[Kickstarter] 香港人設計既藍牙人體工學機械鍵盤

449 回覆
2989 Like 77 Dislike
多謝你有興趣,我講下自己經驗先。
咁我係室內設計師,有做過中小型比例嘅住宅項目,負責出圖,跟地盤,跟家私,直到完成嘅經驗。
當然,Product上嘅大量生產係會有一定的難度。由設計、生產、組裝、包裝、到最後物流。只要其中一個步驟出錯,都可能搞到爛尾。
所以時間上我預鬆D,九個月出貨。
我又搵定幾間廠,問好時間價錢,等自己有多幾個後備方案。
最後,我承諾遇到問題嘅時候,會諗辦法解決。

黎梗星期六有試用會,當日仲有特別優惠。
歡迎你黎
TG: https://t.me/joinchat/IJZKVhSOD7A_Kz07UdqMXw
係造型上,ergodox 係平面既,designer keyboard係立體。
例如,直排係曲線,而且有不同的高低,為咗就返手掌。
而且體積細小,方便帶去走圍用。
係Layout上,用左5X4加4粒拇指既細佈局,不旦手細手既人岩用。
仲減少手掌移動,同埋手掌撐開去禁組合鍵所造成嘅痛楚。
主張細Layout+2-3層Layer。
ergodox好多用家反映佈局太大,有時禁組合鍵會手痛。
功能上,Designer Keyboard係極少數設計有去配合其他Mouse既鍵盤。
配合Pro Stand、3D mouse & trackpad使用,雙手同時做野,每隻手又可以同步控制2個裝置。大大增加工作效率!

就係咁啦,歡迎你星期六有時間黎試用下。
亦歡迎你入谷,https://t.me/joinchat/IJZKVhSOD7A_Kz07UdqMXw
出了Live,大家可以上去重温。
多謝Dave上黎試用,同問左好多好問題。

Part 1: https://live.kickstarter.com/vexc-how-design/live/product-trial-meeting
Part 2 後半段有聲冇畫面,唔好意思: https://d3sjh9ibhi050s.cloudfront.net/45698472/2c38442d-755f-472a-9639-a60bcc4ace28/archive.mp4
簡單D講,就係一個賣2千銀識彎既藍芽Keyboard + 傻閪cherry 軸
仲有無補充?
直接d講,你睇唔到藍牙所引申價值,不論功能上及人體工學上+唔係好明你up乜
仲有冇問題?
講真價錢又唔算好貴
一個造工好嘅keyboard都已經要一千
本身人體工學嘢已經會貴一筆 加上仲要藍芽同設計

只係依個keyboard嘅受眾可能真係好細 只係得designer先啱用
好似追求手感嘅一眾電容軸用家唔係出唔起錢
不過都未必會畀依個project吸引到

見盡太多ks生產有問題 遲出貨 蝕運費等等
樓主好似唔少嘢都仲未firm實 希望你拆得掂啦
難得香港project有心搞 祝你成功
2千頭我唔係做designer既都可能會考慮,或者樓主考慮下點downcost出一隻平d既version等件product唔好咁niche, 成3千蚊真係好難叫普通人買,你要reach一個咁niche既target個ads cost係幾咁貴
人體工學一定受眾少。
因為冇手痛冇需要,又要付出時間心機去熟習就Layout仲有機會用唔慣,又可能太貴買唔到等等。
但我知道有一部分係需要,情況就好似左手專用既滑鼠咁。
我亦相信未來呢種設計會更加普及。

你知道嗎?10年前我係豐澤見到Dyson吸麈機賣梗兩萬。
當時一定冇乜人買。而家呢? 相對多一D。
呢件事令我知道,革新既產品總需要出左第一代先。

係,而家Shipping係未Firm。
同埋睇你點定firm實左?
舉例說,外殼嘅生產,如果有3000人想要,就會開模大量生產。
如果只有100個人想要,咁就會用復模嘅方法。
如果只有極少人想要,而我又肯出貨,咁就會用3D print。
以上嘅方法,到同廠溝通過,預計左時間同價錢。

正如你所講受眾好少。
我預計唔到會有幾多人想要,所以用呢種彈性嘅生產方法。
冇諗過建基現有Version,出一個平價版。
咩功能都弱小小,就好似突登出一種次貨。

例如我出有線版,訂價即刻可以平好多。
根據墨菲定律,好可能大家最後買晒平價版。
違背我當初既原意。(追求攜帶性)

所以係選擇上,我簡化到只有Keyboard or Keyboard & Stand兩種。
以而家既反應,最適合用復模既方法。
用Prototype去印個模具出來,再小批量生產。
成本低,風險亦少。
放心,唔會用FDM 3D printer。
Polyjet我都可以接受既
我冇咩相關意見, 以下文章睇睇就好

你要念埋開發成本(kickstarter 要有足夠資金才能開始), 人氣(愈多人買愈高人氣, 知名度先提升, 雪球先滾得起)
你有清晰的目標對象, ok
但是唔一定要只賣一種產品比一個對象
你要過到資金個關先
相關知識
你 D 制全部對到齊齊整整, 你叫打開普通 keyboard 既人點打字? 為左用佢重新學過? 不了
另外重有樣野, 一睇就發覺唔就手, trackball 一個方便既用法係用拇指.
咁你放個位置, 要控個 mouse, 隻手要離開原本位置, 或者隻手要變成奇怪既扭曲去就佢. 禁 key 同移動 mouse 要換黎換去既情況, 會幾 fail
多謝你咁有心幫我諗。
首先做呢個Project資源主要用係設計上,一切以設計為主導。
人氣方面,主要有兩種方法。
根據有個台灣人既成功例子,一係用6個月時間開始累積。
當你見到佢有3000個Backes,背後其實有500萬點擊。(需要好多資源)
另一個方法,就係做假,揾自己人扮Backer,一買買10個,做到條數好靚。再訴諸群眾,令多D人買。
而我又唔想做假。
目標資金係而家急又重要既一關,我都努力梗。
冇錯,就係預你用2~3星期重新學過。
如果你有手痛問題,當你學完之後,你既人生將會改變。
卡啦卡啦咁擺位,其實來自打字機既機構結構。
反而直排先就返手指,所以呢個係人體工學既一部分。
另外重有樣野, 一睇就發覺唔就手, trackball 一個方便既用法係用拇指.
- 唔係好明,方便?你指將trackball代取原有Keyboard 4粒制?
咁你放個位置, 要控個 mouse, 隻手要離開原本位置, 或者隻手要變成奇怪既扭曲去就佢.
- 片入面控制trackball時,手掌手腕係呈一直線。隻手就算扭曲,都好難同時控制keyboard & trackball....
禁 key 同移動 mouse 要換黎換去既情況, 會幾 fail
- 呢個所有普通Keyboard & Mouse都面對既問題。
所以我建議加個Stand,配合Trackpad。
支持
期待你嘅prototype可以喺unbox therapy出現
雖然用唔着 但加油
好啊,我有問左自稱unbox therapy條友D野,佢答得好含糊。
亦send去左佢地官方Email確認。
唔知佢係咪揾笨
多謝searchingc 訪問左我,大家可以上去睇下!
https://searchingc.com/collections/designerkeyboard/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞