[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [4]

1001 回覆
16 Like 15 Dislike
其實係點樣由2d想像成一個3d shell
想清concept唔想死記
Ching唔好意思 咁想問同riemann sum有咩關係 係咪因為in就sum哂d volume咁樣
未開sem自學緊
Shell method = sum of 厠紙筒
喺厠紙筒側面剪開,當長方體咁計體積

長方體面積 = integrand
厚度 = dx or dy
加晒個limit sum = integration
9唔搭8
想問mc啱幾多先穩拎到4
如果3又要啱幾多到
其實係點轉先轉到空心 好難想像
實心嘅都可以想像為無限個唔同半徑嘅空心厠紙筒構成,一個包住一個
啱晒都唔會穩攞4,因為無人知你paper 1會攞幾多分
其實我一直都唔明點解啲人咁鐘意咁問 冇答案㗎喎
MC啱哂但Long Q 0分都2到嘅
所以從來冇答過
我覺得可以試下去youtube搵下有無動畫演示
M1 marking咁奇怪, 1M for chain rule

即係我最後d錯,但有用chain rule都執到分?
理論上係
如果下下都1A嘅話,啲M1仔全軍覆沒㗎啦
M1容易有computation嘅error嘛
但通常第一步都啱嘅
咁如果simplify錯都有1M執下
睇左兩秒已經唔想睇,仲覺得自己蝕左view比佢
不如你直接引述下佢個例子
n好大嗰陣
佢用咗binomial prob嘅normal approximation去計
而呢個normal approximation可以當作係CLT嘅一個special case

佢呢條片我覺得同CLT唔太有關係

其實CLT最強大嘅地方係對任何distribution嘅population,個sample size夠大,個sample mean就會似normal
條片突顯唔到呢一點
但佢呢個application好似唔涉及sample mean?

想問哩題 如果我想用shell method做嘅話 要點做
要知用disk method係易好多
分開above x axis同below x axis兩part
但之後啲integration計起上嚟都煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞