[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [4]

1001 回覆
16 Like 15 Dislike
想問點樣用淨用AD, BD寫出黎?
btw我發現用set完垂直 個點同D係0.7 再畢氏定理已經計到
之前聽過我啊sir講(好似話係奧數嘢?
但我冇記到 因為都係玩相似三角形?
無錯
用相似三角形一下子就證到
但係因為太常用 所以記埋無壞
btw 呢個係以前CE會學嘅嘢嚟
見你咁熟古時啲syllabus
可能我後生過你
想問如果哩題用 我係咪要延長OC?
不要再說了

延到圓嘅另一面 變直徑
係,其實好多mock券都會用呢條定理出題,記下無妨。仲呢條定理有三種玩法,圓內/圓外/圓外加切線。奧數要記左佢,除左因為快之外,仲有變化唔多,太容易記。

三種考法:http://www2.hkedcity.net/citizen_files/aa/gi/fh7878/public_html/Geometry/construction/intersecting_chords.pdf
本野係排次序方面係有啲膠 第二條考imaginary number
cuts the circle at c (only) 可唔可以係assume左佢係tangent?
因為淨係intersect一點
第二條考imaginary number
<- 又一份mock無視non-foundation
咁做呢本都係為左挑戰自己 呢個又唔算係好大問題既
dse ce都做得差唔多了
巴打40未
哩個pdf我上年down過
不過懶我記
今年記左佢

有無辦法可以砌到e^x-1/x個個limit黎做
定一定要用(1+1/x)^x=e
唔係好明你想點
不過我會咁做
計時做個陣唔記得e個個limit
所以諗緊有無方法砌到e^h-1/h=1個個limit黎做
應該冇?
lnx first principle 見親都係用下面個個證 ?
呢條唔會咁用

E.g.
f(x)=e^2x find f’(x) by 1st prin
呢個先要用到
Perfect Number
唔介意marking hea 要自己參透答案既可以一戰
雖然我覺得dse好多都未必會出得咁深
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞