公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明

324 回覆
527 Like 10 Dislike
大佬,佢地係反對增加有限度註冊既醫生
唔係要取消哂成個制度
更何況到底宜家係有料既醫生過唔到香港黎做醫生,定點先?

家陣有限度註冊醫生無set quote制
你講得增加輸入醫生,咁當然係降低標準啦
唔係你話比我知點樣增加有限度註冊既醫生啦
有限度註冊冇講明要係member/fellow of royal college of physicians/surgeons或者指定咗幾個專業資格 只要委員會信納個資格就得 你不如睇睇有限度註冊嘅資格係咩先
更正:係有quote
但你要知quote 開左,好難收得返
宜家醫學院已經收多左醫科生,個增加效應到顯現最少7年後
到時你確定收得返?
長遠睇點都要輸入外國同內地既人才,唔係死得
你點解唔直接睇下請左既人係咩資格?
增加輸入醫生就降低標準
咁增加醫學生名額就同樣降低標準
咁兩者有乜分別
冇分別既我點解唔直接請有限度註冊即刻做得野
人地就係反對再咁請人
咁同反對呢個制度有乜分別?
你唔直接搵下陳議員以前啲言論先黎鳩噏?
好既醫生就全球都搶緊
憑咩好既醫生一定要黎香港做?
起多幾間全科醫院,擱置起乜春中醫醫院好過啦
岩呀
全球都搶緊
你啲條件唔方便人仲想叫人黎做
但而家係邊班人晌度阻住晒反對?
自己駁左自己都唔知
好彩有咩事都去港安睇
公共醫療?
關閪我事咩
都係停150最有用,全港問題解決八成
得 俾個例子俾你
Department of orthopaedics & traumatology, CUHK
Visiting scholar
ZHANG Wen (張聞) - China
Qualification: Master, Shanghai Jiaotong University
Institution: Shanghai Jiao Tong University Affiliated Sixth People’s Hospital

上面係其中一個到cu做visiting scholar嘅有限度註冊醫生 就算而家已經捉得比較緊 咁嘅qualification你覺得點?
當然 有限度註冊都有高質素嘅醫生 好多FRCP/S嘅醫生都有俾唔同僱主請 但係總有啲唔肯定係咪夠quali但係都係俾人請咗嘅醫生 如果真係想嚟香港做嘅 考執業試咪得 有限度註冊本身都唔係攞嚟接替現職mo嘅工作 特登增加嚟做咩 不過大陸考生得10幾%pass rate 英美澳加成40幾% 立見高下
點解大陸醫生唔入得黎香港?

因為大陸讀醫 唔洗讀藥 未必要內外全科再專科
簡單講 佢可以讀完間中國開嘅大學 修胸肺科 然後話比你聽 我係醫生 但唔識睇你個肝

相反香港醫生要完成內外全科,連藥劑都要讀埋(外國醫藥分開),然後再跟成績讀專科,學術水平要求並唔低。所以香港醫生值錢,值錢在一個打十個。

大家真係好想放寬香港醫生註冊資格咩,點解要降低自己水平,送一車車大陸醫生落黎?
垃圾醫畜轉移視線最撚叻
屌你老母
醫護人員一直係講唔夠人
唔係加人工
咁佢哋立場同你一樣
咁你屌乜野
你咁俾佢試 咪又係要有人睇住 咁樣嘅話都冇減輕人手負擔 點解唔直接考執業試正式攞個牌 有限度註冊係攞嚟俾大學請做教學/研究或者係俾DH/HA指定做某啲position 通常唔係做一般clinical
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞