[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [4]

1001 回覆
16 Like 15 Dislike
唔可以 人地就係考緊你識唔識IN

做多D u-sub, t-sub 同by parts啦
見過唔止一個學生校內卷出緊以下呢類:
By adding a straight line on the graph of y=x^2+2x+6, solve x^2+3x+4=0
呢種題目有咩問題
x^2+3x+4=0 無實根
好似得兩個
一個係初階physics,一個係電嘅maths course
喺中大嗰年master就無A+可以攞
想問一下
如果哩題要做
add個條線係咪y= -x+2?
我求其作冇check, 自膠

重點喺上圖最後果句
suppose係
但 x^2+3x+4=0 本身無實根
而 y=x^2+2x+6 與 y=-x+2 亦不相交
明白
第一次見唔係add水平或垂直
係,
不過我整到冇實根所以做唔到
再者應該唔出
呢個真心唔明點解要cut,根本無學多到嘢
全部都係用同一方法解決
學習重點 9.2 係「使用 y = f(x) 的圖像解方程 f(x) = k」
你舉例嗰題當然就唔喺呢個範圍入面
呢題其實喺嘅學習重點 5.1 入面
學習重點 5.1「使用圖解法解分別為二元一次及二元二次的聯立方程,其中 二元二次方程只限於 y = ax^2 + bx + c 的形式」
睇真啲
份文件專登提出呢樣嘢
又寫明話不屬課程所需
似係5.1都唔包
自膠先
我理解係如果個圖俾咗你,
你要識interpret(類似sample paper mc q8)嘅case,
但唔要求你識自己諗加咩線
more about equation呢課獨立抽出嚟教本身都好怪
睇返會考syllabus都冇呢課
有錯請指
想問下disc method同shell method係咪會計到相同答案?點判斷用邊個method?
一定一樣,除非計錯
你鍾意用邊個都得,計到就可以
但DSE教程只包括disc method
梗係用容量啲計嗰個啦仲使講
梗係用容啲計嗰個啦仲使講
[url]
原來呢到有幾多教補習巴打

[/url]
唔通你覺得有好多中學雞有ac,又會上嚟留名咩
19中學雞

三聯同商務都有 教參個度
做過
冇乜特別
可能我做得唔夠多出面既mock 我覺得佢問既野已經幾新穎 有時要load一load先知點做
巴打有冇咩推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞