面大陸學生過到既有幾多個?
而家係你DOUBT我既數字
唔係你比COUNTER EVIDENCE,要我比你
你邊位呀7頭
做乜狂做人肉錄音機???
現有機制咪即係乜都唔做,外國醫生一樣難入黎香港囉,柒頭
所以班既得利益者咪話支持現有機制
俾唔到證據收人皮
就又玩屈毛政策
咁低莊既技俩
LINK有齊晒所有數字
係咪文盲唔識睇唔識計?
佢地覺得依家嘅政府會玩地域歧視
96年廢咗承認英聯邦醫生已經擺明有政治意思
23年後嘅奶共政府根本唔可能去復活依條rule ,難度可能更大過拎返單程証審批權
政府會做嘅,只係會提出降低執業試難度,去哄你話可以引入海外醫生,包括英聯邦醫生
但結果最多人apply嘅,咪又係大陸人
講事實班友又梗係覺得唔啱聽,陣係識負評
見唔到見唔到
連登仔話冇就係冇
你唔提下流失率?

大把做一兩年搵幾個醫生FD出去開搵真銀啦
XX醫院XX系主診醫生
一係入D聯網診所度做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞