公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明

324 回覆
527 Like 10 Dislike
知唔知EN幾多人仆去讀?
人工而家都係2皮咋
https://www.info.gov.hk/gia/general/201703/22/P2017032200749.htm

本地大學受訓的醫科生是公營醫院醫生的最重要來源。就駐院受訓醫生而言,醫管局聘請絕大部分的本地醫科生。過去五年,在兩所醫學院畢業的應屆合資格正式註冊醫生的申請者中,每年平均有約96%加入醫管局工作。此外,醫管局亦聘請其他合資格醫生應付服務需求。過去五年,在通過執業資格試及完成實習評核的應屆正式註冊醫生的申請者中,每年平均有約72%加入醫管局工作。在非應屆註冊醫生的申請者中,過去五年,每年平均有約54%加入醫管局工作。有關詳細數字載於附件四。展望將來,醫療服務的增長足以吸納新的醫科畢業生。

時事台冇野多
最多就係咩都唔查下先黎9UP既弱智
出AI醫生啦,屌
成撚日講IT城市
有睇開家庭醫生既都心知肚明
一個診唔洗兩分鐘,問幾個問題就收2百8
D藥又黎黎去去差唔多
唔好呃人唔識野啦,真係有起事黎你果2分鐘判斷到春咩
整個AI診療室,都係傷風感冒姐

香港真係好撚垃圾
嚟做academic research/clinical research/受僱於指定機構從事指定工作係有限度註冊嘅原意 而而家啲人想增加位係想佢哋頂替唔夠嘅mo 佢而家cu冇指明係做咩範疇就唔猜測 但係係可以做clinical 但係為咗頂替mo而加有限度註冊就偏離咗原意 閱讀攞u?

唔講大陸 講其他地方 其他地方出嚟嘅醫生都會有質素參差嘅現象 有限度註冊嘅數量放寬係有機會令平均質素下降 如果真係要嚟香港做醫生嘅咪考執業試 我識喺緬甸讀完嘅返嚟考執業試都係照pass註咗冊

或者我簡單講吓通常情況吓唔同註冊嘅分別

一般嚟講本身想喺香港做但係喺外國讀嘅(留學嗰啲) 要唔要考執業試佢哋都係會返嚟 咁樣嘅話執業試先可以確保呢班想嚟做嘅醫生有一定質素

而有啲有實力同攞住專業資格嘅醫生 對佢哋嚟講本身就可以隨時嚟香港申請有限度註冊執照 係睇佢哋有冇呢個意願 放唔放寬對佢哋影響不大

好 問題嚟喇 有部分喺外國讀完/註咗冊嘅醫生 本身喺競爭底吓可能唔夠資格 但係而家多咗啲位出嚟俾佢哋apply 就算唔一定成功都好 喺applicant本身唔算特別多嘅情況吓 佢哋申請成功嘅機會係咪大咗?變相令一開始講嗰批其實有得益 因為佢哋除咗執業試之外仲多咗個途徑喺香港行醫

呢個推論好多都只係有機會 並唔係一定會發生 但係喺醫療呢個唔錯得嘅行業 如果放寬免試又唔駛實習嘅位係咪真係好事?

你話ah有指定院校免試 其實係有道理 但係唔止醫生 其實護士都係冇免試呢樣嘢 執業試都係必要 喺呢啲critical同埋唔同地區唔同玩法嘅工種 冇得確保邊間出到嚟就一定有質素 所以咪大包圍邊個都要考 ah係因為唔理咩制度都好都係大同小異 但係醫生同護士唔同 醫生仲要係香港要讀埋藥 外國嘅doctor of osteopathic medicine都係醫生但係唔讀藥 你點確保到質素?

醫科唔係淨係睇課程結構就決定到高下 仲要睇內容 質素 呢啲嘢除非親身考核唔係評定唔到 一係就好似新加坡咁 要指定學位+唔係用一次試嚟評 而係要經過指定嘅督導實習期 咁樣都確保到質素 問題係撥唔到咁多人手出嚟 咁一個高質嘅執業試咪變做最高成本效益嘅質素控制方法
咁幾多人仆去讀呀?
邊個先離地都唔知
你點解唔睇下LIMITED REGISTRATION既公告
講明佢要做乜工作?
偏離原意?
其他可能除左可能仲有乜
新加坡玩呢個制度玩左唔少日子
人地既醫療質素係咪差過香港?
點解醫生晌香港要讀埋藥,咪係因為班醫生反對醫藥分家,影響自己呀嘛
醫學霸權
倒番轉我問你
夠有香港啲外國醫學生番黎考試
唔通香港馨香啲咩?
醫牲一向偽君子,又要搵錢又要扮晒為他人設想咁
打稻草人亦係醫牲慣常技巧
係咪傻撚咗 下下都玩攬炒 有無諗過而家個共同敵人係個150個 個150個一日唔停 香港公營系統都唔會停止爆煲 到時正苦班狗官真係引入咗大陸醫生香港人就有排受 郁啲捉你去照呢樣照個樣 唔俾利是就唔撚醫你
要公平就醫科牲同海外醫生考同一個執業試
醫牲
冇錯 醫藥分家呢個問題的確係香港現存要解決 但係醫藥一日未分家 代表喺香港嘅醫生都要熟藥吖嘛
同埋你係咪真係有睇㗎 幾時過新加坡咁做唔好 我好贊成添 前提係要有足夠資源去搵資深醫生睇住班實習醫生吖嘛 而家香港就係唔夠 先要用執業試先篩走一堆 先唔會造成咁大壓力 你上面個comment都有講醫委會贊成用新加坡嗰套啦 係睇佢點安排配套措施啫
有本事走到咪走囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞