[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [4]

1001 回覆
16 Like 15 Dislike
有冇封面圖
聽講勁啲
但喺香港畢業嘅大部分做唔返本行,所以影響唔大
反而大學整體文化對你影響更深

如果連intro to analysis都fail,就係時候轉讀書方法或者脫離數學
有無星都唔應該揀
想問好耐
點知自己有冇天賦
感覺dse唔可以令學生知自己有冇天賦
未讀大學都唔會知
中學根本無位俾天才發揮
裸考5**只係necessary condition,並唔足夠證明係有天賦
Core 使唔使記正態分佈d 68%, 95% 99.7% ?

做緊一份mock ,唔記根本做唔到
Nursing
如果你認真想係數研發展的話,中大數係最好的選擇。表面原因係丘成桐效應,實際上仲有佢對比其他大學,教得好,係真真正正想學生成長。如果你數研頂唔順,轉做天文台/馬會/教書數學類工作,中大數都係行內睇高一線。

講個人感受可能比較主觀,一個例子,大學成日話DSE 數唔掂,只得中大數會出埋tutor同獎學同DSE學生補番AL pure課程。唔係揾個講師無雙十堂就話你識pure,係真係教。

如果你仲未中六可以報中大數學英材精進課程,自己感受下,又可以識下神人。

利申:CU HKU數學系都讀過,UST上過幾個course。
啊,如果你有天賦的話,應該初中細細個就拔左去中大受訓了。留意天賦唔係數學比賽,五分鐘計四題果d,係對數學理論的創見同洞見。

如果你係指自己係數學上發展合不合適,DSE未必反映到,M2 5**係必須,但core未必要,M2卷冇咩 變法,但core要考小心。我有個數學dean list的朋友就是這樣。當然佢M2做左一半時間提前走人。

上到大學唔再玩數字同鬥小心,講邏輯推理論証,兩回事。
咁以前讀AL個啲人知唔知?
雖然我應該都係讀工程算
都唔會知
我大學前都以為自己攞9字頭好不得了,上到去先知自己幾咁弱智
唔關事啦
我master都爆4但係連core都要考4次先拎到**
我發現自己只啱讀engine
maths phy天賦要求太高
次次都唔事先練下數減少careless mistake?
無理由架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞