[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [4]

1001 回覆
16 Like 15 Dislike
我嗰陣衰喺科applied maths度,A-咗
題目一定係問definite integral,你可以死心
我aim少林寺
讀到應該讀mech
我信你但我唔介意
讀乜mech 讀大電啦

Dse會唔年咁出
但好似好多科都係咁?
你有咩推薦 因為其實我都驚自己後悔
中學已經好後悔
冇表既話點會知係幾多
一定唔會
因為自己都要應付成堆midterm final
所以基本上冇操過,靠平時幫人補開
做唔哂都試過
成個大學生涯拎過幾多條A+ ?
我其實驚做唔曬mc
唔知今年mc 會唔會好似2018咁
我驚難過2018
如果唔係難過就唔洗驚
唔覺得會
因為咁出變相要你記一啲資料性嘅嘢
違反數學科評核目標
Joint us果本mock有出過,我覺得佢嘅問法比較有機
Core嚟講成個正態分佈我覺得只係邏輯上要引入標準分先順便講埋,本身唔係考核重點,就好似集合符號咁

Past paper未試過喎,除非你講m1, 不過m1會俾個表你查
原則係得嘅
所以應該唔會indefinite integral俾埋個答案你叫你prove咁好人
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/kla/ma/res/explancp_c.pdf
第25頁

修讀學習重點 16.6(非基礎課題)的學生,須理解標準差的簡單應用,即
涉及標準分和正態分佈的現實問題的應用。在計算過程中,學生毋須查閱
正態分佈表或背誦位於距平均值 1、2 或 3 個標準差範圍內的數據之百分
。修讀學習重點 16.7(非基礎課題)的學生,須透過探究數據組內,部
分數據變化對集中趨勢和離差的影響,從而對不同統計量的性質有更深入
的認識。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞