[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [4]

1001 回覆
16 Like 15 Dislike
b題出垃圾 正唔正常
雖然我覺得自己get錯題目
最重要就係要注意到 將圖6(b)攤返平之後 FH會同AC垂直
注意到呢一點之後剩低嘅就係2D問題

以下都係講緊將圖6(b)攤返平之後嘅情況

AC=sqrt(AB^2 + AC^2)=36.05551275

設P為由G至AC的垂足。

留意ΔGPC與ΔABC相似。
GP/AB = GC/AC = PC/BC
=> GP/20 = (19.29632483/2)/36.05551275 = PC/30
=> GP = 5.351837585 及 PC = 8.027756377

AP = AC - PC = 28.02775638

AG = sqrt(AB^2 + BG^2) = sqrt(AB^2 + (BE+EG)^2) = 28.53414259

設Q為FH與AC之間嘅交點

AQ = AF*sin(∠FAQ) = 16.05551275

留意ΔAHQ與ΔAGP相似。

AH/AG = AQ/AP
=> AH/28.53414259 = 16.05551275/28.02775638
=> AH = 16.34559271

辛苦巴打
仲突登畫圖
我聽日睇先
今日睇左notes 其實我係咪可以堂個條curve個形狀就係厠紙筒入面個心?
2^[(r^2+r+2)/2]-2?
d題係咪10同10
已經唔知計緊咩
求ans
b岩
d係10,21
會唔會係我表達能力唔好
可能尋晚太眼瞓,今朝睇返都想自膠
依家重做先

最重要就係要注意到 將圖6(b)攤返平之後 FH會同AC垂直
注意到呢一點之後剩低嘅就係2D問題

以下都係講緊將圖6(b)攤返平之後嘅情況

今次嘅大方向係要喺 ΔAFH 用 sine formula

tan ∠FAH = CD/(AD - GC) = 20/(30 - 19.29632483/2)
=> ∠FAH = 44.50043668

∠AFH = 90 - ∠FAQ = 90 - (90 - ∠BAC) = ∠BAC = 56.30993247

∠AHF = 180 - ∠FAH - ∠AFH = 79.18963084

AH/sin∠AFH = AF/sin∠AHF
=> AH/sin56.30993247 = 19.29632483/sin79.18963084
=> AH = 16.34559271
其實係我英文唔好
btw 條題我覺得好難諗
巴打預啲學生諗到?
當個 tetrahedron 係 ABCD
咁首先要搵面 ABC 同面 ABD 嘅夾角 θ
方法類似18年條3D 或者用spherical law of cosine
之後搵 ΔABC 入面嘅 CH 其中 H 係由 C 拉落去 AB 嘅垂足
之後 CH sin θ 就係個 tetrahedron 相對於面 ABD 嘅 height
咁搵埋 ΔABD 嘅 area 就搵到 ABCD 嘅 volume
C part個product本身係想將用個次方加埋做AS,sum係GS
準備比佢地做
老實講
我睇唔明條題目
想問個d ii 點計
我發現自己尋日數漏左頭十個
所以我嘅ans應該係20
但都係錯
屌 我原本以為我英文差
我估係
1st 2
2nd 2+2^2
3rd 2+2^2+2^3
record個part就係
1st 2
2nd 2+2^2+2^3
3rd 2+2^2+2^3+2^4+2^5+2^6
咁睇泥我出得好失敗
姐係我想講佢頭m個record係用3角形數既日數去mark細菌既總數量,第1日mark第1次,第3日mark第2次...但去到第m個record之後佢會變成每日mark1次但只mark當日增加既細菌量
我英文差...巴打如果唔介意可以都幫手執執
我b 卡左好耐
ci 有試過 但出左件垃圾
hence part 放棄左
呢部分還可以
我係唔明 record m 次之後改為記錄 daily increase 嗰度
明明個 record 都唔係每日做 咁又點記錄 daily increase 呢
我估
m係10 對應返個日數係56
然後佢係57日再計
相減就係daily increase?
但我覺得太難譯
asgs 講識唔識譯
ci 答案同你講係 2^(m(1+m)/2+s-m)
會唔會明我c想做d咩
睇返其實你有寫到every day
應該係我睇漏咗
姐係如果m=10 就係第55日
佢會mark 2(2^55-1). (Total
第11個record就會係第56日
佢會mark 2^56 (daily increase)
頂咁我知錯咩
我睇漏左 我當左佢個record仲係 total number計
BTWc1
我用total sth 減(s-1)th 計到
2^(m(1+m)/2+s)
不過我都get到你hence part做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞