公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明

324 回覆
527 Like 10 Dislike
總之唔好有大陸垃圾入黎就得
繼續嘈啦,嘈多個零月高峰期過咗又可以等下次繼續拖
醫生標準大家都同意唔可以放鬆
咁既然香港唔夠叻人做醫生
外國總會夠掛
唔夠人又唔比引入英聯邦醫生
年年係度話ha廢 明明自己醫學會班友自至係解決問題既最大障礙
醫藥分家吧
擺明係求其GOOGLE黎當答左
而家係公立醫院請既有限度註冊醫生
你唔去搵搵個晌CU分分鐘只做RESEARCH既黎做例子?
https://www.fhb.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/161100_tripartite_platform/tp07_2016_c.pdf
HA請番黎既
全部都係外國學歷黎架
唔係你講既大陸學歷呀
好多連登仔成日ff英聯邦醫生會好想嚟香港做醫生㗎
點解你唔查下以前幾多人黎?

其實不嬲有機制俾佢地入,不過一來合格率低,二來投考人數真係偏少嘅(8年得百幾個)
當然,可以放闊個個難度,相信都有更多人會肯去投考
但你都見到香港醫療對乜人最吸引
日日150個 你做d乜嘢都可以輕鬆塞爆你間醫院啦
連登仔真係好多社會垃圾
仲漏咗一點
留係公立醫院係無須考執業試
班英聯邦醫生想嘅係可以免試做公立醫院
係咪文盲冇睇上面仲有個comment 同埋話咗對資格冇既定標準 加上香港嘅有限度註冊除咗免試之外亦都冇特定話要經一段時間嘅實習評估 英國同新加坡就算免試都要實習 而香港嘅有限度註冊目前係冇指定嘅實習
收得皮未?
之前剩係偷換概念搵個大學學者黎做例子
俾人駁完就話冇準則冇審核標準
你查左佢地咩資格先再黎駁我啦
所以咪問你有咩方法唔降低標準同時請更多合資格醫生
基本上除左降標準,根本別無他法
班友面對唔到現實就只識負評
班海外醫生不嬲可以用有限度註冊入公立醫院做
問題係人地唔撚想做
因為大陸醫生唔合免試資格咪話你保護主義囉。
咁收多左醫學生一樣降低標準
自己駁自己
姐係imply公家位係second tier,連我地都唔想做,咪益下你班海歸
3年renew一次,只比做公家位,情況有改善就一句唔renew可以講bye bye,但係就咪撚考牌入黎爭私家位啦
所以都係離唔開保護主義
人地美國,harvard grad定海外grad都係要考USMLE,考到就係醫生,唔知你地又肯唔肯一視同仁呢?
呢個問題喺兩登已經唔係第一日講,高登某醫生(vancomycin)好耐之前已經指出呢樣野係有問題
好簡單嘅推理
合資格嘅海外醫生係可以免試入公立嘅,咁要靠考試入公立嘅就係一堆本身未合資格嘅海外醫生
咁嗰堆未合資格嘅海外醫生,又想嚟香港做嘅,就最受惠降低考試標準嘅
咁嗰堆本身嚟自乜地區就自己諗
偷換完概念未?
即使收多左醫學生,但起碼有大學果到train一train
你宜家係免試直接比佢地去做醫生呀
其實真係諗唔明 專業試合格率5成左右有咩問題 會計專業試嗰啲都係around 5成pass rate 質素控制捉緊啲係好合理
不過而家醫生執業試同其他醫療執業試一樣 臨床試都係唔夠透明
問題就出喺呢度
大家考同一份卷,考到定考唔到都唔會招人口實
但係分開本地外地兩份卷就大把位比人入
大陸本身冇專科制度
點黎到香港有限度註冊?
鳩噏有個譜
對於外界擔心政府擬透過延長有限度註冊醫生年期由最多一年至最多三年,以便引入更多不合資格的內地醫生,高永文強調有限度註冊的非本地醫生,須得到相關專科學院的中級水平資歷評定才可來港,受聘期間只能在醫管局或大學工作,完約後亦不能在港工作,過去二十多名有關醫生均來自英國、美國,澳洲及加拿大,從未涉內地醫生,「由於內地醫生相關的專科資歷架構,仍未完全建立,他們想獲得專科學院的中級資歷評定,暫時是沒有這樣的例子」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞