[Kickstarter] 香港人設計既藍牙人體工學機械鍵盤

449 回覆
2989 Like 77 Dislike
我賣梗係一套Work Style。
Designer Keyboard係市面上極少配合埋其他Mouse既鍵盤。
配合3Dconnexion,可以係雙手同時做野,唔洗轉換工具,效率快5%以上。
5%代表咩?3Dconnexion既研究話一年減少88個鐘。

假設時薪$100x88hr=$8800
唔洗半年可以回本。
唔洗手痛睇醫生、物理治癒,又可以回本。

我亦調查左市面上大量鍵盤,針對Kickstarter project及同類產品。整理一個表。

有線分離鍵盤市面上賣梗USD$300-329.
我呢隻仲要冇線。

對於工作上有追求,亦諗得夠大夠長遠既朋友。
Designer Keyboard絕對係dream keyboard!
之前聽巴打建議,問左Linus,佢話時間唔岩。
過左幾日,佢地主動揾我,傾梗細節。
有,暫時得hold住轉layer。

抄Kinesis Advantage
近幾年有D Project走數,仲要係香港,搞到個朵臭哂。(當中有幾多大陸人,佢地心知肚明
所以好多人都有擔心。

做一個Project,最緊要就係控制錢同時間。
我之前問左好多廠,傾好價錢同時間,就係確保可以出到貨。
另外,Kickstarter果度都對我做左一星期既審查,我補充左資料,最後先批到放上去。

我都希望做到一件事,D人見到KS香港project就話:哇,正野!
多謝,設計本身就係一件事好昂貴既事。
讀書又貴,軟件又貴,工具又貴。就係為左設計D 好野俾大家用。
但係香港,人工低,多OT,仲要做到手痛,真係一件好慘既事。

本來呢個Keyboard,我諗住整俾自己用就算。
不過諗到有其他人需要,我就放上kickstarter。
大家唔使為樓主擔心

樓主唔會申請到版權
佢個設計都只係將上面兩個合埋
好勁呀樓主

正如我之前所講,參考左Ergodox, Dactyl Manuform and 3Dconnexion Enterprise.
再經大量設計同測試,再重新設計的。
例如5直行嘅高低位,一般佢地係edc個排最低,我係rfv個排最低,咁做為左對應手指擺位。
有好多細節係入面。冇你講得咁簡單。
唔買唔緊要,都可以share開去,俾多D 朋友知。
多謝你支持!
睇完

Default Layer 無數字真係死症
轉 Layer 既時間都影響效率
Cad@數字肯定快過拉
工程師又要打report 同excel計數,未計速成
比起無咁舒服,方便更重要

樓主出款有數字既話同價我會買
好想支持
不過想問下
ipad pro 可不可以做到 custom key mapping ?
你自己諗啦 唉
之前有巴打問文書處理既情況,我特登做咗一段片。
示範咗中英文打字。
同埋英數打字,其實都唔會特別慢。
仲有Excel,同埋計數機。可以俾大家參考吓 。
https://youtu.be/3WAgdyCtYSs

另外,呢個鍵盤係每粒制可以自己改。
可以改到最上排1-0, 亦都特登做左一段片比你參考。
https://youtu.be/Kh99Ukbf2V4

多謝你有興趣。
支持一下
可以,佢係On-Board Memory。
原理係寫入Keyboard,咁不論mac, iPad, iphone, window都用返同一Layout。
我用iphone試俾你睇。
https://youtu.be/_P0CI7wAqeQ
多謝你,同學仔?
係呀同學仔
Sorry 可能我Get錯。
你問ipad寫入keyboard?
雖然ipad裝到arduino, 但寫入keyboard暫時未得。
我要研究下。
我相信你有練過先打掛
記熟左都係呢個速度就好有改善空間....
始終都要由3下變5下

改頂個排都唔治本
你咁執著要少制,留得低既都極之重要
好難放棄shift backspace tab呢啲

如果用3D printer 打出黎,照計加多排應該唔係無可能
熟唔熟係睇習唔習慣啦。
我示範冇特別要練習。

我唔係執著,亦唔係做唔到。
而係為左用者體驗。

係我1年前既測試機,有6X4既佈局。
用呢鍵盤配合3d mouse or trackpad,好自然隻手會偏向內側。
當你要禁最左上角既時候,手腕手臂就會曲左。咁就會手痛。
我發現左呢問題,所以改左佈局係5x4.

細佈局,配合2-3層Layer,係我至今最好既測試結果。
如果5x5
default 第一橫行係空既
無需要/唔舒服就唔用
有需要既人先加數字上去呢
最上個行會好難禁。
我參考左呢個User既佈局。佢亦解釋左,紅色位禁咁得多會手痛。

佢建議係咁。

技術上,我可以提供5x5 or 6x4 既option俾人。
咁做多D人接受,又可能多D人買。
但我明知有機會令人手痛,我當然唔可以出啦。良心麻

俾佢條Link你參考下,佢有詳細解釋。
https://implementsblog.com/2016/10/16/my-ergodox-ezs-custom-layout/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞