[Uaena] IU 討論區 (28) - 2019 New Year's Greetings from IU

1001 回覆
22 Like 7 Dislike
轉代言都好正常,原本唔飲真露既人因為娘娘轉飲真露
過咗幾年,個個都飲慣真露,唔會轉,咪搵多條水路
個女仔幾靚
新海報!??

中間呢張勁cute
想要
得意到呢
原來今日去左睇鄭東煥前輩嘅話劇

見到Kpop post講自創曲/詞既文
諗起,其實IU都算創作上比較成功既人
前期得到幾首火紅既歌曲幫助之下成功,
到中期開始參與創作
到Chat-Shire全album填詞
最後既Palette反而多用新人(呢到唔多清楚,但有D作曲家起IU其他album未見過)
都算轉型上順利,至少符合果幾張圖講既一個現象 - 點都會有一班忠實既粉絲支持. 唔多需要新粉絲,當然如果創作得好就更加加分
自己創作最大優勢係自己先知咩風格/音色最符合自己,又隨時可以改變
個人最鍾意既歌Heart都係其中之一,用詞上好舒服(IU果種日記式歌詞風格?)
https://youtu.be/w8dFlf-aI-s
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_songs_written_by_IU
IU之後同佢近似路線嘅Juniel就冇佢咁成功
佢第一隻碟已經自己做埋作曲填詞,不過都唔紅
可能面前有IU呢座大山要超越都唔係易事
Ghana fan meeting

巴打抽到?
唔係啦
韓飯twitter cop過黎
唱左兩次Bbibbi
飲啖水先
代言都有fanmeeting
Ghana FM TALK

「我很喜歡這次的新歌 好像可以出很好的專輯
有在準備專輯 原來準備的版本裡修改的太多了所以變得好像在準備新的一樣 還是有點擔心的 但是想想確實修改後要好很多 出來的幾首歌滿足度都很高 這張專輯應該是在我出過的專輯裡我自己也能感到非常滿足的一張專輯」

cr.tp gogosing_0516

有新專輯啦
【恩騎獨家】190302 IU GhanaFM

IU問現場有沒有不是Uaena但是是買了巧克力又剛好中了,覺得放棄有點可惜所以來的人
有一位男生舉手了,說自己為了在情人節送給朋友禮物所以買了100盒巧克力
IU就說雖然不是Uaena但是今天會把你變成Uaena的
快結束的時候問那位男生有沒有變成Uaena呢
那位男生說覺得IU很帥氣
IU就開玩笑的說我那還差一點呢,我這已經就剩最後一首歌了,怎麼辦呢~就問男生有沒有想要​​聽的歌曲,男生點了“夜信”
IU說這首歌我平常不太唱,但是今天為了將你變成Uaena,決定唱這首!
於是現場下載了伴奏,還自豪地說這首歌我們Uaena很會對唱的,你可以感受一下
還問了男生的名字說,我覺得我唱完這首歌你應該就會變成Uaena的,我會在3期的時候找你的名字hhhhh
【前線:歡歡】
痴根 下次我又唔認 但娘娘記住我個名
然後娘娘係2期搵到你個名
又可以黎香港宣傳啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞