公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明

324 回覆
527 Like 10 Dislike
標準降底就係降底
你咁講外國一樣有好香本港既大學
只受佢地玩有乜問題
唔好唔記得
以前有3分1係英聯邦番黎架
所以我咪話,本身合資格嘅海外醫生想入嘅就免試入咗
你降低專業試標準嘅,咪最益咗依班大陸人
再者
收多左學生
但冇咁多人力資源去train佢地
質素點解唔會下降
一個老師帶5個學生好
定帶20個學生好?
有限度註冊本身就免試
你拎個執葉試黎黎講做乜?
有人講過執葉試咩?
典型偷換概念
你諗諗個邏輯錯喺邊
攞個例子 大學a開多咗學位 但係大學入面要考試 考嘅試都係不變 出到嚟嘅都係過到要求嘅
而大學b都開多咗位 但係入面唔駛考試都畢到業 淨係要你喺出面攞到「可接納」嘅資格 個質素唔係自己控制曬 亦都唔駛花時間由自己評核 你覺得整體質素會好咗定差咗?
醫生每年收多50%人,護士人工跌返落萬五,有餘嘅請多幾個,東華妹出到二三萬做乜鳩
你答左我
ha請番黎係咩資格先啦
而家有人講過要請大陸醫生咩
講邏輯
香港醫護因為不公不均的制度,繁忙、惡劣及不安全的工作環境而離開公立醫院,為何海外醫生就一定會願意留下來工作?

依句好中point
唔係你開位人地就會黎
大佬 香港做醫生 有錢冇命享
人地係外國做醫生起碼住得舒舒服服
巴打們拜年果陣
記得同親友多多討論
香港回歸中國之後
種種醫療政策流弊
輸入鬼佬得唔得
指定咗英聯邦嘅話再加返一定時間嘅實習評核係可以考慮 但係而家就係冇講要英聯邦 而家有限度註冊醫生嘅要求係冇指定邊個地區嘅資格 如果放寬咗你諗諗會係本身係高質 攞住專業資格嘅醫生受惠定係其他人受惠
醫生每年收多50%人,護士人工跌返落萬五

首先你要擔心咁樣做仲會唔會有咁多人「立志」做醫護先
有興趣既就睇返AL時代成績好既人通常揀咩科,宜家DSE時代又係揀咩科,點解兩個時代會差咁遠?
一個字 : 錢
其實呢..... 我唔係醫生,但係我做醫療,我都好想輸入鬼佬...
但係經驗上,如果你制度唔大改,鬼佬多數捱唔住,好快就回家鄉。
如果你真係控制到淨放英聯邦,我覺得係好事來。但係只怕放得英聯邦,會有人提倡放埋大陸,如我所講,鬼佬好多捱唔住,如果真係咁,最後就得返d asian嚮度。
如果你制度大改左,改善d濕尻階級制度,你d 上司真係會聽人地意見,咁會好d.
玩地域限制嘅根本最唔現實
如果而家已經失守俾到低質嘅醫生免試落嚟就大鑊啦 你唔諗諗係因為已經控制咗quota先會咁 份問卷係問增唔增加免執業試嘅醫生 而唔係問增唔增加英聯邦過嚟免執業試嘅醫生 你咁問大家都係諗到大陸人先㗎啦
如果唔考慮政治因素 英聯邦嚟香港免試+要實習執業絕對係好事
其實係 咁佢哋又要加位又要話資格 除咗離地啲限制英聯邦免試之外都諗唔到更加好嘅質素監控
拿拿拿
又偷換概念
我請多左外國醫生
一樣係增加架
問卷係講明免試既有限度註冊醫生
唔好又拉埋大陸黎講啦
唔係第一次啦
市民可以唔知
班醫學界會唔知遊戲點玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞