[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [4]

1001 回覆
16 Like 15 Dislike

留名學嘢
好攰
射波
依家平均水平係兩個都係廿尾 加埋都係4
試過學校mock18 36 唔知點考出黎 阿sir問我係咪玩野
邊有得走呀
我諗中學數學可以唔使咁離地先
如果要質疑「剪開攤平」嘅話 咁就連 圓錐體曲面面積=pi*r*l 做得唔到

當然數學對嚴謹性有要求係應該嘅
但如果太著眼於嚴謹性嘅話就咩都教唔到
(嚴謹嚟講 可能首先要定義自然數 Peano axioms 少不免
搞掂之後就定義加減乘除 咁就可以教下 group/field 咁樣
……
真係諗起都興奮)

礙於程度 一時間唔可以去到最嚴謹嘅話
咁首先有個正確嘅idea/intuition 咁都係可取嘅
將圓分做多個扇形再砌做接近平行四邊形 用呢個方法去處理圓面積問題
最初只可以講「當細分嘅件數越來越多 咁砌出嚟就會越來越接近平行四邊形」含糊帶過
如果學生將來有機會學多啲數學嘅話 再提返可以用limit嚟處理「越來越接近」呢樣嘢
(如果學埋analysis嘅話 仲會知道原來「越來越接近」都可以分好多種 幾開心)
咁樣由淺入深唔係應該比較合理嗎

古代數學家證到圓面積公式嘅時候 都係只對limit有個概念 而未有epsilon-delta呢種嚴謹定義
我諗中學數學可以教到學生去到古代數學嘅程度已經可喜可賀

btw compulsory 仲有一個位叫做掂到 limit
就係 geometric sequence 嘅 sum to infinity
試卷分享
Full solution
combination 可以考到幾深?我見dse 果啲好似幾簡單,教科書啲ex 好似仲難過佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞